Poznáte ŠOPRLE? Tento tradičný recept od babičky musíte vyskúšať!
10. 3. 2024, 6:04 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)

Zdroj: Monika Fajdová @sweetlifeofmimi
Reklama
Očaria dospelých, ale aj deti. Šoprle sú jednoducho malé kúsky šťastia!
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Matej Kalina
Galéria k článku
26 fotografiíPrejsť do galérie
Zemiaky jednoznačne patria do slovenskej kuchyne! Či už jednoduché pečené, v našich haluškách alebo nasladko v podobe šúľancov. Počuli ste už niekedy o šoprloch? Recept máme od pani Vlastičky, ktorá pochádza z Podpoľania. Šoprle milujú jej deti, ale aj vnúčence. Vyskúšate ich tiež?
Vypočujte si náš podcast:
ŠOPRLE
POTREBUJETE:
- Cca 750 g uvarených zemiakov
- 1 vajce
- cca 300 g polohrubej múky
- 1/2 balíka prášku do pečiva
- 1/2 PL soli
- Olej na vyprážanie
- Syr, petržlenová vňať, kečup lebo čokoľvek podľa chuti na doplnenie
POSTUP:
- Ošúpané a vychladnuté zemiaky postrúhajte na jemnom strúhadle, pridajte vajce, prášok do pečiva a soľ. Postupne prisypávajte polohrubú múku, aby ste dostali kompaktné, nelepivé cesto.
- Odoberte si kúsok cesta, ušúľajte valček a nakrájajte ho na menšie kúsky (podobne ako pri šúľancoch). Medzitým si dajte rozohriať olej, v ktorom budete šoprle vyprážať. Nepridávajte do panvice veľa kúskov naraz, aby sa stihli pekne opiecť.
- Hotové šoprle posoľte, posypte strúhaným syrom, petržlenovou vňaťou, pridajte domáci kečup alebo napríklad kyslú smotanu.