PRAVÝ ruský MEDOVNÍK: Bohato SMOTANY a ochutený DVOMA štamperlíkmi VODKY
6. 12. 2021, 17:12 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:25)

Zdroj: Dobré jedlo/Dušan Křístek
Niečo nové na Vianoce? Nás očaril pravý ruský medovník.
Zdroj: https://www.instagram.com/p/Bqmxf2OHn5m/
Zdroj: https://www.instagram.com/p/CW9BSrytyGz/
Zdroj: https://www.instagram.com/p/CWvY5zusgS7/
Galéria k článku

Zdroj: NMH
PRAVÝ RUSKÝ MEDOVNÍK
12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT + CHLADENIE CESTA, PEČENIE 30 MINÚT
Na cesto:
- 3 lyžice medu
- 3 vajcia
- 150 g kryštálového cukru
- 150 g masla
- štvrť lyžičky sódy bikarbóny
- pár kvapiek octu
- 500 g hladkej múky
- 50 ml vodky
Na krém:
- 600 ml kyslej smotany
- 500 ml smotany na šľahanie
- 100 g práškového cukru
- 50 g medu
- 1 balíček stužovača šľahačky
Postup je na ďalšej strane...
POSTUP:
- V hrnci nad parou rozpustite maslo a cukor. Zašľahajte med a postupne po jednom vajce (dajte pozor, aby sa vajcia nezrazili). Nakoniec pridajte sódu bikarbónu. Na ňu nakvapkajte ocot - zmes bude peniť. Prilejte vodku a zmes nechajte vychladnúť.
2. Nakoniec prisypte múku, premiešajte a cesto nechajte odležať v chladničke asi hodinu. Zatiaľ si pripravte krém. Do misy nalejte obe smotany, pridajte stužovač a vyšľahajte do hustej peny. Počas šľahania postupne pridávajte cukor a med.
3. Vychladené cesto rozdeľte na 5 - 6 častí a vyvaľkajte ho na asi 5 mm hrubé pláty. Tie by mali mať veľkosť tortovej formy, v ktorej ich budete piecť.
Zdroj: Dobré jedlo/Dušan Křístek
Pravý ruský medovník.
4. Každý preneste do formy vystlanej papierom na pečenie a postupne po jednom pečte pri teplote 180 °C asi 5 minút do zlatista. Vychladnuté medové pláty natrite pripraveným krémom a poukladajte na seba. Krémom potrite aj boky a vrch medovníka. Zľahka ho zaťažte a nechajte odležať do ďalšieho dňa.
V galérii si pozrite tie najkrajšie medovníčky na tohtoročné Vianoce...