Reklama

Legendy medzi tortami: DOBOŠOVA, PAVLOVOVEJ, SCHWARZWALDSKÁ aj SACHERKA

Reklama

Na sviatok to chce niečo naozaj sviatočné. Naše recepty sú zárukou, že sa vám podaria aj trocha náročnejšie a na postup zdĺhavejšie torty. Vyskúšajte jednu zo štvorice "naj"!

Anketa

Ktorú legendárnu tortu máte najradšej?

  • Sacherka11%
  • Doboška20%
  • Pavlovova17%
  • Schwarwaldská torta50%

Hlasovanie bolo ukončené

DOBOŠOVA TORTA

Meno jej dal maďarský cukrár József C. Dobos. Krém vznikol  údajne  náhodou - chybou kuchárskeho učňa, ktorý do vtedy nezvyčajného maslového krémového základu prisypal cukor a kakao.  Krém sa tak stal základojeho dezertu. Na budapeštiansku výstavu  Budapesti Országos Általános  sa v roku 1885  prihlásil aj József Dobos so svojou tortou. Mal šťastie, na výstavu sa dostavil aj  cisár František Jozef I. a cisárovná Alžbeta-Sissi. Jeho sladké dielo zvíťazilo na celej čiare!

8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 25 MINÚT

POTREBUJETE:

Na korpus:

  • 8 žĺtkov
  • 200 g kryštálového cukru
  • 10 bielkov
  • 150 g kyslej smotany (18-percentnej)
  • 200 g hladkej múky

Na krém:

  • 3 žĺtky
  • 1 vajce
  • 200 g kryštálového cukru
  • 70 ml vody
  • 300 g masla
  • 300 g horkej čokolády (70 percent kakaa)
  • 50 g holandského kakaa

Na sirup:

  • 50 ml vody
  • 50 g kryštálového cukru
  • 20 ml rumu

Na karamel:

  • 100 g kryštálového cukru
  • olej na potretie noža

POSTUP:

  1. Pripravte korpusy: Žĺtky s cukrom vyšľahajte mixérom do peny a bielky vyšľahajte na tuhý sneh. Do žĺtkovej zmesi pridajte kyslú smotanu. Potom jemne vmiešajte sneh z bielkov a preosiatu múku.
  2. Pripravené cesto preneste do cukrárskeho vrecka. Plech vysteľte papierom na pečenie, na ktorý ešte predtým zo spodnej strany predkreslite kruhy s priemerom 18 cm. Pomocou cukrárskeho vrecka vyplňte cestom predkreslené kruhy.
  3. Korpusy upečte vo vyhriatej rúre pri 180 °C dozlatista. Celkovo upečte 8 korpusov a nechajte ich vychladnúť.
  4. Pripravte krém: Žĺtky s vajcom začnite šľahať v mixéri. Cukor s vodou dajte variť do hrnca. Keď voda zovrie a cukor sa roztopí, zmes začne hustnúť. Stiahnite ju z ohňa tesne pred tým, ako sa začne tvoriť karamel, a opatrne ju nalejte k šľahajúcim sa žĺtkom. Šľahajte ďalej, kým nezískate hustú a svetlú penu.
  5. Neskôr do vychladnutej žĺtkovej peny pridajte maslo nakrájané na kocky, vlažnú rozpustenú čokoládu a kakao. Vymiešajte hladký krém.
  6.  Jeden plát cesta a trochu krému odložte na záverečné zdobenie. Ostatné vychladnuté pláty potrite sirupom, ktorý ste získali zvarením cukru s vodou a rumom, natrite na ne v tenkých vrstvách krém a postupne ich ukladajte na seba. Aj vrch a boky torty ozdobne potrite krémom a dajte ju zachladiť.
  7.  Cukor nechajte na panvici skaramelizovať a z jednej strany doň namočte odložený plát cesta. Položte na pracovnú dosku karamelom smerom hore a chvíľu počkajte. Potom korpus rozkrojte na 6 trojuholníkov nožom potretým olejom, aby sa naň karamel nelepil.
  8. Na stuhnutú tortu nastriekajte pomocou cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou 6 ružičiek z odloženého krému a uložte na ne karamelové trojuholníky.

TIP Veroniky Bušovej:
Klasický žĺtkový krém nemusíte prácne a dlho šľahať ručne nad parou. Urobte ho podľa Veroniky – surové žĺtky pasterizuje horúca cukrová voda.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Nezabudnuteľné VEĽKONOČNÉ RETRO ZÁKUSKY: Tieto piekla mama každý rok!

    SACHEROVA TORTA

    Najslávnejšiu rakúsku tortu má "na rováši" údajne  cukrársky učeň Franz Sacher,  ktorý ju v 30-tych rokoch 19. storočia ponúkol na  stôl  kniežaťa Metternicha. Ten bol sacherkou unesený! Torta sa stala najstráženejšou cukrárenskou špecilaitou Viedne a k jej originálnemu receptu sa hocikto len tak nedostane.  Franz Sacher  istý čas pracoval aj  v  Pressburgu. Konečnú verziu receptu pripravil jeho najstarší syn Eduard.  Vylepšil ho čokoládovou polevou a marhuľovým džemom.

    12  PORCIÍ, PRÍPRAVA 45 MINÚT + TUHNUTIE, PEČENIE 80 MINÚT

    POTREBUJETE:

    Na korpus:

    • 140 g čokolády na varenie
    • 130 g masla
    • 100 g práškového cukru
    •  6 vajec
    • 120 g krupicového cukru
    • 250 g hladkej múky
    • marhuľový džem

    Na polevu:

    • 220 g práškového cukru
    • 190 g čokolády
    • 125 ml vody

    POSTUP:

    1. Vo vodnom kúpeli rozpustite  čokoládu. Maslo s práškovým cukrom vymiešajte do peny, postupne pridávajte žĺtky a rozpustenú čokoládu.
    2. Z bielkov a krupicového cukru ušľahajte tuhý sneh, ktorý vmiešate do zmesi. Pridajte múku a zľahka premiešajte. Tortovú formu vymasite, vysypte múkou a naplňte cestom. Pečte v rúre vyhriatej na 170 °C približne  70-80 minút.
    3. Vychladnutú tortu rozkrojte na dva až štyri pláty. Každý potrite džemom a uložíte na seba. Povrch torty tiež potrite džemom.
    4. Vo vodnom kúpeli rozpustite čokoládu, pridajte vodu, cukor a spolu miešajte, kým sa hmota nerozpustí.  Nechajte mierne vychladnúť a polejte povrch torty.  Nechajte stuhnúť v chladničke.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Aké vychytávky ukrýva kuchyňa Petry Tóthovej - Dobré jedlo

      SCHWARZWALDSKÁ  TORTA

      Keď sa cukrársky majster Josef Kellerr v roku 1915 pripravoval na majstrovské skúšky, mal v kaviarni v bývalých bonnských kúpeľoch Bad Godesberg upiecť smotanovú tortu s višňami.  Dostal nápad, ktorý síce ocenil až o niekoľko rokov neskôr - pokvapkal ju  čerešňovicou (Kirschwasser)!  Od nej je odvodený aj názov tejto populárnej nemeckej torty  (Schwarzwälder Kirschtorte, Black forrest cake, Torta z čierneho lesa). Čerešne a višne použité na túto pálenku totiž rastú v oblasti Schwarzwald. 

      Zdroj: Shutterstock

      Schwarzwaldská torta.

      8-10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 40 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT

      POTREBUJETE:

      Na korpus:

      • 250 g zmäknutého masla
      • 200 g trstinového cukru
      • 4 vajcia (veľkosť L)
      • 350 g polohrubej múky
      • 50 g kakaa
      • štipka soli
      • 1 lyžička kypriaceho prášku
      • 250 ml plnotučného mlieka
      • 1 lyžička vanilkového extraktu
      • 100 g čokolády (72-percentnej)

      Na plnku:

      • 1 višňový kompót (700 ml)
      • 50 g trstinového cukru
      • 1 lyžica kukuričného škrobu

      Na krém:

      • 250 ml smotany na šľahanie
      • 50 g trstinového cukru
      • 1 vanilkový struk
      • 500 g mascarpone

      Na ozdobu:

      • 150 g čokolády (72-percentnej)
      • 150 ml smotany na šľahanie
      • čerstvé alebo zavárané višne

      POSTUP:

      1. Zmäknuté maslo šľahajte v mixéri s trstinovým cukrom, kým nevznikne biela nadýchaná hmota. Po jednom do nej zapracujte vajcia.
      2. Múku a kakao preosejte do veľkej misy, pridajte štipku soli a lyžičku kypriaceho prášku. Do vlažného mlieka pridajte lyžičku vanilkového extraktu.
      3. Do zmesi masla, cukru a vajec striedavo pridávajte suchú zmes a mlieko s vanilkovým extraktom. Pracujte pomerne rýchlo, aby ste hmotu spracovávali maximálne 5 minút. Nakoniec vareškou vmiešajte čokoládu nasekanú na malé kúsky.
      4. Korpus rovnomerne rozdeľte do dvoch foriem na pečenie s priemerom 20 cm, vystlaných papierom na pečenie. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte asi 20 minút. Urobte test špáradlom – ak je suché, korpus je hotový.
      5. Pripravte višňovú plnku: Do hrnca dajte višňový kompót aj so šťavou a zohrievajte do varu. Pridajte trstinový cukor a varte, aby sa začala odparovať tekutina. Asi po piatich minútach pridajte kukuričný škrob a varte ďalej, kým nevznikne hustá višňová plnka.
      6. Kým plnka chladne, pripravte vanilkový krém. Do misy nalejte smotanu na šľahanie, pridajte cukor a zrniečka z vanilkového struku. Vyšľahajte takmer do tuha. Tesne pred vyšľahaním šľahačky pridajte mascarpone a šľahajte, kým nevznikne jemný krém.
      7. Úplne vychladnuté korpusy prekrojte na 4 časti. Cukrárske vrecko naplňte vanilkovým krémom a na prvý plát korpusu ním spravte na okraji bariéru, aby višňová plnka nevytekala. Plát vyplňte višňovou plnkou. Na ňu položte druhy korpus a natrite iba vanilkový krém. Tento postup zopakujte ešte raz. Vanilkovým krémom natrite tortičku zvonku a nechajte ju zatuhnúť.
      8. V mise vo vodnom kúpeli roztopte čokoládu a pridajte smotanu na šľahanie. Miešajte, kým nevznikne jemná hladká hmota – ganáš. Nechajte vychladnúť na teplotu tela.
      9. Tortu ozdobte tak, že lyžičkou alebo cukrárskou špachtľou stierajte ganáš k okrajom, aby po bokoch torty vznikli „stekance“. Tortičku dajte na 5 minút do chladničky. Potom do jej stredu spravte vanilkovým krémom malé kopčeky a ozdobte ju višňami.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Milovaná Pavlovka: Čím je táto torta taká výnimočná?

        PAVLOVOVEJ TORTA

        Slávny dezert  nesie meno slávnej ruskej primabaleríny Anny Pavlovovej. Na počesť jej návštevy v roku 1926 vytvoril austrálsky šéfkuchár hotela Wellington na Novom Zélande snehovú tortu. Inšpirovala ho jej zelenkavá baletná sukňa, ktorú znázornil vyšľahanými bielkami ozdobenými šľahačkou a kivi.  Dezert sa pečie po celom svete a zdobí sa rôznym ovocím. 

        12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 35 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 1,5 HODINY

        POTREBUJETE:

        • 6 bielkov
        • štipka soli
        • 400 g krupicového cukru
        • 1 a pol lyžičky octu
        • 2 lyžice kukuričného škrobu

        Na krém a ozdobenie:

        • 60 g krupicového cukru
        • 2 lyžičky kukuričného škrobu
        • 2 vajcia L
        • 2 žĺtky L
        • pol šálky čerstvej mandarínkovej šťavy
        • 1 lyžica citrónovej šťavy
        • 85 g masla
        • 250 ml smotany na šľahanie
        • kôra z dvoch mandarínok
        • 2 cl vaječného koňaku";i:10;s:37:"mandarínky a lístky mäty na ozdobu

        POSTUP:

        1. Rúru vyhrejte na 130 °C. Do mixéra vlejte bielky so štipkou soli a na strednej rýchlosti šľahajte, kým nevzniknú jemné špičky. Potom znížte otáčky a postupne po lyžiciach pridávajte cukor. Keď je všetok cukor rozmiešaný, zvýšte rýchlosť a šľahajte, kým nevzniknú pevné snehové špičky. Nakoniec pridajte ocot, škrob a premiešajte.
        2. Priamo na plech vystlaný papierom na pečenie nakreslite kruh s priemerom 24 cm. Do jeho stredu preneste sneh a lyžicou ho pekne rozotrite do celého kruhu. Dajte sušiť do vyhriatej rúry na 90 minút.
        3. Po hodine a pol vypnite rúru, otvorte dvierka a korpus nechajte chladnúť priamo v rúre. Po hodine ho môžete vytiahnuť a nechať vychladnúť pri izbovej teplote.
        4. Zatiaľ pripravte krém: Do misy dajte cukor, škrob, vajcia aj žĺtky, obe šťavy a maslo. Misu položte nad vodnú paru a za stáleho miešania uvarte hustejší puding. Potom ho zakryte potravinárskou fóliou a dajte do chladničky – odložte bokom 3 lyžice, použijete ich na zdobenie torty.
        5. Smotanu vyšľahajte dotuha a jemne ju pridávajte k vychladenému a prešľahanému mandarínkovému krému (nie z odloženého bokom). Pridajte mandarínkovú kôru, vaječný koňak a ešte raz jemne zamiešajte.
        6. Korpus opatrne položte na servírovací podnos. Naň rozotrite mandarínkový krém so šľahačkou a na ten naneste aj odložený puding. Tortu nakoniec ozdobte mandarínkami a mätovými lístkami.

        Upečte aj tieto dobroty: