Paradajková omáčka

Navarili sme po ČESKY: Keď je RAJSKÁ omáčka ako z RAJA

Tradičných jedál z českej kuchyne milujeme veľa. Sú to chute, ktorým rozumieme. Aj paradajkovú omáčku či polievku máme radi od detstva, v tom čase podľa toho, ako "sladko" sa tetám v jedálni vydarila.

Z TRADIČNEJ ČESKEJ KUCHYNE

  • Paradajkovú omáčku môžete uvariť aj z čerstvých paradajok. Jeden kilogram zrelých rajčín stačí na omáčku pre štyroch stravníkov.
  • Chuť omáčky môžete ozvláštniť nastrúhaným perníkom alebo zjemniť niekoľkými lyžicami smotany.
  • Hovädzie mäso môžete použiť aj také, ktoré ste uvarili  v polievke. Vyberte si však uvarte kvalitnejšiu hovädzinu zo stehna.

„Rajská“ s hovädzím mäsom

Paradajková omáčka

 

4 porcie, 90 minút

 Potrebujete:

  • 800 g hovädzieho mäsa zo stehna
  • 100 g slaniny
  • 2 mrkvy
  • 1/4 zeleru
  • 1 petržlen
  • 1 veľkú cibuľu
  • 1 lyžicu kryštálového cukru
  • 500 ml paradajkového pyré
  • 8 guľôčok celého čierneho korenia
  • 1 až 2 bobkové listy
  • kúsok celej škorice
  • soľ
  • olej

POSTUP:

  1. Hovädzie stehno prešpikujte prúžkami slaniny, ktoré ste nechali stuhnúť v mrazničke. Mrkvu, petržlen a zeler očistie, umyte a nakrájajte na rovnaké kúsky. Cibuľu očistite a nadrobno nakrájajte.
  2. V hrnci na rozpálenom oleji opečte mäso z každej strany. Potom ho vyberte a do hrnca dajte nakrájanú zeleninu,  posypte ju cukrom a na miernom plameni krátko opečte. Keď cukor na zelenine skaramelizuje, pridajte paradajkové pyré a nechajte ho zovrieť.
  3. Do paradajkovej omáčky pridajte korenie a škoricu, podľa potreby dolejte vodou alebo vývarom a znovu priveďte k varu. Do omáčky vložt mäso a varte, kým nie je mäkké. Omáčku z času na čas premiešajte.
  4. Mäso vyberte a omáčku prepasírujte. Ak treba, zahustite ju hladkou múkou rozmiešanou v malom množstve vody. Omáčku povarte ešte 10 minút a na záver dochuťte soľou, cukrom a octom. Podávajte s knedľou.