Vyskúšali ste už pečené reďkovky? Táto zdravá pochúťka vás dostane
7. 4. 2025, 15:01

Zdroj: Shutterstock
Pečené reďkovky sú skvelým spôsobom, ako vyskúšať túto jarnú zeleninu v netradičnej podobe. Vďaka pečeniu stratia svoju štipľavosť, získajú jemnú, maslovú chuť a v kombinácii s cesnakom a bylinkami sa stanú chutnou prílohou aj pre tých, ktorí reďkovky zvyčajne nejedia.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Lýdia Czakó
Zdroj: Dobré Jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku

Reďkovky si väčšina z nás spája so šalátom na nedeľnom stole, s maslom a chlebíkom u babičky alebo ako chrumkavú desiatu. No táto malá ružová zelenina má oveľa viac tvárí, než by ste čakali. Skúšali ste ju niekedy hodiť do rúry? Pečenie totiž zmení reďkovku na nepoznanie. Z jej typickej štipľavej chuti sa stane jemná, takmer maslová textúra a výnimočná chuť.
Anketa
Skúšali ste už niekedy upiecť reďkovku?
Tepelnou úpravou sa reďkovky stávajú ideálnou prílohou – výborne ladia s pečeným mäsom, grilovaným syrom, ale pokojne obstojí aj ako hlavná hviezda vegetariánskeho taniera. Stačí pár jednoduchých ingrediencií – olivový olej, cesnak, soľ, korenie a čerstvé bylinky – a z bežnej zeleniny vznikne príloha, ktorá pôsobí prémiovo, no stále domácky a útulne.
Pečené reďkovky nie sú len chutné, ale aj výživné. Sú bohaté na vitamín C, antioxidanty, a podporujú správne trávenie. Navyše sú nízkokalorické, takže si ich môžete dopriať bez výčitiek aj večer. Skvelé je, že chutia teplé aj studené, môžete ich preto použiť aj do obedového boxu alebo ako základ pre jarný šalát.
Zdroj: Shutterstock
Pečené reďkovky sú skvelou prílohou.
Pečené reďkovky
2 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT
Potrebujete:
- 2 hrste reďkoviek
- 1 lyžica olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku (nasekané nadrobno)
- 1/2 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky čierneho korenia
- čerstvé bylinky podľa chuti (napr. tymian, rozmarín alebo petržlenová vňať)
- voliteľné: pár kvapiek citrónovej šťavy na dochutenie
Postup
- Reďkovky umyte, odrežte stonky a prekrojte ich na polovice. Ak sú väčšie, môžete ich nakrájať na štvrtiny. V mise ich premiešajte s olivovým olejom, nasekaným cesnakom, soľou, korením a bylinkami.
- Rozložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie v jednej vrstve. Pečte v rozohriatej rúre na 200 °C približne 20–25 minút, kým nezmäknú a na povrchu jemne nezhnednú.
- Po upečení ich môžete pokvapkať citrónovou šťavou a podávať ako teplú prílohu alebo súčasť šalátu.