Tento RECEPT na ružové šišky budete zbožňovať: Výborné talianske bombolone s pistáciovým krémom
22. 1. 2025, 12:03

Zdroj: GURMET/RECEPT BARBORA ŠTĚTINOVÁ, FOTO MAREK BARTOŠ, FOOD STYLING KLÁRA ZÍKOVÁ
Vyskúšajte recept na trochu iné fašiangové šišky. Talianske bombolone - nadýchané šišky v efektnej ružovej farbe s lahodným pistáciovým krémom sú naozaj vynikajúce!
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku

Zdroj: NMH
Bombolone sú tradičné talianske šišky, ktoré sú obľúbené pre svoju mäkkosť, nadýchanosť a lahodnú náplň. Pochádzajú z regiónu Toskánsko a svoj názov získali vďaka svojmu tvaru – pripomínajú malé bomby plné sladkého prekvapenia. Bombolone chutia najlepšie čerstvé, ešte mierne teplé. Môžete ich podávať s kávou alebo horúcou čokoládou ako dokonalú sladkú maškrtu.
Zdroj: GURMET/RECEPT BARBORA ŠTĚTINOVÁ, FOTO MAREK BARTOŠ, FOOD STYLING KLÁRA ZÍKOVÁ
Ružové šišky talianske bombolone.
Poďte si s nami pripraviť nadýchané šišky v efektnej ružovej farbe, ktorú im dodáva malinový prach. Pomalé kysnutie cesta zaručí nadýchanosť a vláčnosť, pričom skvele kontrastuje s hodvábnym, hutným krémom, do ktorého sa zbláznite! Krém z pistáciovej pasty s mascarpone, tvarohom a smotanou na šľahanie je skrátka božský.
TALIANSKE BOMBOLONE
PRIBLIŽNE 20 KÚSKOV, PRÍPRAVA 1 HODINA + KYSNUTIE CEZ NOC
Potrebujete:
- 500 g hladkej múky
- 60 g kryštálového cukru
- 15 g sušeného droždia
- 200 g vajec (približne 4 vajcia)
- 1 žĺtok
- 80 g plnotučného mlieka
- 80 g zmäknutého masla
- polovica vanilkového struku
- kôra z polovice pomaranča
- 8 g soli
- 1 lyžica kvalitného rumu
- repkový olej na vysmážanie
- malinový prach zmiešaný s práškovým cukrom na obaľovanie
Na pistáciový krém:
- 125 g mascarpone
- 125 g tvarohu
- 125 ml smotany na šľahanie
- kryštálový cukor podľa chuti
- 35 g pistáciovej pasty
POSTUP:
- V jednej miske zmiešajte sypké suroviny – múku, cukor a droždie. V druhej mise vyšľahajte vajcia, žĺtok a mlieko. Postupne túto tekutú zmes zapracujte do sypkej, aby sa všetko spojilo. Potom zapracujte na kocky nakrájané maslo – spočiatku to pôjde ťažšie, ale vydržte. Vmiešajte aj vanilku, pomarančovú kôru, soľ a nakoniec rum. Cesto mieste 20 až 30 minút, kým nebude vláčne a prestane sa lepiť. Ideálne použite kuchynský robot. Misu zakryte utierkou a nechajte kysnúť 2 hodiny.
- Z vykysnutého cesta dlaňou tvarujte guľaté šišky – bombolone, ukladajte ich na pomúčený podnos a nechajte cez noc kysnúť v chlade. Ráno ich presuňte a nechajte pri izbovej teplote kysnúť ďalšie 2 hodiny.
- Pripravte krém z mascarpone, tvarohu, zo smotany a z cukru. Vyšľahajte ich do polotuhej konzistencie. Postupne zašľahajte pistáciovú pastu, aby vznikol hladký krém.
- Vykysnuté šišky vysmažte v rozpálenom repkovom oleji z oboch strán dozlatista. Odložte ich na papierovú utierku, aby odsala prebytočný tuk. Potom ich obaľte v malinovom cukre a ešte vlažné naplňte pistáciovým krémom.