Moderný gurmánsky zážitok: Nátierka s údeným lososom a krehkou cuketou
15. 4. 2025, 19:01

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Príprava nátierky s lososom a cuketou je skvelým spôsobom, ako spojiť jemnú chuť ryby s ľahkosťou zeleniny. Vyskúšajte náš overený recept a nebudete ľutovať!
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku

Ak hľadáte lahodnú a výživnú nátierku, ktorá vás zaujme svojou chuťou a jemnosťou, určite by ste mali vyskúšať nátierku s lososom a cuketou. Kombinácia lososa, bohatého na omega-3 mastné kyseliny a bielkoviny, a cukety, ktorá je plná vitamínov a minerálov, je ideálnou voľbou pre zdravý snack alebo prílohu.
Nátierka má jemnú, krémovú textúru a vďaka lososovi je skutočne výživná a zároveň lahodná. Je perfektná na krekroch, chlebe alebo aj ako súčasť sendviča. Okrem toho je veľmi jednoduchá na prípravu, čo znamená, že ju môžete mať pripravenú aj ako rýchly, ale výživný snack. Určite stojí za to ju zaradiť do svojho jedálnička, najmä ak chcete vyskúšať niečo nové a zdravé.
Tu sú niektoré tipy, ktoré vám pomôžu dosiahnuť dokonalý výsledok:
- Losos: Môžete použiť údeného lososa pre výraznejšiu chuť alebo čerstvého lososa, ktorého si upečiete či ugrilujete.
- Cuketa: Vyberajte mladé cukety s jemnou šupkou a malým množstvom semien.
- Surová verzia: Cuketu nastrúhajte najemno a jemne osoľte. Nechajte pár minút odstáť, potom vytlačte prebytočnú vodu.
- Tepelná úprava: Ak preferujete jemnejšiu chuť, cuketu môžete krátko podusiť na olivovom oleji s cesnakom, kým nezmäkne. Nezabudnite ju nechať vychladnúť pred pridaním do nátierky.
- Základ nátierky: Krémový syr, tvaroh alebo cottage cheese poslúžia ako skvelý základ.
- Dochucovanie: Citrónová šťava zvýrazní chuť lososa, čerstvé bylinky ako kôpor, pažítka či petržlen dodajú sviežosť. Opatrne so soľou, najmä ak používate údeného lososa, ktorý je už sám o sebe slaný.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Nátierka s lososm a cuketou.
Sendviče s lososom
4 porcie, príprava 15 minút
INGREDIENCIE
- 200 g údeného lososa
- 1 malá mladá cuketa
- 1 lyžica nasekaného kôpru
- 100 g ricotty (alebo mäkkého tvarohu)
- 50 g majonézy
- soľ, mleté čierne korenie
Na servírovanie:
- 8 kusov sendvičového chleba
- 1 little gemm šalát
POSTUP
- Lososa nakrájajte na malé kúsky. Umytú cuketu aj so šupkou najemno nastrúhajte. Ak chcete, môžete ju podusiť na masle. Kôpor otrhajte zo stonky a nadrobno pokrájajte.
- Ricottu zmiešajte s majonézou. Primiešajte k nej lososa, cuketu a kôpor. Osoľte a okoreňte.
- Štyri sendvičové chleby zľahka opečte a natrite nátierkou. Uložte listy šalátu a navrch položte zvyšné štyri opečené chleby a nakrájajte na kocky.