Reklama

10 rád, ako odhaliť (ne)čerstvé potraviny: Pri nakupovaní si všimnite...

Tieto potraviny sú bohaté na dôležité vitamíny, minerály a ďalšie bioaktívne zložky, ktoré podporujú rôzne telesné funkcie a znižujú riziko chronických chorôb.

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Lepšie bývanie, Fazekašová Gabriela, Editor

Gabriela Fazekašová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Na každej balenej potravine je uvedený dátum spotreby alebo minimálnej trvanlivosti. Ale čo vtedy, keď obal nie je? Poradíme, ako okamžite skontrolovať čerstvosť potravín a doma si užívať plnú chuť.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Čo je viac? Slovenská potravina vs Vyrobené na Slovensku

    Vôňa

    Čerstvé potraviny by mali mať prirodzenú, príjemnú vôňu. Ak cítite niečo neprirodzené, kyslé alebo hnilobné, je to jasný znak, že potravina už nie je čerstvá. Pri nákupe ovocia a zeleniny môžete ovoniavať, poľahky takto rozpoznáte aj bylinky, nebalené mliečne produkty alebo mäso.

    Zdroj: Shutterstock

    Dajte si záležať na čerstvosti kupovaných potravín.

    Farba

    Farba je jedným z hlavných ukazovateľov čerstvosti. Mäso by malo mať žiarivú farbu – červenšia pre hovädzie a bravčové mäso, kuracie by malo byť jemne ružové. Ryby by mali byť lesklé a nie sivasté, ovocie a zelenina majú mať žiarivé a sýte farby. Potraviny, ktoré sú takpovediac mdlé alebo majú hnedé škvrny, môžu byť už prezreté alebo pokazené.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:10
    Remaining Time 0:10
    Loaded: 100.00%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Máte vysoký CHOLESTEROL: Jedzte tieto potraviny a zatočte s ním!
      Zdroj: NMH

      Konzistencia a textúra

      Potraviny by mali byť na dotyk pevné a neporušené. Obúchané miesta na ovocí alebo zelenine môžu naznačovať, že sú prezreté alebo začínajú hniť. Mäso a ryby by mali byť pevné, nie mazľavé alebo lepkavé. Ak si nie si istí, jemne zatlačte a sledujte, či sa potravina vráti do pôvodného tvaru – to je dobrý znak čerstvosti.

      Zdroj: Shutterstock

      Čerstvé mäso musí mať správnu farbu aj konzistenciu.

      Skladovanie v obchode

      Pri potravinách, ako sú mliečne výrobky, mäso alebo ryby, si všímajte, ako sú uložené. Skontrolujte si, či sú skladované v správnej teplote – chladené alebo zmrazené. Ak vidíte, že chladiace vitríny nefungujú správne alebo sa potraviny nachádzajú mimo tohto miesta, môže to byť znak, že už nie sú celkom čerstvé a je lepšie ich nekupovať.

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 2:01
      Remaining Time 2:01
      Loaded: 15.08%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Ako upiecť DOMÁCI CHLIEB? Je to ľahšie, než by ste čakali!

        CHLIEB
        Čerstvý chlieb by mal byť na dotyk mäkký a pružný, nie však gumovitý. Kôrka by mala byť pevná, chrumkavá a rovnomerne upečená, zatiaľ čo vnútro by malo byť vláčne. Ak je chlieb na povrchu tvrdý alebo vo vnútri suchý, znamená to, že už nie je čerstvý.

        MÄSO
        Mäso by malo mať rovnomernú, sýtu farbu. Hovädzie mäso by malo byť tmavočervené, kuracie jemne ružové a bravčové svetlo červené. Ak je mäso sivasté alebo má zvláštne zafarbené škvrny, nemusí byť čerstvé. Textúra by mala byť pružná a mäso by sa nemalo lepiť na prsty.

        Zdroj: LAURA WITTEKOVA

        Čerstvosť mäsa by ste mali odhaliť hneď v obchode.

        LISTOVÁ ZELENINA
        Šalát a iné druhy listovej zeleniny by mali mať pevné a chrumkavé listy. Ak sú listy zvädnuté, majú hnedé škvrny alebo sú slizké, zelenina nie je čerstvá. Môžete tiež jemne stlačiť stonky – mali by byť pevné, nie mäkké alebo lámavé.

        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:29
        Remaining Time 0:29
        Loaded: 40.16%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Najrýchlejšia večera: Upečte zemiaky na množstvo spôsobov!

          ZEMIAKY A CIBUĽA
          Tieto základné suroviny na varenie by mali by byť hladké a pevné na dotyk. Ak majú zemiaky klíčky alebo mäkké škvrny, znamená to, že už nie sú čerstvé. Cibuľa by zase nemala byť mäkká.

          BYLINKY
          Čerstvé bylinky ako bazalka, koriander či petržlen by mali mať intenzívnu a výraznú vôňu. Ak pri pretrení listov alebo stoniek necítite žiadnu arómu, znamená to, že už začínajú strácať na kvalite.

          Zdroj: Laura Witteková

          Bylinky musia krásne voňať, keď sú čerstvé.

          RYBY
          Čerstvé ryby by mali byť lesklé a mierne vlhké na dotyk. Koža by mala byť hladká, nie suchá alebo odlupujúca sa. Žiabre by mali byť červené a jasné, nie šedé alebo hnedé. Ak ryby vyzerajú "dávno mŕtve“, nie sú čerstvé.

          Autor článku

          Gabriela Fazekašová

          redaktorka magazínu Dobré jedlo
          Vždy sa chcela venovať písaniu a po rokoch skúseností sa „prepísala“ až do magazínu Dobré jedlo. Zaujíma sa hlavne o praktické témy, ktoré sú ľuďom blízke, zjednodušia a tiež spríjemnia bežný život. Hľadanie inšpirácií je jej každodenným chlebíčkom, aby čitateľom prinášala stále niečo nové.