Reklama

Zázračný MAK: Pozor na pančovaný a takto vám prinesie ŠŤASTIE do NOVÉHO ROKU!

Mak je zdravou plodinou, ktorá má svoju svetlú i temnú stránku.

Zdroj: SHUTTERSTOCK

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Čo radí naša najznámejšia etnologička Katka Nádaská? A ako kúpiť pravý, nepančovaný mak?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Čerstvá VÍŤAZKA Pečie celé Slovensko robí božské OPERA REZY: Aha, má PARÁDNY RECEPT!
    Zdroj: NMH

    "Dajte z neho priamo na vianočný stôl alebo z neho odsypte do kúta izby či na najvyššiu policu v dome, ako sa to robilo kedysi.“

    Prečo?

    Zdroj: SHUTTERSTOCK

    Mak je bohatým zdrojom vápnika.

    Známa etnologička Katka Nádaská vysvetľuje, že praprastaré mamy makom chránili svoju rodinu pred bosorkami a upírmi, no zároveň ním počas Vianoc privolávali bohatstvo do nového roku.

    Toľko pre poverčivých. Dobrým makom sa zásobte, aj keď ste voči zlej energii imúnni od hlavy až po päty. Je veľmi zdravý!

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Piekli sme v nádhernom KAŠTIELI Adriany Polákovej!
      Zdroj: NMH

      Pozor na pančovaný!

      Zdroj: Shutterstock

      Kúpte kvalitný mak.

      Kupujete ho na trhu priamo od pestovateľov? Super! V obchode študujte etikety a stavte radšej na neosladený mak, ešte lepšie nemletý, zo Slovenska, ale tiež z Česka, najväčšieho producenta tejto plodiny na svete.

      Zdravý modrý mak má krásnu tmavomodrú farbu, sladkastú chuť a vonia ako MAK.

      Ak, naopak, hrá do hrdzava, hneda či siva a chutí horko, môže obsahovať technický mak, ktorým niektorí výrobcovia, najmä zo západnej Európy, pančujú náš uctievaný mak PRAVÝ.

      Autor článku

      Katarína Brunovská

      redaktorka magazínu Dobré jedlo
      Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.