Reklama

KOKOSOVÁ SMOTANA lahodne zjemní thajskú polievku tom kha gai!

Thajská polievka Tom Kha Gai s kokosovou smotnou a kuracím mäsom.

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Mária Abrahámová

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Ľahko stráviteľná smotana z kokosového mlieka je chutná alternatíva k mliečnym alebo sójovým smotanám, ktorú miluje najmä orientálna a ázijská kuchyňa.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Polievka, z ktorej sa chudne: Recept od známej fitnesky Olgy si odložíte!
    Zdroj: NMH

    Dlho sme poznali len tú šľahačkovú, ktorú sme si po veľkých lyžiciach dávali do viedenskej i írskej kávy. Kokosová sa do nej veľmi nehodí, pretože by sa „bila“ s arómou kávy, zato ju využijete do rôznych krémov, dezertov, koktejlov, zákuskov, báboviek, keksov, polievok i omáčok, ktorým dodáva chuť exotiky.

    Hustá krémová smotana sa dá tiež vyšľahať, pretože v porovnaní s kokosovým mliekom, ktoré sa v kuchyni podobne využíva, má vyšší obsah tuku, bohatšiu konzistenciu i intenzívnejšiu chuť.

    Vegánska alternatíva

    Táto rastlinná alternatíva ku klasickej mliečnej smotane je obľúbenou ingredienciou v mnohých kuchyniach sveta, najmä v ázijskej a karibskej. Robí radosť a potešenie aj vegánom a alergikom na lepok a laktózu. Výborná správa pre nás všetkých je, že je bohatá na bielkoviny, vlákninu a neobsahuje cholesterol. Zato je ale aj bohatým zdrojom tukov.

    Dnes ju bežne dostaneme kúpiť v supermarketoch, prípadne v predajniach s exotickými potravinami. Kvalitná kokosová smotana by mala obsahovať okolo 70 percent kokosovej dužiny a žiadne pridané cukry či konzervanty. Vydolovať sa dá aj z plechovice či krabice kokosového mlieka. Stačí ho nechať usadiť a použiť vrchnú krásne hustú vrstvu.

    Ako sa vyrába kokosová smotana?

    1. Zrelé kokosové orechy sa najskôr rozlúsknu, odstráni sa tvrdá škrupina a dužina sa nastrúha.
    2. Strúhaná kokosová dužina sa rozmixuje s vodou, aby sa uvoľnili tuky a chuťové zložky.
    3. Hmota sa potom lisuje, aby sa oddelila tekutá a pevná časť.
    4. Kokosové mlieko sa nechá usadiť alebo sa jemne zahreje. Hustá, tuková vrstva, ktorá sa vytvorí na povrchu, je kokosová smotana. Táto vrstva sa oddelí od riedkeho kokosového mlieka.
    Anketa

    Máte radi thajskú kuchyňu?

    • Mám veľmi.71%
    • Neviem jej prísť zatiaľ na chuť.28%

    Hlasovanie bolo ukončené

    Autor článku

    Mária Abrahámová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!