Reklama

PRAVÝ ruský MEDOVNÍK: Bohato SMOTANY a ochutený DVOMA štamperlíkmi VODKY

Pravý ruský medovník

Zdroj: Dobré jedlo/Dušan Křístek

Reklama

Niečo nové na Vianoce? Nás očaril pravý ruský medovník.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Hneď mäkké MEDOVNÍČKY: Takto ich pečie známa medovnikárka Júlia
    Zdroj: NMH

    PRAVÝ RUSKÝ MEDOVNÍK

    12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT + CHLADENIE CESTA, PEČENIE 30 MINÚT

    Na cesto:

    • 3 lyžice medu
    • 3 vajcia
    • 150 g kryštálového cukru
    • 150 g masla
    • štvrť lyžičky sódy bikarbóny
    • pár kvapiek octu
    • 500 g hladkej múky
    • 50 ml vodky

    Na krém:

    • 600 ml kyslej smotany
    • 500 ml smotany na šľahanie
    • 100 g práškového cukru
    • 50 g medu
    • 1 balíček stužovača šľahačky

    Postup je na ďalšej strane...

    POSTUP:

    1.  V hrnci nad parou rozpustite maslo a cukor. Zašľahajte med a postupne po jednom vajce (dajte pozor, aby sa vajcia nezrazili). Nakoniec pridajte sódu bikarbónu. Na ňu nakvapkajte ocot  - zmes bude peniť. Prilejte  vodku a zmes nechajte vychladnúť.

    2. Nakoniec prisypte múku, premiešajte a cesto nechajte odležať v chladničke asi hodinu. Zatiaľ si pripravte krém. Do misy nalejte obe smotany, pridajte stužovač a vyšľahajte do hustej peny. Počas šľahania postupne pridávajte cukor a med.

    3. Vychladené cesto rozdeľte na 5 - 6 častí a vyvaľkajte  ho na asi 5 mm hrubé pláty. Tie by mali mať veľkosť tortovej formy, v ktorej ich budete piecť.

    Zdroj: Dobré jedlo/Dušan Křístek

    Pravý ruský medovník.

    4. Každý preneste do formy vystlanej papierom na pečenie a postupne po jednom pečte pri teplote 180 °C asi 5 minút do zlatista. Vychladnuté medové pláty natrite pripraveným krémom a poukladajte na seba. Krémom potrite aj boky a vrch medovníka. Zľahka ho zaťažte a nechajte odležať do ďalšieho dňa.

    V galérii si pozrite tie najkrajšie medovníčky na tohtoročné Vianoce...