Medový KRÉMEŠ: Potrebujete naň šikovné ručičky, ale aj dobrý recept
3. 12. 2021, 13:26 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:25)

Zdroj: Laura Witteková
Na tento recept ste už dlho čakali... všakže?
- Dĺžka prípravy (min): 50
- Počet porcií: 20
- Náročnosť: stredná
Suroviny
Na cesto:
- 500 g hladkej múky
- 60 g masla
- 150 g práškového cukru
- 1 lyžica vanilkového extraktu
- 4 lyžice medu
- 1 lyžica sódy bikarbóny
- 1 ks vajce
- 2 ks žĺtky
Na vanilkový krém:
- 1 l mlieka
- 4 ks žĺtky
- 2 balíčky Zlatého klasu
- 120 g krupicového cukru
- 1 lyžica vanilkového extraktu
- 250 ml smotany na šľahanie
- 1 ks práškový cukor na posypanie
Postup
Krok 1
Najprv uvarte krém: 750 ml mlieka dajte zohriať pod bod varu. Do druhej misy dajte zvyšné mlieko, žĺtky, Zlaté klasy, cukor, vanilkový extrakt a dobre rozmiešajte. Postupne a za stáleho miešania zalejte žĺtkovú zmes horúcim mliekom, vráťte do hrnca a uvarte hustý puding. Potom ho prikryte fóliou, aby sa na ňom nevytvorila koža, a nechajte celkom vychladnúť.
Krok 2
Zatiaľ upečte medové pláty: Všetky ingrediencie dajte do misy a vymiešajte hladké cesto. To rozdeľte na dve časti a obe rozvaľkajte na veľkosť plechu 28 x 38 cm vystlaného papierom na pečenie. Pláty pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi 10 minút do zlatista.
Krok 3
Dokončite krém: Smotanu vyšľahajte takmer do tuha. Puding prešľahajte a opatrne doň vmiešajte vyšľahanú šľahačku. Hotový krém rozotrite na upečený a vychladnutý medový plát a prikryte ho druhým plátom. Jemne pritlačte a dajte na 4-5 hodín do chladničky.
Krok 4
Nakrájané krémeše pred podávaním posypte práškovým cukrom.