Aby vás NENADÚVALO: Pomôže psychiater alebo diéta?
4. 4. 2024, 21:04 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)

Zdroj: Shutterstock
Prečítajte si sedem rád, ktoré vám tento problém pomôžu odstrániť, alebo mu predísť.

Zdroj: NMH
Odporúčaní proti nadúvaniu je viacero, no na každého vplývajú inak. Ak dokážete odsledovať čo vám robí problémy a budete sa tomu vyhýbať, nemusíte nadúvanie či plynatosť takmer vôbec riešiť. Dobré rady priniesol magazín Zdravie.
1. Jedzte ľahšie jedlá
Asi neprekvapí, že vhodné je konzumovať ľahšie nedráždivé jedlá a stravu s vyváženým podielom bielkovín, tukov a cukrov. Odborníci odporúčajú ľahšie stráviteľné druhy mäsa bez nadmerného používania tukov pri ich príprave, nevhodné sú rýchlo vstrebateľné cukry – cukrovinky, koláče, sladené sýtené nápoje.
Zdroj: Shutterstock
Otázka mlieka a mliečnych výrobkov je individuálna vzhľadom na možnosť intolerancie rôznych súčastí mlieka. Vhodné je ovocie a zelenina, no tak isto podľa tolerancie, a opatrne s nafukovacími druhmi ako strukoviny, kapusta či paprika.

Zdroj: NMH
2. Pozor na FODMAP
Potraviny označované ako FODMAP majú vysoký obsah jednoduchých cukrov, teda sacharidov s krátkym reťazcom. FODMAP síce patria k zdravým, no značne nafukujúcim, nakoľko sa v tenkom čreve zle vstrebávajú.
Zdroj: Laura Witteková
Krémové cestoviny so syrovou omáčkou pri tejto diéte radšej nejedzte.
Pri FODMAP diéte sa treba vyhýbať potravinám ako chlieb, cestoviny, med, mlieko, mäkké syry, jogurty, zmrzlina, sladidlá, tiež sladkému ovociu ako sú jablká, hrušky, mango, slivky či broskyne, zelenine ako karfiol, špargľa, cesnak, cibuľa, pór, hrášok, a tiež hubám a väčšine strukovín. Prísnu FODMAP diétu však musia držať len ľudia so syndrómom dráždivého čreva.

3. Menej vlákniny
Aj vplyvom článkov o zdravej strave môžeme niekedy podľahnúť dojmu, že by sme mali zvýšiť množstvo skonzumovanej vlákniny. Najmä ak to spravíme nárazovo, môže to byť zradné a ak to preženieme, obráti sa nestrávená vláknina proti nám.
Zdroj: Shutterstock
Fazuľová polievka je síce zdravá, no neprejedzte sa jej, aby vás nenadúvalo.
Trávi sa totiž pomerne náročne a za vzniku plynov, takže nás začne nadúvať. K potravinám s vysokým obsahom vlákniny patria najmä artičoky, paštrnák, ružičkový kel, kaleráb, avokádo, maliny, sušené ovocie, černice, pomaranč, obilniny, strukoviny, orechy a semiačka.
4. Menej soľte
Zdroj: Shutterstock
Niekedy sa pri nafukovaní oplatí prehodnotiť, koľko soli v rámci jedla za deň skonzumujete. A nejde len o aktívne používanie soľničky, ale aj o „skrytú“ soľ v spracovaných potravinách ako sú konzervy, čipsy a pochutiny, údeniny, polotovary použité pri varení, instantné jedlá a dosť soli je tiež v syroch.
5. Vyhýbajte sa stresu
Je normálne, ak máte z nejakej udalosti, ktorú musíte absolvovať, žalúdočnú nervozitu. Mnohí z nás prežívajú psychické záležitosti cez tráviaci systém, čo sa môže prejaviť aj nafukovaním. Stres však dokáže spôsobiť aj naozaj extrémne a dlhodobé nafukovanie.
Zdroj: Shutterstock
Ak vás stres ovládne, skúste techniky s dýchaním.
Ak nezaberú žiadne diéty či dokonca odborné vyšetrenia, niekedy sa vylučovacou metódou dôjde až k psychickým príčinám nadúvania. Niekedy je na nafukovanie naozaj lepší psychiater ako gastroenterológ.

6. Čaje, probiotiká, enzýmy
Zdroj: Laura Witteková
Ľahký bylinkový šalát s mätou a fetou.
S nadúvaním môžu poradiť aj v lekárni. Za skúšku stoja čaje s mätou, anízom, feniklom, prípadne probiotikami určenými na plynatosť a nafukovanie alebo voľnopredajné tráviace enzýmy.
7. Pravidelný pohyb
Zdroj: Shutterstock
Ak aktívne nešportujete, doprajte si aspoň dlhšiu prechádzku.
Okrem prispôsobenia skladby stravy je proti nadúvaniu výborná aj pravidelná fyzická aktivita, ktorá podporí pohyb čriev a trávenie. V zásade je jedno, o aký druh športu ide, avšak príliš silové a dynamické, výbušné aktivity sa neodporúčajú. Stačí aj rýchlejšia chôdza či bicyklovanie.
Vyskúšajte tieto ľahké a chutné dobroty z Dobrého jedla: