Reklama

Poznáte 4 FARBY MAKU? Všetko o ňom vie farmárka Gabriela Čechovičová!

Pestovateľka maku z Jarnej, Gabriela Čechovičová

Zdroj: Dobré jedlo/ Matej Kalina

Reklama
Mária Abrahámová

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Známa farmárka z Jarnej je mu verná dlhé roky a ako jediná na Slovensku pestuje všetky farby maku. Dozviete sa aj to, ako si pripravuje makové mlieko.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:32
Remaining Time 0:32
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Makové nebíčko: Tieto DEZERTY S MAKOM budete zbožňovať!

    Rodinné dedičstvo

    Zdroj: Dobré jedlo/Robo Hubač

    Gabriela Čechovičová so synom Milanom, ktorý po mame preberá "žezlo" v pestovaní maku. Vyznávajú tradičné pestovanie a preto ich mak dosahuje vysokú kvalitu.

    Pestovaniu tradičnej plodiny sa na Slovensku nevenuje veľa pestovateľov. Určite ich nie je ako maku, pretože si vyžaduje veľa starostlivosti a jeho spracovanie je veľmi náročné. Farmárka z Jarnej patrí k tým, ktorí túto plodinu zbožňujú. Pestuje potravinárske odrody maku tradičným spôsobom, tak ako kedysi jej mama. Makovice zberajú so synom Milanom a brigádnikmi ručne, kombajn na pole nepustia!

    Okrem modrého, sivého a hnedého maku ako prvá na Slovensku začala pred rokmi pestovať aj biely mak, ktorý má sama veľmi rada. Bielosemenná odroda je náročnejšia na pestovanie a treba ju viac „rozmaznávať". Na trhu nie je taká známa, ľudia si na bielu makovú farbu však už zvykajú. Farmárka mak nielen pestuje, ale pečie z neho aj vynikajúcu ťahanú štrúdľu, biskvit či bratislavské rožky. Semienka využíva aj na výrobu bezlepkovej makovej múky i oleja, ktorý má koncentrovaný obsah vápnika.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:18
    Remaining Time 0:18
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Sladké rolády: Vybrali sme najlepšie od našej cukrárky Veroniky

      4 farby maku

      • Modrý mak je tradičný mak, ktorý všetci poznáme a zo všetkých druhov sa najviac predáva. Je vynikajúci najmä na slivkové guľky.
      • Sivý mak je podobný modrému, len má trocha jemnejšiu a sladšiu chuť.
      • Hnedý mak má chuť podobnú slnečnicovým jadierkam, je vhodný na posýpky i do slaných jedál a koláčov
      • Biely mak má zaujímavú makovo-orieškovú chuť, chutí na šúľancoch, hrubých domácich rezancoch i v štrúdli.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:12
      Remaining Time 0:12
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Tradičná štrúdľa je výborná, ale aj nové chute ohúria

        Bezpečný mak

        Slovensko je jedna z mála krajín Európskej únie, v ktorej je jeho pestovanie povolené, dokonca po nedávnych legislatívnych úpravách je možnosť jeho pestovania administratívne uľahčená. Výsev na ploche väčšej ako jeden ár je dovolený na základe špeciálneho povolenia a školenia. Z okolitých krajín sa najviac maku pestuje v Česku, Maďarsku a Nemecku. Medzi najvýznamnejších pestovateľov tejto plodiny patrí Turecko, India, Pakistan a Macedónsko. Na Slovensku sa pestuje vo väčšom množstve od začiatku 19. storočia.

        Ak sa niekto obáva, že mak obsahuje opiáty, farmárka vás hneď upokojí: " Mak siaty je olejnina, ktorá sa využíva na potravinárske i farmaceutické spracovanie (technický mak). V tom druhom prípade sa vyšľachtené odrody tejto poľnohospodárskej plodiny pre vysoký obsah ópia a jeho alkaloidov (morfín, kodeín…) pestujú kontrolovaným spôsobom," vraví Gabriela Čechovičová.

        Zdroj: Dobré jedlo/Peter Šimončík

        Na konzumáciu sa pestujú len potravinárske odrody maku.

        "Semená technického maku sa nevyžívajú na konzumáciu. Ópium je surovina, ktorú farmaceutický priemysel spracúva pri výrobe liečiv. Na jeho výrobu sa využíva maková slama (makovina) – tobolka a približne pätnásťcentimetrová stonka. Makovú slamu je každý pestovateľ povinný odpredať spracovateľskej farmaceutickej firme.

        Týka sa to aj odrôd pestovaných na potravinárske účely, ktorých makovina obsahuje len malé percento ópia. Semienka potravinových odrôd obsahujú morfíny len v minimálnom množstve, ktoré sa znižuje aj ich niekoľkonásobným praním po zbere. Semienka sú významným zdrojom vápnika, horčíka, draslíka, železa, fosforu, vitamínu E i bielkovín. Preto sú makové dobroty dobré ako prevencia osteoporózy, migrény, reumy, chronickej únavy či stresu."

        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:14
        Remaining Time 0:14
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Slivkové koláče na celý týždeň: Úplne jednoduché recepty

          Aby vydržal čo najdlhšie

          Zdroj: Dobré jedlo/Peter Šimončík

          Mak z ručne zberaných makovíc je kvalitný, semená sa nepoškodia a pri dlhšom skladovaní nezhorknú. Pri strojovom zbere zo semienok vyteká olej, ktorý na vzduchu rýchlo zoxiduje a spôsobuje horkastú chuť.

          • Pre dlhodobé skladovanie je vhodnejší nepomletý mak. Keďže makové semienka obsahujú takmer šesťdesiat percent oleja, farmárka radí, aby ste ho skladovali na suchom a tmavom mieste, v plátenných vreckách alebo v uzavretých sklenených dózach. Najbezpečnejšie je ho skladovať v celofánovom alebo mikroténovom vrecku v mrazničke kde vydrží aj tri roky.
          • Pomletý mak je najlepšie zužitkovať do niekoľkých dní, inak kvôli oxidačným procesom zhorkne. Ak vám ostane, dajte ho do mrazničky v plastovej dóze, mikroténovom vrecku, alebo najlepšie vákuovaný.
          • Najlepšou úschovňou pre makové semienka je však ich rodná makovica, v ktorej sú dobre ukryté pred svetlom.
          Video Player is loading.
          Stream Type LIVE
          Advertisement
          Current Time 0:00
          Duration 0:12
          Remaining Time 0:12
          Loaded: 0%
            • Chapters
            • descriptions off, selected
            • subtitles off, selected
            5 MINÚTOVÝ KOLÁČIK cukrárky Petry Tóthovej: Super RÝCHLY RECEPT plný ovocia!
            Zdroj: NMH

            Využitie maku

            Zdroj: Shutterstock

            Makové mlieko

            • Makový olej lisovaný z bieleho alebo z modrého maku je veľmi zdravý a dôležitý je aj ako prevencia proti rednutiu kostí. Využíva sa len v studenej kuchyni – na dochutenie šalátov či šúľancov.
            • Maková múka vznika pri lisovaní bieleho alebo modrého maku ako vedľajší produkt. Je bezlepková a obsahuje menej tuku ako samotný mak. Upečiete s ňou keksy, koláče a rolády.
            • Makové mlieko si vyrobíte vylúhovaním mletého maku v horúcej vode: 100 g maku v približne 800 ml vody nechajte voľne odstáť cez noc. Dobre rozmixujte, preceďte cez gázu alebo filter a hotovo!
            • Makové pesto vyrobíte z mandlí alebo píniových orieškov, trochy cesnaku, parmezánu , olivového oleja a maku. Rozmixujte a dochuťte soľou a korením. Hdí sa na cestoviny.
            • Maková nátierka z modrého alebo bieleho maku s džemom alebo slivkovým lekvárom, ktorú farmárka vyrába, vám uľahčí prácu pri plnení štrúdle, buchiet či palaciniek.

            Autor článku

            Mária Abrahámová

            redaktorka magazínu Dobré jedlo
            Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!