10 rád, ako odhaliť (ne)čerstvé potraviny: Pri nakupovaní si všimnite...
18. 10. 2024, 14:09 (aktualizované: 21. 10. 2024, 10:24)

Zdroj: Shutterstock
Na každej balenej potravine je uvedený dátum spotreby alebo minimálnej trvanlivosti. Ale čo vtedy, keď obal nie je? Poradíme, ako okamžite skontrolovať čerstvosť potravín a doma si užívať plnú chuť.

Vôňa
Čerstvé potraviny by mali mať prirodzenú, príjemnú vôňu. Ak cítite niečo neprirodzené, kyslé alebo hnilobné, je to jasný znak, že potravina už nie je čerstvá. Pri nákupe ovocia a zeleniny môžete ovoniavať, poľahky takto rozpoznáte aj bylinky, nebalené mliečne produkty alebo mäso.
Zdroj: Shutterstock
Dajte si záležať na čerstvosti kupovaných potravín.
Farba
Farba je jedným z hlavných ukazovateľov čerstvosti. Mäso by malo mať žiarivú farbu – červenšia pre hovädzie a bravčové mäso, kuracie by malo byť jemne ružové. Ryby by mali byť lesklé a nie sivasté, ovocie a zelenina majú mať žiarivé a sýte farby. Potraviny, ktoré sú takpovediac mdlé alebo majú hnedé škvrny, môžu byť už prezreté alebo pokazené.
Konzistencia a textúra
Potraviny by mali byť na dotyk pevné a neporušené. Obúchané miesta na ovocí alebo zelenine môžu naznačovať, že sú prezreté alebo začínajú hniť. Mäso a ryby by mali byť pevné, nie mazľavé alebo lepkavé. Ak si nie si istí, jemne zatlačte a sledujte, či sa potravina vráti do pôvodného tvaru – to je dobrý znak čerstvosti.
Zdroj: Shutterstock
Čerstvé mäso musí mať správnu farbu aj konzistenciu.
Skladovanie v obchode
Pri potravinách, ako sú mliečne výrobky, mäso alebo ryby, si všímajte, ako sú uložené. Skontrolujte si, či sú skladované v správnej teplote – chladené alebo zmrazené. Ak vidíte, že chladiace vitríny nefungujú správne alebo sa potraviny nachádzajú mimo tohto miesta, môže to byť znak, že už nie sú celkom čerstvé a je lepšie ich nekupovať.
CHLIEB
Čerstvý chlieb by mal byť na dotyk mäkký a pružný, nie však gumovitý. Kôrka by mala byť pevná, chrumkavá a rovnomerne upečená, zatiaľ čo vnútro by malo byť vláčne. Ak je chlieb na povrchu tvrdý alebo vo vnútri suchý, znamená to, že už nie je čerstvý.
MÄSO
Mäso by malo mať rovnomernú, sýtu farbu. Hovädzie mäso by malo byť tmavočervené, kuracie jemne ružové a bravčové svetlo červené. Ak je mäso sivasté alebo má zvláštne zafarbené škvrny, nemusí byť čerstvé. Textúra by mala byť pružná a mäso by sa nemalo lepiť na prsty.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Čerstvosť mäsa by ste mali odhaliť hneď v obchode.
LISTOVÁ ZELENINA
Šalát a iné druhy listovej zeleniny by mali mať pevné a chrumkavé listy. Ak sú listy zvädnuté, majú hnedé škvrny alebo sú slizké, zelenina nie je čerstvá. Môžete tiež jemne stlačiť stonky – mali by byť pevné, nie mäkké alebo lámavé.
ZEMIAKY A CIBUĽA
Tieto základné suroviny na varenie by mali by byť hladké a pevné na dotyk. Ak majú zemiaky klíčky alebo mäkké škvrny, znamená to, že už nie sú čerstvé. Cibuľa by zase nemala byť mäkká.
BYLINKY
Čerstvé bylinky ako bazalka, koriander či petržlen by mali mať intenzívnu a výraznú vôňu. Ak pri pretrení listov alebo stoniek necítite žiadnu arómu, znamená to, že už začínajú strácať na kvalite.
Zdroj: Laura Witteková
Bylinky musia krásne voňať, keď sú čerstvé.
RYBY
Čerstvé ryby by mali byť lesklé a mierne vlhké na dotyk. Koža by mala byť hladká, nie suchá alebo odlupujúca sa. Žiabre by mali byť červené a jasné, nie šedé alebo hnedé. Ak ryby vyzerajú "dávno mŕtve“, nie sú čerstvé.