Zázračný MAK: Pozor na pančovaný a takto vám prinesie ŠŤASTIE do NOVÉHO ROKU!
25. 12. 2023, 15:07 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:32)

Zdroj: SHUTTERSTOCK
Čo radí naša najznámejšia etnologička Katka Nádaská? A ako kúpiť pravý, nepančovaný mak?
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku

Zdroj: NMH
"Dajte z neho priamo na vianočný stôl alebo z neho odsypte do kúta izby či na najvyššiu policu v dome, ako sa to robilo kedysi.“
Prečo?
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Mak je bohatým zdrojom vápnika.
Známa etnologička Katka Nádaská vysvetľuje, že praprastaré mamy makom chránili svoju rodinu pred bosorkami a upírmi, no zároveň ním počas Vianoc privolávali bohatstvo do nového roku.
Toľko pre poverčivých. Dobrým makom sa zásobte, aj keď ste voči zlej energii imúnni od hlavy až po päty. Je veľmi zdravý!

Zdroj: NMH
Pozor na pančovaný!
Zdroj: Shutterstock
Kúpte kvalitný mak.
Kupujete ho na trhu priamo od pestovateľov? Super! V obchode študujte etikety a stavte radšej na neosladený mak, ešte lepšie nemletý, zo Slovenska, ale tiež z Česka, najväčšieho producenta tejto plodiny na svete.
Zdravý modrý mak má krásnu tmavomodrú farbu, sladkastú chuť a vonia ako MAK.
Ak, naopak, hrá do hrdzava, hneda či siva a chutí horko, môže obsahovať technický mak, ktorým niektorí výrobcovia, najmä zo západnej Európy, pančujú náš uctievaný mak PRAVÝ.