Reklama

Šomlói halušky ako TORTA: Cukrárke sa podaril husársky kúsok! Tento RECEPT musíte vyskúšať

Torta somló galuska (šomlói halušky).

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama
Tatiana Kubicová

Tatiana Kubicová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Hoci šomlói halušky nezvyknú vyzerať vzhľadne, naša cukrárka ich premenila na úchvatnú tortu, ktorou celej redakcii vyrazila dych! Poďte si ju upiecť tiež.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Tradičná štrúdľa je výborná, ale aj nové chute ohúria

    Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

    Torta somló galuska (šomlói halušky).

    TORTA SOMLÓ GALUSKA

    10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 60 MINÚT, PEČENIE 45 MINÚT

    Potrebujete:

    Na kakaovú piškótu:

    • 3 vajcia
    • 50 g krupicového cukru
    • 1 lyžica roztopeného masla
    • 40 g hladkej múky
    • pol lyžičky kypriaceho prášku
    • 15 g kakaa holandského typu

    Na vanilkovú piškótu:

    • 3 vajcia
    • 50 g krupicového cukru
    • 1 lyžica roztopeného masla
    • 55 g hladkej múky
    • pol lyžičky kypriaceho prášku
    • pol lyžičky mletej vanilky

    Na orechovú piškótu:

    • 3 vajcia
    • 50 g krupicového cukru
    • 1 lyžica roztopeného masla
    • 45 g hladkej múky
    • pol lyžičky kypriaceho prášku
    • 15 g mletých vlašských orechov

    Na krém:

    • 3 žĺtky
    • 30 g hladkej múky
    • 70 g práškového cukru
    • 1 lyžička vanilkovej pasty
    • 300 ml mlieka
    • 180 g masla izbovej teploty

    Na sirup:

    • 80 ml vody
    • 40 ml rumu
    • 40 g krupicového cukru
    • kôra z 1 malého bio pomaranča

    Na ozdobenie:

    • 100 g tmavej čokolády 54 %
    • 30 g masla

    POSTUP:

    1. Piškótové korpusy sa pripravujú všetky rovnako. Žĺtky spolu s cukrom vyšľahajte na svetlú penu, pridajte maslo a zašľahajte. Vsypte preosiatu múku s kypriacim práškom a kakaom. Pri vanilkovej piškóte v tomto bode pridajte mletú vanilku a pri orechovej mleté orechy. Nakoniec zapracujte sneh vyšľahaný z bielkov.
    2. Každú hmotu vylejte do formy s priemerom 18 cm, ktorej dno ste vyložili papierom na pečenie. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 15 až 20 minút. Urobte test špajľou. Korpusy nechajte vychladnúť.
    3. Na krém vymiešajte žĺtky s múkou, cukrom, vanilkovou pastou. Za stáleho miešania prilievajte mlieko, ktoré ste zohriali pod bod varu. Prelejte späť do hrnca a uvarte hustý puding. Preložte ho do misky, zakryte fóliou, tak aby sa dotýkala povrchu pudingu a nechajte vychladnúť.
    4. Maslo vyšľahajte na svetlú penu a po lyžiciach zašľahajte vychladnutý puding. Krém preložte do cukrárenského vrecka s ozdobnou špičkou.
    5. Na sirup dajte všetky suroviny do hrnca a varte približne 5 až 7 minút, kým sa cukor nerozpustí.
    6. Na podnos položte orechový korpus a poriadne navlhčite sirupom. Teraz na korpus pomocou ozdobnej špičky naneste krém a prikryte ho kakaovým korpusom. Korpus opäť dobre navlhčite sirupom a opäť ozdobte krémom. Ako posledný položte sirupom navlhčený vanilkový krém. Takto poskladanú tortu vložte do chladničky aspoň na 2 hodiny.
    7. Nakoniec povrch torty ozdobte čokoládovou polevou, ktorú pripravíte roztopením čokolády spolu s maslom nad vodnou parou.

    Autori článku

    Tatiana Kubicová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Vo vydavateľstve News and Media Holding začínala pred viac ako desaťročím v spravodajskej redakcii, pracovala aj v lifestylových magazínoch, až jej najviac zachutil časopis Dobré jedlo. Stará sa o to, aby ste na webe Dobrého jedla vždy našli aktuálne recepty zo sezónnych surovín, prináša vám horúce gastro trendy i praktické rady do kuchyne. Popri práci neodolá maškrteniu a na každom fotení so šéfkuchárom zodpovedne ochutnáva všetky recepty, vďaka čomu si obľúbila aj jedlá, na ktoré pred tým ani nepomyslela.

    Veronika Kollárová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.