Reklama

Vyskúšali ste už pečené reďkovky? Táto zdravá pochúťka vás dostane

Pečené reďkovky sú skvelou prílohou.

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Monika Fajdová

Monika Fajdová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Pečené reďkovky sú skvelým spôsobom, ako vyskúšať túto jarnú zeleninu v netradičnej podobe. Vďaka pečeniu stratia svoju štipľavosť, získajú jemnú, maslovú chuť a v kombinácii s cesnakom a bylinkami sa stanú chutnou prílohou aj pre tých, ktorí reďkovky zvyčajne nejedia.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Reďkovkový šalát od pestovateľa zeleniny: Radovan má recept od babky!

    Reďkovky si väčšina z nás spája so šalátom na nedeľnom stole, s maslom a chlebíkom u babičky alebo ako chrumkavú desiatu. No táto malá ružová zelenina má oveľa viac tvárí, než by ste čakali. Skúšali ste ju niekedy hodiť do rúry? Pečenie totiž zmení reďkovku na nepoznanie. Z jej typickej štipľavej chuti sa stane jemná, takmer maslová textúra a výnimočná chuť.

    Anketa

    Skúšali ste už niekedy upiecť reďkovku?

    Tepelnou úpravou sa reďkovky stávajú ideálnou prílohou – výborne ladia s pečeným mäsom, grilovaným syrom, ale pokojne obstojí aj ako hlavná hviezda vegetariánskeho taniera. Stačí pár jednoduchých ingrediencií – olivový olej, cesnak, soľ, korenie a čerstvé bylinky – a z bežnej zeleniny vznikne príloha, ktorá pôsobí prémiovo, no stále domácky a útulne.

    Pečené reďkovky nie sú len chutné, ale aj výživné. Sú bohaté na vitamín C, antioxidanty, a podporujú správne trávenie. Navyše sú nízkokalorické, takže si ich môžete dopriať bez výčitiek aj večer. Skvelé je, že chutia teplé aj studené, môžete ich preto použiť aj do obedového boxu alebo ako základ pre jarný šalát.

    Zdroj: Shutterstock

    Pečené reďkovky sú skvelou prílohou.

    Pečené reďkovky

    2 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT 

    Potrebujete: 

    • 2 hrste reďkoviek
    • 1 lyžica olivového oleja
    • 2 strúčiky cesnaku (nasekané nadrobno)
    • 1/2 lyžičky soli
    • 1/4 lyžičky čierneho korenia
    • čerstvé bylinky podľa chuti (napr. tymian, rozmarín alebo petržlenová vňať)
    • voliteľné: pár kvapiek citrónovej šťavy na dochutenie

    Postup

    1. Reďkovky umyte, odrežte stonky a prekrojte ich na polovice. Ak sú väčšie, môžete ich nakrájať na štvrtiny. V mise ich premiešajte s olivovým olejom, nasekaným cesnakom, soľou, korením a bylinkami.
    2. Rozložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie v jednej vrstve. Pečte v rozohriatej rúre na 200 °C približne 20–25 minút, kým nezmäknú a na povrchu jemne nezhnednú.
    3. Po upečení ich môžete pokvapkať citrónovou šťavou a podávať ako teplú prílohu alebo súčasť šalátu.

    Autor článku

    Monika Fajdová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Je introvertka, ale o jedle vždy rada pokecá, inšpirácie na nové recepty často hľadá v spoločnosti mačacích kamarátov. Miluje taliansku a ázijskú kuchyňu, hlavne cestoviny a sushi. Na prípravu prvého kysnutého cesta sa odhodlávala takmer 25 rokov a dnes je z toho láska! Varenie a pečenie je pre ňu relax, nebojí sa ani vegetariánskych či vegánskych jedál, ktoré dokáže vyšperkovať tak, že v nich mäso nechýba ani zarytým mäsožravcom. Riadi sa heslom: „Život je príliš krátky na to, aby sme jedli zlé jedlo!“.