Reklama

Varenie v jednom hrnci: Recept na voňavé ŠPANIELSKE KURČA S RYŽOU

Španielske kurča s ryžou.

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama
Dobroslava Brunovská

Dobroslava Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Tatiana Kubicová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Načo špiniť kopu riadu, keď celý obed alebo večeru môžete uvariť v jednom hrnci? Jednoduchý recept na španielske kurča s ryžou vás presvedčí, že sa to dá!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Linda varí do 10 eur: Zapekané kuracie prsia so špenátom a mozzarellou

    Varenie kuracieho mäsa spolu s ryžou v jednom hrnci je tradičné v Španielsku a Latinskej Amerike. Táto klasika sa líši v závislosti od krajiny a rodinného receptu. My máme pre vás overený recept v španielskom štýle, ktorý vám doma isto zachutí! Hurá, už žiadne kopy špinavých hrncov!

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Španielske kurča s ryžou.

    ŠPANIELSKE KURČA S RYŽOU

    6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 60 MINÚT

    Potrebujete:

    • 1,2 kg vykostených kuracích stehien
    • 2 lyžičky mletej rasce
    • 1 lyžička sušeného oregana
    • 1 lyžička sušeného cesnaku
    • pol lyžičky kajenského korenia
    • 1 veľká cibuľa
    • 2 červené papriky
    • 4 strúčiky cesnaku
    • 2 lyžice paradajkovej pasty
    • 1 a štvrť šálky dlhozrnnej ryže
    • 300 ml hydinového vývaru
    • 1 konzerva paradajok nakrájaných
    • 1 bobkový list
    • koriander na ozdobu
    • soľ, mleté čierne korenie
    • olivový olej

    POSTUP:

    1. Kurča umyte a osušte papierovou utierkou. Osoľte a okoreňte. V miske zmiešajte rascu, oregano, sušený cesnak a kajenské korenie. Zmesou potrite kuracie kúsky.
    2. Vo veľkej panvici na stredne vysokej teplote rozohrejte olej. Mäso na ňom opekajte z každej strany dozlatista 5 minút. Vyberte ho z panvice a odložte bokom na tanier.
    3. Do tej istej panvice rozohriatej na strednú teplotu pridajte cibuľu nakrájanú nadrobno a papriky nakrájané na malé kocky. Ak treba, pridajte olej. Opekajte domäkka 5 minút. Pridajte prelisované cesnaky a opekajte, kým sa nerozvoňajú. Bude to trvať asi minútu, potom primiešajte paradajkovú pastu.
    4. Pridajte ryžu a opekajte ju 3 minúty. Prilejte hydinový vývar, paradajky z konzervy nakrájané na kocky a bobkový list. Premiešajte a priveďte do varu.
    5. Do panvice vráťte opečené kuracie mäso, znížte teplotu a nechajte prikryté dusiť asi 40 minút, kým nie je kurča uvarené a ryža mäkká. Podľa potreby pridajte viac vody alebo vývaru.
    6. Odstráňte bobkový list, jedlo naservírujte na taniere a posypte nasekaným koriandrom.

     

    Autori článku

    Dobroslava Brunovská

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Ťažko by spočítala, koľko jedál pre Dobré jedlo už navarila a napiekla. Rátajú sa na stovky, veď v Dobrom jedle pracuje už viac ako 16 rokov. Najradšej má slané jedlá, omáčky a slovenskú kuchyňu, hoci tá nehviezdi, a nikdy asi ani nebude, na gastronomickej scéne. Bryndza i kyslá kapusta sú podľa nej hotové poklady.

    Tatiana Kubicová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Vo vydavateľstve News and Media Holding začínala pred viac ako desaťročím v spravodajskej redakcii, pracovala aj v lifestylových magazínoch, až jej najviac zachutil časopis Dobré jedlo. Stará sa o to, aby ste na webe Dobrého jedla vždy našli aktuálne recepty zo sezónnych surovín, prináša vám horúce gastro trendy i praktické rady do kuchyne. Popri práci neodolá maškrteniu a na každom fotení so šéfkuchárom zodpovedne ochutnáva všetky recepty, vďaka čomu si obľúbila aj jedlá, na ktoré pred tým ani nepomyslela.