Reklama

BOŽSKÝ domáci SLANÝ KARAMEL: Recept vychytenej čokolatierky si zamilujete!

Domáci slaný karamel ako sen.

Zdroj: Laura Witteková

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Zsuzsa Varga je talentovaná čokolatierka z remeselnej dielne ZAX. Jej čoko dobroty získali Oscara vo food biznise, milujú ich Slováci aj ďaleko vo svete... a jej slaný karamel vám teraz rozvonia celý dom!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Božské DEZERTY z vychýrenej cukrárne v Piešťanoch: Dostali sme pre vás RECEPTY!
    Zdroj: NMH

    Sľubujem, že túto neskutočnú dobrotu odložím do babkiných orechových košíčkov a jasné, deťom na ich zbožňované palacinky. Ani sa jej nedotknem! Opakujte si dokola ako my, keď vám začne rozvoniavať v kastróle pod nosom. A keď dovaríte, lyžice, varešky a spol. radšej ihneď zahrabte do najspodnejšieho šuplíka!

    Zsuzsin slaný karamel

    Zdroj: Laura Witteková

    Domáci slaný karamel je božský!

    ZA KASTRÓLIK, PRÍPRAVA 15 MINÚT

    • 150 g smotany na šľahanie (35-percentnej)
    • 5 g vanilkovej pasty (alebo dreň z vanilkového struku)
    • 5 g morskej soli
    • 30 g medu
    • 45 g tekutej glukózy (zoženiete v predajni s cukrárskymi potrebami)
    • 120 g kryštálového cukru (jemného)
    • 50 g karamelizovaných čokoládových cukríkov (pastiliek)

    POSTUP:

    1. Smotanu, vanilku, soľ, med a glukózu priveďte do varu. Potom odstavte.
    2. V inom hrnci rozpustite cukor na karamel. Odstavte a prelejte smotanovou zmesou. Premiešajte, nechajte trocha vychladnúť a prelejte na pastilky. Ručne šľahajte, kým nevznikne pekná lesklá homogénna hmota. 
    3. Karamel prikryte fóliou, aby sa dotýkala povrchu, a nechajte úplne vychladnúť pri izbovej teplote.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Adriana Poláková má SUPER RECEPT na CISÁRSKY TRHANEC: Mňam, budete si ho robiť často!
      Zdroj: NMH

      Kam so slaným karamelom?

      1. „V prvom rade do domácich praliniek, ak sa na ne dáte. Potom do krémov rôznych (ne)sviatočných tort, na nadýchané lievance, jablkový koláč s orieškami, do tartaletiek... len vaša fantázia môže stanoviť vaše karamelové hranice.
      2. Zvyškom vylepšite oriešky alebo popcorn na večer.
      3. A keď ho neminiete celý, v chladničke vám vydrží 2 týždne.
      4. V prípade potreby slaný karamel ohrejte (môžete aj v mikrovlnke) a premiešajte ručným mixérom,“ radí Zsuzsa Varga.

      Autor článku

      Katarína Brunovská

      redaktorka magazínu Dobré jedlo
      Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.