Reklama

Moderný gurmánsky zážitok: Nátierka s údeným lososom a krehkou cuketou

Nátierka s lososm a cuketou.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama
Dobroslava Brunovská

Dobroslava Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Príprava nátierky s lososom a cuketou je skvelým spôsobom, ako spojiť jemnú chuť ryby s ľahkosťou zeleniny. Vyskúšajte náš overený recept a nebudete ľutovať!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Varte ako šéfkuchár: Spravte škandinávsku delikatesu Gravlax

    Ak hľadáte lahodnú a výživnú nátierku, ktorá vás zaujme svojou chuťou a jemnosťou, určite by ste mali vyskúšať nátierku s lososom a cuketou. Kombinácia lososa, bohatého na omega-3 mastné kyseliny a bielkoviny, a cukety, ktorá je plná vitamínov a minerálov, je ideálnou voľbou pre zdravý snack alebo prílohu.

    Nátierka má jemnú, krémovú textúru a vďaka lososovi je skutočne výživná a zároveň lahodná. Je perfektná na krekroch, chlebe alebo aj ako súčasť sendviča. Okrem toho je veľmi jednoduchá na prípravu, čo znamená, že ju môžete mať pripravenú aj ako rýchly, ale výživný snack. Určite stojí za to ju zaradiť do svojho jedálnička, najmä ak chcete vyskúšať niečo nové a zdravé.

    Tu sú niektoré tipy, ktoré vám pomôžu dosiahnuť dokonalý výsledok:

    • Losos: Môžete použiť údeného lososa pre výraznejšiu chuť alebo čerstvého lososa, ktorého si upečiete či ugrilujete.​
    • Cuketa: Vyberajte mladé cukety s jemnou šupkou a malým množstvom semien.​
    • Surová verzia: Cuketu nastrúhajte najemno a jemne osoľte. Nechajte pár minút odstáť, potom vytlačte prebytočnú vodu.​
    • Tepelná úprava: Ak preferujete jemnejšiu chuť, cuketu môžete krátko podusiť na olivovom oleji s cesnakom, kým nezmäkne. Nezabudnite ju nechať vychladnúť pred pridaním do nátierky.​
    • Základ nátierky: Krémový syr, tvaroh alebo cottage cheese poslúžia ako skvelý základ.
    • Dochucovanie: Citrónová šťava zvýrazní chuť lososa, čerstvé bylinky ako kôpor, pažítka či petržlen dodajú sviežosť. Opatrne so soľou, najmä ak používate údeného lososa, ktorý je už sám o sebe slaný.​

    Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

    Nátierka s lososm a cuketou.

    Sendviče s lososom

    4 porcie, príprava 15 minút
    INGREDIENCIE

    • 200 g údeného lososa
    • 1 malá mladá cuketa
    • 1 lyžica nasekaného kôpru
    • 100 g ricotty (alebo mäkkého tvarohu)
    • 50 g majonézy
    • soľ, mleté čierne korenie

    Na servírovanie:

    • 8 kusov sendvičového chleba
    • 1 little gemm šalát

    POSTUP

    1. Lososa nakrájajte na malé kúsky. Umytú cuketu aj so šupkou najemno nastrúhajte. Ak chcete, môžete ju podusiť na masle. Kôpor otrhajte zo stonky a nadrobno pokrájajte.
    2. Ricottu zmiešajte s majonézou. Primiešajte k nej lososa, cuketu a kôpor. Osoľte a okoreňte.
    3. Štyri sendvičové chleby zľahka opečte a natrite nátierkou. Uložte listy šalátu a navrch položte zvyšné štyri opečené chleby a nakrájajte na kocky.

    Autor článku

    Dobroslava Brunovská

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Ťažko by spočítala, koľko jedál pre Dobré jedlo už navarila a napiekla. Rátajú sa na stovky, veď v Dobrom jedle pracuje už viac ako 16 rokov. Najradšej má slané jedlá, omáčky a slovenskú kuchyňu, hoci tá nehviezdi, a nikdy asi ani nebude, na gastronomickej scéne. Bryndza i kyslá kapusta sú podľa nej hotové poklady.