Najlepší recept na špargľovú polievku: Krémová, jemná a zdravá
10. 4. 2025, 15:01

Zdroj: Shutterstock
Špargľa je pravou hviezdou jari – ľahká, zdravá a plná vitamínov. Máme pre vás skvelý tip na rýchly obed - špargľový krém s parmezánom
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku

Špargľa patrí medzi najobľúbenejšie jarné plodiny a právom si vyslúžila označenie kráľovná jarnej zeleniny. Je nízkokalorická, bohatá na vlákninu, vitamíny skupiny B, vitamín K a antioxidanty. Obsahuje tiež kyselinu listovú, ktorá je dôležitá najmä pre tehotné ženy, a prírodné diuretikum asparagín, ktorý podporuje zdravie obličiek a pomáha odvádzať prebytočnú vodu z tela. Vďaka týmto vlastnostiam je špargľa ideálnou surovinou pri odľahčenej jarnom stravovaní.
V kuchyni je navyše nesmierne univerzálna – môžete ju grilovať, zapekať, pridávať do šalátov, cestovín aj rizota. Jednou z najjemnejších a najobľúbenejších foriem je však krémová polievka, ktorá zvýrazní jej jedinečnú chuť a zároveň zasýti.
Zdroj: Shutterstock
Špargľová polievka s parmezánom je skvelá!
Špargľová polievka s parmezánom
4 PORCIE, PRÍRPAVA 20 MINÚT
Potrebujete:
- 500 g zelenej špargle
- 1 menšia cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 zemiaky
- 1 l zeleninového vývaru
- 100 ml smotany na varenie
- 30 g strúhaného parmezánu (alebo podľa chuti)
- soľ, čierne korenie
- olivový olej alebo maslo
POSTUP:
-
Najskôr si pripravte špargľu, odrežte zdrevnatené konce a nakrájajte špargľu na menšie kúsky. Na olivovom oleji alebo masle orestujte najemno nakrájanú cibuľu, pridajte prelisovaný cesnak a krátko spolu orestujte. Pridajte nakrájané zemiaky a špargľu, premiešajte a zalejte vývarom. Varte približne 15–20 minút, kým špargľa aj zemiaky nezmäknú.
-
Polievku rozmixujte tyčovým mixérom dohladka, potom pridajte smotanu a parmezán. Ešte krátko povarte, ochutnajte a dochuťte soľou a čiernym korením podľa chuti.
- Podávajte horúce, ozdobené lístkami čerstvých byliniek alebo pár hoblinami parmezánu. Skvele chutí aj s opečeným toastom či kváskovým chlebom.