Šomlói halušky ako TORTA: Cukrárke sa podaril husársky kúsok! Tento RECEPT musíte vyskúšať
22. 9. 2024, 6:12

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Reklama
Hoci šomlói halušky nezvyknú vyzerať vzhľadne, naša cukrárka ich premenila na úchvatnú tortu, ktorou celej redakcii vyrazila dych! Poďte si ju upiecť tiež.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobé jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
21 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Tradičná štrúdľa je výborná, ale aj nové chute ohúriaZdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Torta somló galuska (šomlói halušky).
TORTA SOMLÓ GALUSKA
10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 60 MINÚT, PEČENIE 45 MINÚT
Potrebujete:
Na kakaovú piškótu:
- 3 vajcia
- 50 g krupicového cukru
- 1 lyžica roztopeného masla
- 40 g hladkej múky
- pol lyžičky kypriaceho prášku
- 15 g kakaa holandského typu
Na vanilkovú piškótu:
- 3 vajcia
- 50 g krupicového cukru
- 1 lyžica roztopeného masla
- 55 g hladkej múky
- pol lyžičky kypriaceho prášku
- pol lyžičky mletej vanilky
Na orechovú piškótu:
- 3 vajcia
- 50 g krupicového cukru
- 1 lyžica roztopeného masla
- 45 g hladkej múky
- pol lyžičky kypriaceho prášku
- 15 g mletých vlašských orechov
Na krém:
- 3 žĺtky
- 30 g hladkej múky
- 70 g práškového cukru
- 1 lyžička vanilkovej pasty
- 300 ml mlieka
- 180 g masla izbovej teploty
Na sirup:
- 80 ml vody
- 40 ml rumu
- 40 g krupicového cukru
- kôra z 1 malého bio pomaranča
Na ozdobenie:
- 100 g tmavej čokolády 54 %
- 30 g masla
POSTUP:
- Piškótové korpusy sa pripravujú všetky rovnako. Žĺtky spolu s cukrom vyšľahajte na svetlú penu, pridajte maslo a zašľahajte. Vsypte preosiatu múku s kypriacim práškom a kakaom. Pri vanilkovej piškóte v tomto bode pridajte mletú vanilku a pri orechovej mleté orechy. Nakoniec zapracujte sneh vyšľahaný z bielkov.
- Každú hmotu vylejte do formy s priemerom 18 cm, ktorej dno ste vyložili papierom na pečenie. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 15 až 20 minút. Urobte test špajľou. Korpusy nechajte vychladnúť.
- Na krém vymiešajte žĺtky s múkou, cukrom, vanilkovou pastou. Za stáleho miešania prilievajte mlieko, ktoré ste zohriali pod bod varu. Prelejte späť do hrnca a uvarte hustý puding. Preložte ho do misky, zakryte fóliou, tak aby sa dotýkala povrchu pudingu a nechajte vychladnúť.
- Maslo vyšľahajte na svetlú penu a po lyžiciach zašľahajte vychladnutý puding. Krém preložte do cukrárenského vrecka s ozdobnou špičkou.
- Na sirup dajte všetky suroviny do hrnca a varte približne 5 až 7 minút, kým sa cukor nerozpustí.
- Na podnos položte orechový korpus a poriadne navlhčite sirupom. Teraz na korpus pomocou ozdobnej špičky naneste krém a prikryte ho kakaovým korpusom. Korpus opäť dobre navlhčite sirupom a opäť ozdobte krémom. Ako posledný položte sirupom navlhčený vanilkový krém. Takto poskladanú tortu vložte do chladničky aspoň na 2 hodiny.
- Nakoniec povrch torty ozdobte čokoládovou polevou, ktorú pripravíte roztopením čokolády spolu s maslom nad vodnou parou.