Reklama

Vyrobte si vanilkový cukor aj extrakt do vianočného pečenia: Je to jednoduché!

Tradičné vanilkové rožky.

Zdroj: archív Dobré jedlo

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Bez práce by nevoňali koláče! Roľníci, ktorí majú iba niekoľko hodín na to, aby ručne opelili práve kvitnúce orchidey rodu Vanilla, by nám o tom vedeli rozprávať.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Piekli sme v nádhernom KAŠTIELI Adriany Polákovej!
    Zdroj: NMH

    Tí najšikovnejší dokážu za deň obehnúť až tisícku kvetov, ktoré potom ešte 6-9 mesiacov dozrievajú. No keď ich konečne pozbierajú, musia ich nechať „ležať“ ešte ďalších 8 mesiacov, aby z teplých krajín (najčastejšie z Madagaskaru, Indonézie a Mexika) putovali napríklad k nám vo svojej top forme.

    Práve preto sú vanilkové struky po šafrane druhým najdrahším korením na svete. Určite ich zužitkujte celé!

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Zázvor s medom: Váš DOMÁCI ELIXÍR zatočí s jesennými bacilmi a rozvonia vianočné pečivo!
      Zdroj: NMH

      Domáci je domáci

      Struk pozdĺžne narežte, vyškriabte z neho zrniečka a šup s nimi do krému, pudingu, čokolády, cesta, vianočného vaječného koňaku… kam len chcete, mali by vystačiť približne na liter zmesi.

      Zdroj: Shutterstock

      Vanilkový cukor.

      Pre ešte nádhernejšiu arómu v nej povarte aj prázdny struk alebo ho odložte do nádoby s cukrom. Vlastný vanilkový cukor vonia krásne už po štyroch dňoch a je oveľa hodnotnejší než vanilínový z obchodu, do ktorého pridali umelý etylvanilín, čiže s prírodnou vanilkou nemá absolútne nič spoločné.

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Raňajkujte BEZ PEČIVA tieto dobroty: A kilá pôjdu dole ako po masle!
        Zdroj: NMH

        Vanilkový extrakt

        Zdroj: Shutterstock

        Obsahuje alkohol a ten dokáže utlmiť bolesť.

        Ak používate radšej vanilkový extrakt, máme pre vás takisto dobrú správu:

        Naložte 4 struky do 150 ml alkoholu, nechajte ich lúhovať minimálne mesiac (lepšie však dva) a nový handmade zázrak do vašej kuchyne je na svete. Skvelý pre vianočné pečenie!

        Vyskúšajte aj naše recepty na vianočné pečenie:

        Autor článku

        Katarína Brunovská

        redaktorka magazínu Dobré jedlo
        Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.