Reklama

Recept na legendárny OBLÍŽ PRST: Tradičný ZÁKUSOK, ktorý nikdy nevyjde z módy

Oblíž prst.

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama

Lahodný zákusok milujú celé generácie a ako jeho názov napovedá, je tak chutný, že si po ňom musíte aj oblízať všetky prsty! Poďte si ho upiecť podľa tradičného receptu.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Obľúbené REZY: Recepty na ZÁKUSKY vyskúšajte už tento víkend!

    OBLÍŽ PRST

    16 PORCIÍ, PRÍPRAVA 45 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT, ODLEŽANIE 12 HODÍN
    Potrebujete:
    NA KORPUS:

    • 5 vajec
    • 150 g kryštálového cukru
    • 5 lyžíc vlažnej vody
    • 3 lyžice oleja
    • 140 g polohrubej múky
    • 2 lyžice kakaa
    • pol balíčka kypriaceho prášku
    • štipka soli
    • maslo a múka na vymazanie a vysypanie formy

    NA KRÉM:

    • 5 žĺtkov
    • 150 g cukru
    • 1 balíček vanilkového cukru
    • 3 lyžice kukuričného škrobu
    • 500 ml mlieka
    • 250 g masla

    NA BIELKOVÚ PENU:

    • 5 bielkov
    • 150 g cukru
    • horká čokoláda na ozdobu
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Tvarohové KOLÁČE ako sen: Z tých kombinácií chutí sa roztopíte!

      POSTUP:

      1. Upečte korpus: V kuchynskom robote vymiešajte žĺtky s cukrom do peny. Postupne pridajte vlažnú vodu a olej. Vmiešajte preosiatu múku s kakaom, kypriacim práškom a so štipkou soli.
      2. Z bielkov vyšľahajte sneh a po častiach ho zapracujte do cesta.
      3. Cesto vylejte do vymastenej formy (30 x 20 cm) vysypanej múkou. Pečte asi 20 minút pri teplote 180 °C. Potom nechajte korpus vychladnúť.
      4. Uvarte krém: Žĺtky vymiešajte s cukrami, vanilkou a kukuričným škrobom. Mlieko zohrejte a pomaly, za stáleho miešania, vlejte časť do žĺtkov. Vráťte mlieko so žĺtkami k ostávajúcemu mlieku v hrnci, priveďte do varu a povarte ešte pár minút. Nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
      5. Zmäknuté maslo vymiešajte do peny a postupne doň zapracujte vychladnutý puding. Hotový krém rozotrite na vychladnutý korpus.
      6. Urobte penu: Bielky s cukrom vyšľahajte nad parou do hustej lesklej peny. Naneste ju navrch koláča a nechajte stuhnúť, ideálne cez noc. Zákusok ozdobte hoblinami horkej čokolády a môžete podávať.