paprikáš

Dobré jedlo/Valentína Nídelová

PERKELT alebo PAPRIKÁŠ? Nebudete si ich MÝLIŤ a uvaríte obidva

PERKELT verzus PAPRIKÁŠ. KTORÝ JE KTORÝ? Aj vy si ich mýlite? Náš kuchár Ľuboš Mego vám vysvetlí, ako to je.

Čítajte viac
Kurací perkelt so zeleninou: Rýchlovka z jedného hrnca

Perkelt je bez smotany, pripravuje sa podobne ako guláš, veď perkelt sa vyvinul z guláša. V maďarčine slovo perkelt znamená pražiť, pražený, teda mäso nakrájané na kocky sa praží vo vlastnom tuku, takmer bez tekutiny. Pridáva sa k nemu čerstvá paprika, paradajka aj mletá sladká paprika, často veľa, podobne, ako do guláša. V minulosti bolo toto maďarské jedlo najznámejšie, slávnostné a podávalo sa v nedeľu a cez sviatky. Mäso sa používa rôzne, často hovädzie a teľacie, ale perkelt môže byť aj z diviny alebo z bravčoviny.

Držkový perkelt
Zdroj: Archív

Paprikáš sa začína pripravovať smažením cibule na tuku, kotlík sa odstaví, pridá sa mletá sladká paprika, celé alebo nakrájané kusy mäsa a tekutina. Paprikáš sa varí asi hodinu, lebo dlhým varením paprika horkne. Na prípravu sa používajú jemnejšie kusy mladého mäsa ako králik alebo kurča. Na záver sa zjemňuje smotanou – kyslou alebo sladkou, a niekedy aj múkou. Toto údajne prevzali Maďari od Francúzov, smotana zjemňovala jedlo a uľahčila trávenie citlivejším žalúdkom. Aj do paprikáša možno pridať čerstvú zelenú papriku a paradajky.