Pudingové SLIMÁKY Z KYSNUTÉHO CESTA: Keď ochutnáte náš RECEPT, na kupované už ani nepomyslíte
22. 9. 2024, 12:31 (aktualizované: 22. 9. 2024, 12:32)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Reklama
Lahodné slimáky s pudingovou plnkou z kysnutého cesta ľahučkého ako pierko, chutia stokrát lepšie, než akékoľvek kupované.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
18 fotografiíPrejsť do galérie
"Pri ukladaní slimákov na plech nechajte medzi nimi dostatok priestoru, pretože pri podkysnutí a pečení zväčšia svoj objem," radí cukrárka Dobrého jedla, Veronika Kollárová.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Pudingové slimáky z kysnutého cesta
PUDINGOVÉ SLIMÁKY
20 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT, KYSNUTIE
Potrebujete:
Na cesto:
- 300 ml mlieka
- 3 lyžice krupicového cukru
- 20 g droždia
- 500 g hladkej múky
- štipka soli
- 1 vajce
- 1 žĺtok
- 80 g roztopeného masla
Na pudingovú náplň:
- 4 žĺtky
- 40 g kukuričného škrobu
- 1 lyžička vanilkovej pasty
- 400 ml mlieka
- 70 g krupicového cukru
- 50 g sušených hrozienok
POSTUP:
- V teplom mlieku rozmiešajte lyžicu cukru, pridajte rozdrobené droždie a misku zakryte. Nechajte 10 minút na teplom mieste, aby sa aktivovalo droždie.
- Vo veľkej mise zmiešajte preosiatu múku so soľou a zvyšným cukrom. Pridajte vajce, žĺtok, kvások a začnite spracovávať cesto. Keď sa začne zmes spájať, prilejte roztopené maslo a vymieste hladké, pružné cesto.
- Cesto vložte do múkou vysypanej misy, prikryte a nechajte na teplom mieste hodinu kysnúť.
- Do misky dajte žĺtky, škrob, vanilkovú pastu, 5 lyžíc mlieka a dobre premiešajte. Zvyšné mlieko s cukrom zohrejte pod bod varu. Teplé mlieko za stáleho miešania primiešajte do žĺtkovej zmesi, aby sa vyrovnali teploty. Zmes prelejte späť do hrnca a uvarte puding. Odstavte a puding preložte do misky. Zakryte ho fóliou, tak aby sa dotýkala povrchu pudingu. Nechajte vychladnúť.
- Vykysnuté cesto rozdeľte na polovicu. Zoberte prvú časť cesta, rozvaľkajte na obdĺžnik s hrúbkou približne 4 až 5 mm, povrch rovnomerne potrite polovicou pudingu, posypte hrozienkami a cesto zrolujte do rolády. Roládu nakrájajte na plátky hrubé približne 2 cm a uložte ich na plech vyložený papierom na pečenie. Slimáky nechajte ešte 20 minút podkysnúť. Takto spracujte aj druhú časť cesta.
- Podkysnuté slimáky vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 20 minút, tak aby získali zlatú farbu. Nechajte vychladnúť a môžete podávať.