Ľahko stráviteľná smotana z kokosového mlieka je chutná alternatíva k mliečnym alebo sójovým smotanám, ktorú miluje najmä orientálna a ázijská kuchyňa.
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku

Zdroj: NMH
Dlho sme poznali len tú šľahačkovú, ktorú sme si po veľkých lyžiciach dávali do viedenskej i írskej kávy. Kokosová sa do nej veľmi nehodí, pretože by sa „bila“ s arómou kávy, zato ju využijete do rôznych krémov, dezertov, koktejlov, zákuskov, báboviek, keksov, polievok i omáčok, ktorým dodáva chuť exotiky.
Hustá krémová smotana sa dá tiež vyšľahať, pretože v porovnaní s kokosovým mliekom, ktoré sa v kuchyni podobne využíva, má vyšší obsah tuku, bohatšiu konzistenciu i intenzívnejšiu chuť.
Vegánska alternatíva
Táto rastlinná alternatíva ku klasickej mliečnej smotane je obľúbenou ingredienciou v mnohých kuchyniach sveta, najmä v ázijskej a karibskej. Robí radosť a potešenie aj vegánom a alergikom na lepok a laktózu. Výborná správa pre nás všetkých je, že je bohatá na bielkoviny, vlákninu a neobsahuje cholesterol. Zato je ale aj bohatým zdrojom tukov.
Dnes ju bežne dostaneme kúpiť v supermarketoch, prípadne v predajniach s exotickými potravinami. Kvalitná kokosová smotana by mala obsahovať okolo 70 percent kokosovej dužiny a žiadne pridané cukry či konzervanty. Vydolovať sa dá aj z plechovice či krabice kokosového mlieka. Stačí ho nechať usadiť a použiť vrchnú krásne hustú vrstvu.
Ako sa vyrába kokosová smotana?
- Zrelé kokosové orechy sa najskôr rozlúsknu, odstráni sa tvrdá škrupina a dužina sa nastrúha.
- Strúhaná kokosová dužina sa rozmixuje s vodou, aby sa uvoľnili tuky a chuťové zložky.
- Hmota sa potom lisuje, aby sa oddelila tekutá a pevná časť.
- Kokosové mlieko sa nechá usadiť alebo sa jemne zahreje. Hustá, tuková vrstva, ktorá sa vytvorí na povrchu, je kokosová smotana. Táto vrstva sa oddelí od riedkeho kokosového mlieka.
Anketa
Máte radi thajskú kuchyňu?
- Mám veľmi.71%
- Neviem jej prísť zatiaľ na chuť.28%
Hlasovanie bolo ukončené