Reklama

Rady a tipy ako upečiete najlepšiu BÁBOVKU: Malý kurz pečenia

Kysnutá bábovka s orechovou plnkou. Máme pre vás dobré rady ako upiecť bábovku.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama
Mária Abrahámová

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Bábovky často piekli naše babky i mamy. Patrili k tradičným múčnikom na raňajky i na nedeľu. Oprášte staré recepty, máme tipy a rady ako sa vám podaria!

Bábovky môžete upiecť z rôzneho druhu cesta - piškótového, treného, tvarohového, olejového, kysnutého. A samozrejme aj v bezlepkovej verzii.

Anketa

Viete upiecť dobrú bábovku?

  • Pečiem, mám výborný recept93%
  • Nepečiem, no podľa vašich rád to vyskúšam6%

Hlasovanie bolo ukončené

Aké cesto na bábovku

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Citrusová bábovka s physalisom. Výborná na vianočné sviatky.

  1. Piškótové: Ľahké, nadýchané a jemné cesto, ktoré vzniká šľahaním vajíčok a cukru, pričom sa doň následne jemne vmieša múka, prípadne aj kakao, orechy, mak, kokos. Nie je veľmi mastné, preto je obľúbené na ľahšie, "vzdušné "bábovky. Použitie: Je vhodné na ľahké bábovky bez prílišnej náplne alebo zložitejších prísad. Zvyčajne sa pečie pri nižšej teplote, aby cesto "nenapuchlo: príliš rýchlo.
  2. Olejové: Na jeho prípravu sa používa rastlinný olej namiesto masla. Tento druh cesta je veľmi šťavnatý a dlho si udrží sviežosť, pretože olej nevysychá tak rýchlo ako maslo. Použitie: Je rýchle na prípravu a veľmi všestranné. Olejové cesto dobre drží prísady ako ovocie, čokoládu či orechy.
  3. Trené: K maslu a cukru sa postupne pridávajú vajcia a nakoniec suché ingrediencie (múka, kypriaci prášok, cukor, kakao, škorica...). Použitie: Maslo dodáva cestu bohatú chuť a jemnosť, čo z treného cesta robí obľúbený základ pre bábovky, koláče či muffiny.
  4. Maslové: Hutnejšie a vláčne, s bohatou chuťou. Pripravuje sa z múky, cukru, masla a vajec, často sa pridáva smotana alebo jogurt pre jemnosť. Použitie: Výborne drží tvar a je vhodné pre bábovky s ovocím alebo orechmi.
  5. Kysnuté cesto: Má hutnejšiu štruktúru a jemne kyslastú chuť. Pripravuje sa z droždia, mlieka, vajec a masla. Použitie: Ideálne pre tradičnejšie, rustikálne bábovky s náplňami ako mak, tvaroh alebo orechy.

Príprava cesta

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Cesto na bábovku treba správne vymiešať.

  • Vyberte vajíčka a maslo z chladničky: Ak sa chystáte piecť bábovku, ingrediencie na cesto by mali mať izbovú teplotu. Lepšie sa zapracujú a cesto bude hladké, jemné a nadýchané.
  • Správne miešajte: Najskôr vyšľahajte maslo s cukrom do krémovej konzistencie, potom postupne pridávajte vajcia, aby sa všetko pekne spojilo. Múku pridávajte na konci a len krátko premiešajte, aby cesto nebolo príliš hutné. Po pridaní múky už len jemne premiešajte, aby sa cesto neprešľahalo. Ak by ste ho miešali príliš dlho, mohlo by byť hutné a menej nadýchané.
  • Osievajte: Pre jemné cesto je dobré preosiať múku, čo pomôže, aby bábovka bola nadýchaná.

Prísady do cesta

Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková

Bábovka so sušenými hrozienkami.

  • Použite kvalitné suroviny: Základom je vždy používať kvalitné ingrediencie. Príliš lacné kakao alebo nevhodné sladidlá môžu výrazne ovplyvniť chuť bábovky.
  • Pridajte prísady: Ak do cesta pridávate ovocie, orechy, sušené ovocie alebo čokoládové kúsky, jemne ich obaľte v múke, aby neklesli na dno formy.
  • Dochuťte: Kúsok vanilky, škorice alebo citrónovej kôry dodá bábovke výraznú chuť a vôňu, experimentujte s kombináciami.

Pečenie bábovky

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Mozartova bábovka s pistáciami a čokoládou.

  • Predhrejte rúru: Múčniky vždy pečte v dobre predhriatej rúre. Ak vložíte bábovku do príliš studenej rúry, cesto môže spľasnúť.
  • Pripravte formu: Formu na bábovku dôkladne vymažte maslom alebo stuženým či kokosovým tukom a vysypte najlepšie hrubou múku, jemnou strúhankou, strúhaným kokosom, aby sa bábovka po upečení ľahko vyklopila.
  • Sledujte čas pečenia: Bábovku pečte pri strednej teplote, zvyčajne 170-180 °C. Kontrolujte ju špajdľou, či je už hotová – keď po vytiahnutí ostane špajdľa čistá, bábovka je upečená. Prvých 15 - 20 minút rúru neotvárajte. Čas pečenia záleží od tipu cesta aj od veľkosti formy.
  • Vyklopte ju: Bábovku nechajte vo forme asi 10 minút po upečení, potom ju vlažnú preklopte najlepšie na mriežku. Ak ju necháte úplne vychladnúť, mohla by sa o formu prilepiť a lámať.

Autor článku

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!