Reklama

Aké mäso je vhodné pre diabetikov? Toto odporúča odborníčka!

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Ak ste diabetik, až 85 percent liečby máte vo svojich rukách. A to už stojí za to, aby ste si ustriehli sladké vo všetkom, čo za deň zjete, však?

Hoci cukrovka patrí medzi najzávažnejšie choroby, dnes ju už môžete mať aj vďaka domácemu glukomeru pod kontrolou.

„Stačí, aby ste naozaj chceli,“ povzbudzuje diétna sestra Renáta Oláhová, ktorá s diabetikmi pracuje 23 rokov. Jej druhá dobrá správa: Dopriať si smiete takmer všetko!

„Záleží však na tom, v akom množstve. Sacharidové jednotky, inými slovami, obsah cukru vo vašom celodennom menu, vám vypočíta diabetológ.“

Keďže cukrovka II. typu je veľmi často vyvolaná obezitou a pacienti musia najmä zhodiť, denne by ste nemali prijať viac ako 12 sacharidových jednotiek.

„Tie si rozdeľte do piatich jedál, lebo potrebujete jesť pravidelne v menších dávkach. Raňajky, obed a večera tvoria základ, takže majú po 3 jednotky, desiata a olovrant musia byť menej sladké,“ radí odborníčka. Len na ilustráciu, už dva menšie krajce chleba pokryjú 3 sacharidové jednotky...

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Recepty BEZ LAKTÓZY: Ak ju neznášate, máme pre vás SUPER TIPY od odborníčky!
    Zdroj: NMH

    Aké mäso?

    Len chudé, čiže kuracie, morčacie a králičie, z bravčového a hovädzieho iba kvalitné časti. Špeciálne pozor na mastné kačice či husi! Naopak, veľmi vhodné sú pre vás morské ryby. Ich nenasýtené mastné kyseliny blokujú usádzanie cholesterolu v cievach. Zo sladkovodných vynechajte veľkých kaprov, majú príliš veľa tuku.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Polievka, z ktorej sa chudne: Recept od známej fitnesky Olgy si odložíte!
      Zdroj: NMH

      Čo z mliečnych výrobkov?

      1. Vyberajte light výrobky so zníženým obsahom tuku. Zo syrov cottage a mozzarellu alebo tie, ktorých tuková zložka je nižšia ako 40%.
      2. Myslite na to, že aj mlieko obsahuje cukor – laktózu. Dve deci mlieka vám tak hneď „ukradnú“ 1 sacharidovú jednotku.
      3. Zamilujte sa do kyslomliečnych produktov. Acidko prešlo kvasením, pri ktorom mliečne baktérie spotrebovali veľa cukru, takže ho ostalo podstatne menej. Dobré pre vás!

      Autor článku

      Katarína Brunovská

      redaktorka magazínu Dobré jedlo
      Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.