Cheesecake s REBARBOROU: Lahodný dezert s jogurtom a jahodami
2. 5. 2024, 15:06 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:34)

Zdroj: Laura Witteková
Tento recept musíte stihnúť vyskúšať ešte kým je rebarbora v sezóne. Dajte rebarboru na krémový cheesecake s jahodami - bude ešte lepšia a efektnejšia, než čerešnička na torte!
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku

JOGURTOVÝ CHEESECAKE S REBARBOROU
Zdroj: Laura Witteková
Jogurtový cheesecake s rebarborou.
12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, CHLADENIE 3-4 HODINY
Potrebujete:
Na korpus:
• 200 g celozrnných sušienok
• 40 g datlí bez kôstky
• 45 g masla
• citrónová kôra
• štipka soli
Na jogurtovú plnku:
• 60 ml vody
• 2 lyžice želatínového prášku
• 350 g mrazených jahôd
• 4 lyžice krupicového cukru
• 450 g hustého jogurtu
• 200 ml smotany na šľahanie
Na ozdobu:
• rebarbora
• 1 šálka vody
• pol šálky krupicového cukru
• šťava z jedného citróna
POSTUP:
- Pripravte korpus: Sušienky a datle rozmixujte. Zmiešajte ich s maslom, citrónovou kôrou, so štipkou soli a utlačte do formy (22 cm) s dnom vyloženým papierom na pečenie. Dajte do chladničky.
- Urobte jogurtovú plnku: Do misky so studenou vodou nasypte želatínu a nechajte napučať – asi 10 minút. Jahody uvarte s cukrom a rozmixujte na pyré, 50 ml pyré odložte a zvyšok zmiešajte s jogurtom. Ak treba, doslaďte. Do odloženého pyré pridajte napučanú želatínu a veľmi jemne zahrejte, aby sa rozpustila.
- Do želatínovo-jahodového pyré pridajte lyžicu jogurtovej zmesi a zamiešajte. Pridajte ešte dve, tri lyžice, aby sa teploty vyrovnali. Potom želatínovú zmes vylejte do jogurtovej zmesi a dobre rozmiešajte.
- Smotanu vyšľahajte napevno a opatrne zamiešajte do jogurtovo-jahodovej zmesi. Hotovú zmes nalejte na sušienky a dajte do chladničky aspoň na 3-4 hodiny, ideálne na noc.
- Rebarboru očistite a pomocou škrabky nakrájajte na tenké prúžky. Do hrnca dajte vodu a cukor. Nechajte zovrieť, potom plameň stíšte na minimum. Pridajte rebarborové prúžky a nechajte ich v sirupe 20-30 sekúnd. Potom ich osušte papierovou utierkou. Zvyšný sirup odložte.
- Vychladený cheesecake vyberte z formy a ozdobte prúžkami rebarbory. Jemne ich potrite zvyšným sirupom a nechajte v chladničke stuhnúť. Nakoniec cheesecake ozdobte jahodami a môžete krájať.