Domáci SLIVKOVÝ LEKVÁR bez chémie aj cukru: TOP RECEPT od odborníčky za zaváranie!
27. 7. 2024, 16:02
Tento Hankin recept zbožňujeme! Pečený slivkový lekvár je hotový bez námahy a okrem dobrých sliviek a octu naň nič viac nepotrebujete. Určite si ho doma urobte tiež a prečítajte si aj jej cenné rady k zaváraniu.
Zdroj: Marek Bartoš/GURMET
Zdroj: Marek Bartoš/Gurmet
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
"Pečený lekvár je rýchlejšie hotový a menej prácny ako klasický na sporáku," usmieva sa najznámejšia slovenská odborníčka na bohatstvo záhrad Hanka Sekulová z www.prirodne-zahrady.sk
A páči sa, venovala nám pre vás svoj osvedčený recept na LEKVÁR JEDNA BÁSEŇ. Potrebujete naň len dve suroviny...
Zdroj: Shutterstock
Pečený slivkový lekvár chutí ako sen!
Hankin pečený lekvár bez cukru
6 POHÁROV PRÍPRAVA 30 MINÚT PEČENIE 90 MINÚT
Potrebujete:
- 5 kg prezretých sliviek (rovnako môžete použiť aj hrušky alebo figy)
- 50 ml octu
POSTUP:
- Slivky umyte, odkôstkujte a pomeľte. Primiešajte ocot. Hmotu nalejte do hlbšieho pekáča a dajte na 90 minút do rúry vyhriatej na 175 °C . Občas premiešajte, aby sa lekvár nepripiekol.
- Upečený lekvár rozdeľte do umytých zaváraninových pohárikov a otočte hore dnom. Nechajte pomaly vychladnúť a môžete ochutnávať. Zvyšok vám v komore vydrží aj do ďalšej sezóny.
3 otázky pre Hanku Sekulovú, odborníčku na bohatstvo záhrad
Staré mamy zavárali bez chémie a ich poklady vydržali v komore celú zimu aj tak. Zdedili ste nejaké zaváracie finty po svojej babičke?
Keď som bola malá, už samotné plody do zaváranín boli vypestované bez agresívnej chémie. Moja stará mama milovala sladké a tak používala do zaváranín med alebo cukor, ktoré majú konzervačné schopnosti. Cukor bol v tých časoch vyrobený z repy, ktorá sa pestovala doma na Slovensku, čo bola iná pesnička. Ja už biely rafinovaný cukor nepoužívam. Uprednostňujem domáci med alebo hnedý, nerafinovaný trstinový cukor.
Zavárate však aj bez cukru. Ako a čo najradšej?
Ak chcem uchovať prebytky ovocia bez dodatočného pridania cukru, používam viacero spôsobov: Vyrábam ovocné sušené kože – cukríky alebo zaváram so soľou. Farba „slaných“ zaváranín je lepšia, výraznejšia ako pri štandardnom konzervovaní, ich chuť o niečo menej sladká a mierne slaná. Osvedčili sa mi najmä drobné bobuľoviny – ríbezle, černice, egreše, čučoriedky. V pohári takto vydržia aj roky a v koláčoch vôbec nepoznať, že boli zavárané soľou.
Anketa
Zvyknete zavárať?
- Áno, samozrejme!94%
- Veľmi málo2%
- Nie, vôbec2%
Hlasovanie bolo ukončené
Môžu nám zaváraniny uškodiť? V akom prípade?
Zaváranie je konzervovanie za pomoci konzervantov. Prírodný najznámejší konzervant je spomínaný cukor, potom soľ, ocot a tiež kyselina citrónová, ktorá sa nachádza prirodzene v kyslom ovocí. Z mojich skúseností a pohľadu – ak sa pri zaváraní použijú umelé chemické konzervanty (napríklad siričitany), telo sa nám nepoďakuje. Chemické jedy sčasti dokážeme zneutralizovať a vylúčiť, ak je však ich kumulácia vysoká, ukladajú sa v nás a spôsobujú rôzne chronické a alergické ochorenia.