Vyrobte si vanilkový cukor aj extrakt do vianočného pečenia: Je to jednoduché!
12. 12. 2023, 11:03 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:32)

Zdroj: archív Dobré jedlo
Bez práce by nevoňali koláče! Roľníci, ktorí majú iba niekoľko hodín na to, aby ručne opelili práve kvitnúce orchidey rodu Vanilla, by nám o tom vedeli rozprávať.
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: https://www.instagram.com/p/CXqXB3aqJs-/
Galéria k článku

Zdroj: NMH
Tí najšikovnejší dokážu za deň obehnúť až tisícku kvetov, ktoré potom ešte 6-9 mesiacov dozrievajú. No keď ich konečne pozbierajú, musia ich nechať „ležať“ ešte ďalších 8 mesiacov, aby z teplých krajín (najčastejšie z Madagaskaru, Indonézie a Mexika) putovali napríklad k nám vo svojej top forme.
Práve preto sú vanilkové struky po šafrane druhým najdrahším korením na svete. Určite ich zužitkujte celé!

Zdroj: NMH
Domáci je domáci
Struk pozdĺžne narežte, vyškriabte z neho zrniečka a šup s nimi do krému, pudingu, čokolády, cesta, vianočného vaječného koňaku… kam len chcete, mali by vystačiť približne na liter zmesi.
Zdroj: Shutterstock
Vanilkový cukor.
Pre ešte nádhernejšiu arómu v nej povarte aj prázdny struk alebo ho odložte do nádoby s cukrom. Vlastný vanilkový cukor vonia krásne už po štyroch dňoch a je oveľa hodnotnejší než vanilínový z obchodu, do ktorého pridali umelý etylvanilín, čiže s prírodnou vanilkou nemá absolútne nič spoločné.

Zdroj: NMH
Vanilkový extrakt
Zdroj: Shutterstock
Obsahuje alkohol a ten dokáže utlmiť bolesť.
Ak používate radšej vanilkový extrakt, máme pre vás takisto dobrú správu:
Naložte 4 struky do 150 ml alkoholu, nechajte ich lúhovať minimálne mesiac (lepšie však dva) a nový handmade zázrak do vašej kuchyne je na svete. Skvelý pre vianočné pečenie!