Reklama

Toto musíte ochutnať! Rozbíf s netradičnými polentovými plackami a marinovanou cibuľou

Rozbíf s polentovými plackami a zeleninou.

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

Reklama
Dobroslava Brunovská

Dobroslava Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Rozbíf s polentovými plackami a marinovanou cibuľou je jedlo, ktoré spája klasickú eleganciu s rustikálnym šarmom.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Sezóna medvedieho cesnaku je tu! Kedy ho zbierať a aké má účinky?

    RoasTbeef je jedným z najviac obľúbených a elegantných jedál, ktoré si môžete dopriať na slávnostnom stole alebo pri špeciálnych príležitostiach. Pozostáva z kvalitného hovädzieho mäsa, ktoré sa pomaly opeká do dokonalosti na vonkajšej strane, pričom vo vnútri zostáva krásne šťavnaté a jemné. Roasbeef je typicky pečený v celku, čo zabezpečuje rovnomerné prepečenie a bohatú chuť, ktorú si zamiluje každý milovník mäsa.

    Chutný grilovaný rozbíf s polentovými plackami

    Toto jedlo je dokonalá harmónia chutí a textúr, ktorú si zamilujete na prvé sústo. Rozbíf si môžete pripraviť vopred, polentové placky sú jednoduché a všestranné a marinovaná cibuľa sa dá uchovávať v chladničke. Pripraviť si tento recept rozhodne stojí zato!

    Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

    Rozbíf s polentovými plackami a zeleninou.

    Grilovaný rozbíf s plackami z polenty

    4 porcie, príprava 30 minút, varenie 25 minút
    INGREDIENCIE

    Na cibuľu:

    • 2 červené cibule
    • 100 ml octu (jablčný alebo vínny)
    • 100 ml vody
    • 1 lyžica cukru alebo medu
    • soľ
    • 1 čili paprička alebo štipka čili vločiek

    Na chimichurri omáčku:

    • 1 veľká hrsť čerstvého koriandra
    • 1 veľká hrsť petržlenovej vňate
    • 2 až 3 strúčiky cesnaku
    • 80 až 100 ml olivového oleja
    • 2 až 3 lyžice červeného vínneho octu alebo citrónovej šťavy
    • soľ, mleté čierne korenie
    • štipka čili vločiek

    Na mäso:

    • 800 g hovädzej roštenky
    • olivový olej
    • soľ, mleté čierne korenie

    Na zeleninu:

    • 2 cukety
    • 2 až 3 farebné papriky
    • soľ, mleté čierne korenie
    • olivový olej

    Na polentu:

    • 800 ml vývaru alebo vody
    • soľ
    • 200 g instantnej polenty
    • olej alebo maslo

     

    POSTUP

    1. Pripravte nakladanú cibuľu: Červené cibule nakrájajte na tenké polmesiace. V menšom hrnci zohrejte ocot, vodu, cukor alebo med a štipku soli, kým sa cukor úplne nerozpustí. Pridajte nasekanú čili papričku alebo čili vločky. Cibuľu zalejte týmto nálevom a nechajte aspoň 20 minút odstáť.
    2. Pripravte omáčku: Očistite a nahrubo nasekajte lístky a jemné stonky koriandra a petržlenovej vňate a v mixéri alebo v mažiari rozmixujte alebo premiešajte s cesnakom, olivovým olejom a octom alebo citrónovou šťavou. Dochuťte soľou, mletým čiernym korením a prípadne štipkou čili vločiek.
    3. Pripravte mäso: Mäso nechajte chvíľu odležať pri izbovej teplote, potrite ho olivovým olejom, osoľte, okoreňte a ugrilujte na rozpálenom grile alebo grilovacej panvici. Pri väčšom kuse sledujte vnútornú teplotu – pre medium-rare okolo 52 až 55 °C. Pri steakoch s 2 cm hrúbkou opekajte 2 až 4 minúty z každej strany. Mäso nechajte pár minút odpočívať a potom nakrájajte naprieč vláknom na tenké plátky.
    4. Pripravte zeleninu: Cukety nakrájajte na kolieska alebo pozdĺžne plátky, papriky zbavte semienok a nakrájajte na väčšie kúsky, osoľte, okoreňte a potrite olivovým olejom. Grilujte z každej strany do zmäknutia, no stále dochrumkava.
    5. Pripravte polentové plátky: V hrnci priveďte do varu osolený vývar alebo vodu. Za stáleho miešania vsypte polentu. Varte podľa návodu, zvyčajne 1 až 2 minúty pri instantnej polente, kým nevznikne hustá kaša.
    6. Polentu rozotrite do menšej formy alebo na plech na hrúbku 1 až 2 cm a nechajte vychladnúť. Nakrájajte na štvorce alebo trojuholníky a opečte na oleji alebo masle do zlatista.

    Autor článku

    Dobroslava Brunovská

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Ťažko by spočítala, koľko jedál pre Dobré jedlo už navarila a napiekla. Rátajú sa na stovky, veď v Dobrom jedle pracuje už viac ako 16 rokov. Najradšej má slané jedlá, omáčky a slovenskú kuchyňu, hoci tá nehviezdi, a nikdy asi ani nebude, na gastronomickej scéne. Bryndza i kyslá kapusta sú podľa nej hotové poklady.