Toto musíte ochutnať! Rozbíf s netradičnými polentovými plackami a marinovanou cibuľou
21. 3. 2025, 12:01 (aktualizované: 21. 3. 2025, 13:56)

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Rozbíf s polentovými plackami a marinovanou cibuľou je jedlo, ktoré spája klasickú eleganciu s rustikálnym šarmom.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Matej Kalina
Galéria k článku

RoasTbeef je jedným z najviac obľúbených a elegantných jedál, ktoré si môžete dopriať na slávnostnom stole alebo pri špeciálnych príležitostiach. Pozostáva z kvalitného hovädzieho mäsa, ktoré sa pomaly opeká do dokonalosti na vonkajšej strane, pričom vo vnútri zostáva krásne šťavnaté a jemné. Roasbeef je typicky pečený v celku, čo zabezpečuje rovnomerné prepečenie a bohatú chuť, ktorú si zamiluje každý milovník mäsa.
Chutný grilovaný rozbíf s polentovými plackami
Toto jedlo je dokonalá harmónia chutí a textúr, ktorú si zamilujete na prvé sústo. Rozbíf si môžete pripraviť vopred, polentové placky sú jednoduché a všestranné a marinovaná cibuľa sa dá uchovávať v chladničke. Pripraviť si tento recept rozhodne stojí zato!
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Rozbíf s polentovými plackami a zeleninou.
Grilovaný rozbíf s plackami z polenty
4 porcie, príprava 30 minút, varenie 25 minút
INGREDIENCIE
Na cibuľu:
- 2 červené cibule
- 100 ml octu (jablčný alebo vínny)
- 100 ml vody
- 1 lyžica cukru alebo medu
- soľ
- 1 čili paprička alebo štipka čili vločiek
Na chimichurri omáčku:
- 1 veľká hrsť čerstvého koriandra
- 1 veľká hrsť petržlenovej vňate
- 2 až 3 strúčiky cesnaku
- 80 až 100 ml olivového oleja
- 2 až 3 lyžice červeného vínneho octu alebo citrónovej šťavy
- soľ, mleté čierne korenie
- štipka čili vločiek
Na mäso:
- 800 g hovädzej roštenky
- olivový olej
- soľ, mleté čierne korenie
Na zeleninu:
- 2 cukety
- 2 až 3 farebné papriky
- soľ, mleté čierne korenie
- olivový olej
Na polentu:
- 800 ml vývaru alebo vody
- soľ
- 200 g instantnej polenty
- olej alebo maslo
POSTUP
- Pripravte nakladanú cibuľu: Červené cibule nakrájajte na tenké polmesiace. V menšom hrnci zohrejte ocot, vodu, cukor alebo med a štipku soli, kým sa cukor úplne nerozpustí. Pridajte nasekanú čili papričku alebo čili vločky. Cibuľu zalejte týmto nálevom a nechajte aspoň 20 minút odstáť.
- Pripravte omáčku: Očistite a nahrubo nasekajte lístky a jemné stonky koriandra a petržlenovej vňate a v mixéri alebo v mažiari rozmixujte alebo premiešajte s cesnakom, olivovým olejom a octom alebo citrónovou šťavou. Dochuťte soľou, mletým čiernym korením a prípadne štipkou čili vločiek.
- Pripravte mäso: Mäso nechajte chvíľu odležať pri izbovej teplote, potrite ho olivovým olejom, osoľte, okoreňte a ugrilujte na rozpálenom grile alebo grilovacej panvici. Pri väčšom kuse sledujte vnútornú teplotu – pre medium-rare okolo 52 až 55 °C. Pri steakoch s 2 cm hrúbkou opekajte 2 až 4 minúty z každej strany. Mäso nechajte pár minút odpočívať a potom nakrájajte naprieč vláknom na tenké plátky.
- Pripravte zeleninu: Cukety nakrájajte na kolieska alebo pozdĺžne plátky, papriky zbavte semienok a nakrájajte na väčšie kúsky, osoľte, okoreňte a potrite olivovým olejom. Grilujte z každej strany do zmäknutia, no stále dochrumkava.
- Pripravte polentové plátky: V hrnci priveďte do varu osolený vývar alebo vodu. Za stáleho miešania vsypte polentu. Varte podľa návodu, zvyčajne 1 až 2 minúty pri instantnej polente, kým nevznikne hustá kaša.
- Polentu rozotrite do menšej formy alebo na plech na hrúbku 1 až 2 cm a nechajte vychladnúť. Nakrájajte na štvorce alebo trojuholníky a opečte na oleji alebo masle do zlatista.