Reklama

Tento RECEPT na ružové šišky budete zbožňovať: Výborné talianske bombolone s pistáciovým krémom

Ružové šišky talianske bombolone.

Zdroj: GURMET/RECEPT BARBORA ŠTĚTINOVÁ, FOTO MAREK BARTOŠ, FOOD STYLING KLÁRA ZÍKOVÁ

Reklama

Vyskúšajte recept na trochu iné fašiangové šišky. Talianske bombolone - nadýchané šišky v efektnej ružovej farbe s lahodným pistáciovým krémom sú naozaj vynikajúce!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Najlepšie FAŠIANGOVÉ ŠIŠKY od Jožky Zaukolcovej: SUPER RECEPT aj tipy na pečenie!
    Zdroj: NMH

    Bombolone sú tradičné talianske šišky, ktoré sú obľúbené pre svoju mäkkosť, nadýchanosť a lahodnú náplň. Pochádzajú z regiónu Toskánsko a svoj názov získali vďaka svojmu tvaru – pripomínajú malé bomby plné sladkého prekvapenia. Bombolone chutia najlepšie čerstvé, ešte mierne teplé. Môžete ich podávať s kávou alebo horúcou čokoládou ako dokonalú sladkú maškrtu.

    Poďte si s nami pripraviť nadýchané šišky v efektnej ružovej farbe, ktorú im dodáva malinový prach. Pomalé kysnutie cesta zaručí nadýchanosť a vláčnosť, pričom skvele kontrastuje s hodvábnym, hutným krémom, do ktorého sa zbláznite! Krém z pistáciovej pasty s mascarpone, tvarohom a smotanou na šľahanie je skrátka božský.

    TALIANSKE BOMBOLONE

    PRIBLIŽNE 20 KÚSKOV, PRÍPRAVA 1 HODINA + KYSNUTIE CEZ NOC

    Potrebujete:

    • 500 g hladkej múky
    • 60 g kryštálového cukru
    • 15 g sušeného droždia
    • 200 g vajec (približne 4 vajcia)
    • 1 žĺtok
    • 80 g plnotučného mlieka
    • 80 g zmäknutého masla
    • polovica vanilkového struku
    • kôra z polovice pomaranča
    • 8 g soli
    • 1 lyžica kvalitného rumu
    • repkový olej na vysmážanie
    • malinový prach zmiešaný s práškovým cukrom na obaľovanie

    Na pistáciový krém:

    • 125 g mascarpone
    • 125 g tvarohu
    • 125 ml smotany na šľahanie
    • kryštálový cukor podľa chuti
    • 35 g pistáciovej pasty

    POSTUP:

    1. V jednej miske zmiešajte sypké suroviny – múku, cukor a droždie. V druhej mise vyšľahajte vajcia, žĺtok a mlieko. Postupne túto tekutú zmes zapracujte do sypkej, aby sa všetko spojilo. Potom zapracujte na kocky nakrájané maslo – spočiatku to pôjde ťažšie, ale vydržte. Vmiešajte aj vanilku, pomarančovú kôru, soľ a nakoniec rum. Cesto mieste 20 až 30 minút, kým nebude vláčne a prestane sa lepiť. Ideálne použite kuchynský robot. Misu zakryte utierkou a nechajte kysnúť 2 hodiny.
    2. Z vykysnutého cesta dlaňou tvarujte guľaté šišky – bombolone, ukladajte ich na pomúčený podnos a nechajte cez noc kysnúť v chlade. Ráno ich presuňte a nechajte pri izbovej teplote kysnúť ďalšie 2 hodiny.
    3. Pripravte krém z mascarpone, tvarohu, zo smotany a z cukru. Vyšľahajte ich do polotuhej konzistencie. Postupne zašľahajte pistáciovú pastu, aby vznikol hladký krém.
    4. Vykysnuté šišky vysmažte v rozpálenom repkovom oleji z oboch strán dozlatista. Odložte ich na papierovú utierku, aby odsala prebytočný tuk. Potom ich obaľte v malinovom cukre a ešte vlažné naplňte pistáciovým krémom.