Recept na legendárny OBLÍŽ PRST: Tradičný ZÁKUSOK, ktorý nikdy nevyjde z módy
1. 5. 2024, 10:33 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:34)

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Reklama
Lahodný zákusok milujú celé generácie a ako jeho názov napovedá, je tak chutný, že si po ňom musíte aj oblízať všetky prsty! Poďte si ho upiecť podľa tradičného receptu.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
35 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Obľúbené REZY: Recepty na ZÁKUSKY vyskúšajte už tento víkend!OBLÍŽ PRST
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Oblíž prst.
16 PORCIÍ, PRÍPRAVA 45 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT, ODLEŽANIE 12 HODÍN
Potrebujete:
NA KORPUS:
- 5 vajec
- 150 g kryštálového cukru
- 5 lyžíc vlažnej vody
- 3 lyžice oleja
- 140 g polohrubej múky
- 2 lyžice kakaa
- pol balíčka kypriaceho prášku
- štipka soli
- maslo a múka na vymazanie a vysypanie formy
NA KRÉM:
- 5 žĺtkov
- 150 g cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 3 lyžice kukuričného škrobu
- 500 ml mlieka
- 250 g masla
NA BIELKOVÚ PENU:
- 5 bielkov
- 150 g cukru
- horká čokoláda na ozdobu

Video Player is loading.
Tvarohové KOLÁČE ako sen: Z tých kombinácií chutí sa roztopíte!POSTUP:
- Upečte korpus: V kuchynskom robote vymiešajte žĺtky s cukrom do peny. Postupne pridajte vlažnú vodu a olej. Vmiešajte preosiatu múku s kakaom, kypriacim práškom a so štipkou soli.
- Z bielkov vyšľahajte sneh a po častiach ho zapracujte do cesta.
- Cesto vylejte do vymastenej formy (30 x 20 cm) vysypanej múkou. Pečte asi 20 minút pri teplote 180 °C. Potom nechajte korpus vychladnúť.
- Uvarte krém: Žĺtky vymiešajte s cukrami, vanilkou a kukuričným škrobom. Mlieko zohrejte a pomaly, za stáleho miešania, vlejte časť do žĺtkov. Vráťte mlieko so žĺtkami k ostávajúcemu mlieku v hrnci, priveďte do varu a povarte ešte pár minút. Nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
- Zmäknuté maslo vymiešajte do peny a postupne doň zapracujte vychladnutý puding. Hotový krém rozotrite na vychladnutý korpus.
- Urobte penu: Bielky s cukrom vyšľahajte nad parou do hustej lesklej peny. Naneste ju navrch koláča a nechajte stuhnúť, ideálne cez noc. Zákusok ozdobte hoblinami horkej čokolády a môžete podávať.