HUBOVÁ POLIEVKA

shutterstock

V novembri papáme HRÍBY: Dubáky, modráky čo nájdete

Čo smiem zjesť a čo nie? Náš rodinný priateľ Braňo, hubár a lekár v jednom, tvrdí, že 97 percent húb, na ktoré v lese natrafíme, nijako neublíži. Len nemusia všetky fajnovo chutiť. Samozrejme, ak s hubárčením začínate, buďte opatrní, spoľahnite sa na skúsenejších alebo šikovnú appku v mobile.

Pomaly v lese

A hlavne si to celé užívajte! Snorte, ňuchajte, veľa a nahlas sa smejte, pokojne aj sami, radšej však so spoluhubármi, lebo medvede, a nikam sa neponáhľajte. Svoj úlovok potom hoďte do kotlíka napríklad tak, ako to veľmi rád robieva kuchár z lesa Ľubomír.

Hubová polievka

HUBOVÁ POLIEVKA
HUBOVÁ POLIEVKA
Zdroj: shutterstock

4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 25 MINÚT

Potrebujete:

• 300 g čerstvých húb • 1 väčšia šalotka • 1 väčšia mrkva • 2 väčšie zemiaky • 1 l vývaru (v lese sa toleruje kvalitný bujón a voda) • olej • soľ, čierne korenie, nové celé korenie, bobkový list • 250 ml smotany na varenie (nemusí byť) a petržlenová vňať na podávanie

POSTUP:

Huby očistite. Na oleji v kotlíku (hrnci) speňte nasekanú šalotku, pridajte nové korenie a bobkový list. Primiešajte nakrájané huby, mrkvu a zemiaky. Orestujte a zalejte vývarom. Ak kuchtíte priamo na ohni vonku, priložte zo dve polienka do pahreby a varte, kým zelenina nezmäkne. Odstavte, dochuťte soľou, korením a keď máte poruke smotanu, polievku ňou zjemnite. Podávajte ju s nasekanou vňatkou a chlebíkom.