Reklama

Pudingové SLIMÁKY Z KYSNUTÉHO CESTA: Keď ochutnáte náš RECEPT, na kupované už ani nepomyslíte

Pudingové slimáky z kysnutého cesta

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama
Tatiana Kubicová

Tatiana Kubicová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Lahodné slimáky s pudingovou plnkou z kysnutého cesta ľahučkého ako pierko, chutia stokrát lepšie, než akékoľvek kupované.

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Jesenné koláče: Inšpirácia na luxusné dezerty od cukrárky

    "Pri ukladaní slimákov na plech nechajte medzi nimi dostatok priestoru, pretože pri podkysnutí a pečení zväčšia svoj objem," radí cukrárka Dobrého jedla, Veronika Kollárová.

    Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

    Pudingové slimáky z kysnutého cesta

    PUDINGOVÉ SLIMÁKY

    20 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT, KYSNUTIE

    Potrebujete:

    Na cesto:

    • 300 ml mlieka
    • 3 lyžice krupicového cukru
    • 20 g droždia
    • 500 g hladkej múky
    • štipka soli
    • 1 vajce
    • 1 žĺtok
    • 80 g roztopeného masla

    Na pudingovú náplň:

    • 4 žĺtky
    • 40 g kukuričného škrobu
    • 1 lyžička vanilkovej pasty
    • 400 ml mlieka
    • 70 g krupicového cukru
    • 50 g sušených hrozienok

    POSTUP:

    1. V teplom mlieku rozmiešajte lyžicu cukru, pridajte rozdrobené droždie a misku zakryte. Nechajte 10 minút na teplom mieste, aby sa aktivovalo droždie.
    2. Vo veľkej mise zmiešajte preosiatu múku so soľou a zvyšným cukrom. Pridajte vajce, žĺtok, kvások a začnite spracovávať cesto. Keď sa začne zmes spájať, prilejte roztopené maslo a vymieste hladké, pružné cesto.
    3. Cesto vložte do múkou vysypanej misy, prikryte a nechajte na teplom mieste hodinu kysnúť.
    4. Do misky dajte žĺtky, škrob, vanilkovú pastu, 5 lyžíc mlieka a dobre premiešajte. Zvyšné mlieko s cukrom zohrejte pod bod varu. Teplé mlieko za stáleho miešania primiešajte do žĺtkovej zmesi, aby sa vyrovnali teploty. Zmes prelejte späť do hrnca a uvarte puding. Odstavte a puding preložte do misky. Zakryte ho fóliou, tak aby sa dotýkala povrchu pudingu. Nechajte vychladnúť.
    5. Vykysnuté cesto rozdeľte na polovicu. Zoberte prvú časť cesta, rozvaľkajte na obdĺžnik s hrúbkou približne 4 až 5 mm, povrch rovnomerne potrite polovicou pudingu, posypte hrozienkami a cesto zrolujte do rolády. Roládu nakrájajte na plátky hrubé približne 2 cm a uložte ich na plech vyložený papierom na pečenie. Slimáky nechajte ešte 20 minút podkysnúť. Takto spracujte aj druhú časť cesta.
    6. Podkysnuté slimáky vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 20 minút, tak aby získali zlatú farbu. Nechajte vychladnúť a môžete podávať.

    Autori článku

    Tatiana Kubicová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Vo vydavateľstve News and Media Holding začínala pred viac ako desaťročím v spravodajskej redakcii, pracovala aj v lifestylových magazínoch, až jej najviac zachutil časopis Dobré jedlo. Stará sa o to, aby ste na webe Dobrého jedla vždy našli aktuálne recepty zo sezónnych surovín, prináša vám horúce gastro trendy i praktické rady do kuchyne. Popri práci neodolá maškrteniu a na každom fotení so šéfkuchárom zodpovedne ochutnáva všetky recepty, vďaka čomu si obľúbila aj jedlá, na ktoré pred tým ani nepomyslela.

    Veronika Kollárová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.