BOŽSKÝ domáci SLANÝ KARAMEL: Recept vychytenej čokolatierky si zamilujete!
6. 2. 2024, 9:37 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)

Zdroj: Laura Witteková
Zsuzsa Varga je talentovaná čokolatierka z remeselnej dielne ZAX. Jej čoko dobroty získali Oscara vo food biznise, milujú ich Slováci aj ďaleko vo svete... a jej slaný karamel vám teraz rozvonia celý dom!
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: https://www.instagram.com/p/Bu9FG9AB88T/
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku

Zdroj: NMH
Sľubujem, že túto neskutočnú dobrotu odložím do babkiných orechových košíčkov a jasné, deťom na ich zbožňované palacinky. Ani sa jej nedotknem! Opakujte si dokola ako my, keď vám začne rozvoniavať v kastróle pod nosom. A keď dovaríte, lyžice, varešky a spol. radšej ihneď zahrabte do najspodnejšieho šuplíka!
Zsuzsin slaný karamel
Zdroj: Laura Witteková
Domáci slaný karamel je božský!
ZA KASTRÓLIK, PRÍPRAVA 15 MINÚT
- 150 g smotany na šľahanie (35-percentnej)
- 5 g vanilkovej pasty (alebo dreň z vanilkového struku)
- 5 g morskej soli
- 30 g medu
- 45 g tekutej glukózy (zoženiete v predajni s cukrárskymi potrebami)
- 120 g kryštálového cukru (jemného)
- 50 g karamelizovaných čokoládových cukríkov (pastiliek)
POSTUP:
- Smotanu, vanilku, soľ, med a glukózu priveďte do varu. Potom odstavte.
- V inom hrnci rozpustite cukor na karamel. Odstavte a prelejte smotanovou zmesou. Premiešajte, nechajte trocha vychladnúť a prelejte na pastilky. Ručne šľahajte, kým nevznikne pekná lesklá homogénna hmota.
- Karamel prikryte fóliou, aby sa dotýkala povrchu, a nechajte úplne vychladnúť pri izbovej teplote.

Zdroj: NMH
Kam so slaným karamelom?
- „V prvom rade do domácich praliniek, ak sa na ne dáte. Potom do krémov rôznych (ne)sviatočných tort, na nadýchané lievance, jablkový koláč s orieškami, do tartaletiek... len vaša fantázia môže stanoviť vaše karamelové hranice.
- Zvyškom vylepšite oriešky alebo popcorn na večer.
- A keď ho neminiete celý, v chladničke vám vydrží 2 týždne.
- V prípade potreby slaný karamel ohrejte (môžete aj v mikrovlnke) a premiešajte ručným mixérom,“ radí Zsuzsa Varga.