Po sladkých hodoch prídu vhod - Miňove slané dobroty určite upečte a chrumkajte trebárs na Silvestra :)... ak dovtedy vydržíte.

Víťaza šou Pečie celé Slovensko, veselého Mira Macuľu z Bratislavy všetci volajú Miňo. Vyštudoval hotelovú akadémiu a absolvoval aj barmanský kurz. Jeho najväčšou vášňou je však pečenie. Základy získal od svojej babičky a mamy. Veľa čerpá práve z tradičných babkiných receptov, ktoré ozvláštňuje svojou kreativitou. Pečie predovšetkým pre zábavu a pre svojich blízkych. Často obdarúva svojimi zákuskami aj susedov. Je samouk a pečenie je pre neho umenie aj veda. Jeho snom je otvorenie cukrárskej výroby s kaviarňou...

Slaný košík so syrovými slimákmi a s cesnakovými twistmi

PRE CELÚ RODINU, PRÍPRAVA 45 MINÚT + KYSNUTIE, PEČENIE 20 MINÚT

Na slaný košík:

  • 600 g polohrubej múky
  • 250 g tuku na pečenie
  • 2 lyžičky soli
  • 150-200 ml vody
  • 100 g bieleho a čierneho sezamu
  • 2 vajcia na potretie

Na kysnuté cesto:

  • 400 g hladkej múky
  • 400 g polohrubej múky
  • 500 ml mlieka
  • 2 žĺtky
  • 2 lyžičky soli
  • 1 lyžička cukru
  • 10 g sušeného droždia
  • pol vrecka kypriaceho prášku
  • 100 ml bravčovej masti
  • 50 ml oleja

Na cesnakovú plnku:

  • 100 g masla
  • 5 strúčikov cesnaku (prelisovaného)
  • 100 g olív (zelené bez kôstok)
  • soľ (podľa chuti)
  • 1 žĺtok na potretie a oregano na posypanie

Na oškvarkovú plnku:

  • 160 g mletých oškvarkov
  • soľ, mleté korenie (podľa chuti)
  • 1 žĺtok na potretie a sezam na posypanie

Na syrovú plnku:

  • 120 g masla
  • 140 g strúhaného eidamu
  • 1 lyžička korenia gyros
  • 1 lyžička červenej mletej papriky
  • 1 lyžička vegety

POSTUP je na ďalšej strane...