Reklama

Poznáte ŠOPRLE? Tento tradičný recept od babičky musíte vyskúšať!

Šoprle

Zdroj: Monika Fajdová @sweetlifeofmimi

Reklama
Monika Fajdová

Monika Fajdová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Očaria dospelých, ale aj deti. Šoprle sú jednoducho malé kúsky šťastia!

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:25
Remaining Time 0:25
Loaded: 100.00%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Božská pochúťka OD STARKEJ: PARENÉ BUCHTY OPEČENÉ na masti!

    Zemiaky jednoznačne patria do slovenskej kuchyne! Či už jednoduché pečené, v našich haluškách alebo nasladko v podobe šúľancov. Počuli ste už niekedy o šoprloch? Recept máme od pani Vlastičky, ktorá pochádza z Podpoľania. Šoprle milujú jej deti, ale aj vnúčence. Vyskúšate ich tiež?

    Vypočujte si náš podcast:

    ŠOPRLE

    POTREBUJETE:

    • Cca 750 g uvarených zemiakov
    • 1 vajce
    • cca 300 g polohrubej múky
    • 1/2 balíka prášku do pečiva
    • 1/2 PL soli
    • Olej na vyprážanie
    • Syr, petržlenová vňať, kečup lebo čokoľvek podľa chuti na doplnenie

    POSTUP:

    1. Ošúpané a vychladnuté zemiaky postrúhajte na jemnom strúhadle, pridajte vajce, prášok do pečiva a soľ. Postupne prisypávajte polohrubú múku, aby ste dostali kompaktné, nelepivé cesto.
    2. Odoberte si kúsok cesta, ušúľajte valček a nakrájajte ho na menšie kúsky (podobne ako pri šúľancoch). Medzitým si dajte rozohriať olej, v ktorom budete šoprle vyprážať. Nepridávajte do panvice veľa kúskov naraz, aby sa stihli pekne opiecť.
    3. Hotové šoprle posoľte, posypte strúhaným syrom, petržlenovou vňaťou, pridajte domáci kečup alebo napríklad kyslú smotanu.

    Autor článku

    Monika Fajdová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Je introvertka, ale o jedle vždy rada pokecá, inšpirácie na nové recepty často hľadá v spoločnosti mačacích kamarátov. Miluje taliansku a ázijskú kuchyňu, hlavne cestoviny a sushi. Na prípravu prvého kysnutého cesta sa odhodlávala takmer 25 rokov a dnes je z toho láska! Varenie a pečenie je pre ňu relax, nebojí sa ani vegetariánskych či vegánskych jedál, ktoré dokáže vyšperkovať tak, že v nich mäso nechýba ani zarytým mäsožravcom. Riadi sa heslom: „Život je príliš krátky na to, aby sme jedli zlé jedlo!“.