Reklama

Najlepší recept na špargľovú polievku: Krémová, jemná a zdravá

Špargľová polievka s parmezánom je skvelá!

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Monika Fajdová

Monika Fajdová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Špargľa je pravou hviezdou jari – ľahká, zdravá a plná vitamínov. Máme pre vás skvelý tip na rýchly obed - špargľový krém s parmezánom

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Lahodná ŠPARGĽA, z ktorej nepriberiete: Objavte aj vy túto delikatesu!

    Špargľa patrí medzi najobľúbenejšie jarné plodiny a právom si vyslúžila označenie kráľovná jarnej zeleniny. Je nízkokalorická, bohatá na vlákninu, vitamíny skupiny B, vitamín K a antioxidanty. Obsahuje tiež kyselinu listovú, ktorá je dôležitá najmä pre tehotné ženy, a prírodné diuretikum asparagín, ktorý podporuje zdravie obličiek a pomáha odvádzať prebytočnú vodu z tela. Vďaka týmto vlastnostiam je špargľa ideálnou surovinou pri odľahčenej jarnom stravovaní.

    V kuchyni je navyše nesmierne univerzálna – môžete ju grilovať, zapekať, pridávať do šalátov, cestovín aj rizota. Jednou z najjemnejších a najobľúbenejších foriem je však krémová polievka, ktorá zvýrazní jej jedinečnú chuť a zároveň zasýti.

    Zdroj: Shutterstock

    Špargľová polievka s parmezánom je skvelá!

    Špargľová polievka s parmezánom

    4 PORCIE, PRÍRPAVA 20 MINÚT

    Potrebujete: 

    • 500 g zelenej špargle
    • 1 menšia cibuľa
    • 2 strúčiky cesnaku
    • 2 zemiaky
    • 1 l zeleninového vývaru
    • 100 ml smotany na varenie
    • 30 g strúhaného parmezánu (alebo podľa chuti)
    • soľ, čierne korenie
    • olivový olej alebo maslo

    POSTUP: 

    1. Najskôr si pripravte špargľu, odrežte zdrevnatené konce a nakrájajte špargľu na menšie kúsky. Na olivovom oleji alebo masle orestujte najemno nakrájanú cibuľu, pridajte prelisovaný cesnak a krátko spolu orestujte. Pridajte nakrájané zemiaky a špargľu, premiešajte a zalejte vývarom. Varte približne 15–20 minút, kým špargľa aj zemiaky nezmäknú.

    2. Polievku rozmixujte tyčovým mixérom dohladka, potom pridajte smotanu a parmezán. Ešte krátko povarte, ochutnajte a dochuťte soľou a čiernym korením podľa chuti.

    3. Podávajte horúce, ozdobené lístkami čerstvých byliniek alebo pár hoblinami parmezánu. Skvele chutí aj s opečeným toastom či kváskovým chlebom.

    Autor článku

    Monika Fajdová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Je introvertka, ale o jedle vždy rada pokecá, inšpirácie na nové recepty často hľadá v spoločnosti mačacích kamarátov. Miluje taliansku a ázijskú kuchyňu, hlavne cestoviny a sushi. Na prípravu prvého kysnutého cesta sa odhodlávala takmer 25 rokov a dnes je z toho láska! Varenie a pečenie je pre ňu relax, nebojí sa ani vegetariánskych či vegánskych jedál, ktoré dokáže vyšperkovať tak, že v nich mäso nechýba ani zarytým mäsožravcom. Riadi sa heslom: „Život je príliš krátky na to, aby sme jedli zlé jedlo!“.