Rady a tipy ako upečiete najlepšiu BÁBOVKU: Malý kurz pečenia
19. 10. 2024, 10:01

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Bábovky často piekli naše babky i mamy. Patrili k tradičným múčnikom na raňajky i na nedeľu. Oprášte staré recepty, máme tipy a rady ako sa vám podaria!
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
Bábovky môžete upiecť z rôzneho druhu cesta - piškótového, treného, tvarohového, olejového, kysnutého. A samozrejme aj v bezlepkovej verzii.
Anketa
Viete upiecť dobrú bábovku?
- Pečiem, mám výborný recept93%
- Nepečiem, no podľa vašich rád to vyskúšam6%
Hlasovanie bolo ukončené
Aké cesto na bábovku
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Citrusová bábovka s physalisom. Výborná na vianočné sviatky.
- Piškótové: Ľahké, nadýchané a jemné cesto, ktoré vzniká šľahaním vajíčok a cukru, pričom sa doň následne jemne vmieša múka, prípadne aj kakao, orechy, mak, kokos. Nie je veľmi mastné, preto je obľúbené na ľahšie, "vzdušné "bábovky. Použitie: Je vhodné na ľahké bábovky bez prílišnej náplne alebo zložitejších prísad. Zvyčajne sa pečie pri nižšej teplote, aby cesto "nenapuchlo: príliš rýchlo.
- Olejové: Na jeho prípravu sa používa rastlinný olej namiesto masla. Tento druh cesta je veľmi šťavnatý a dlho si udrží sviežosť, pretože olej nevysychá tak rýchlo ako maslo. Použitie: Je rýchle na prípravu a veľmi všestranné. Olejové cesto dobre drží prísady ako ovocie, čokoládu či orechy.
- Trené: K maslu a cukru sa postupne pridávajú vajcia a nakoniec suché ingrediencie (múka, kypriaci prášok, cukor, kakao, škorica...). Použitie: Maslo dodáva cestu bohatú chuť a jemnosť, čo z treného cesta robí obľúbený základ pre bábovky, koláče či muffiny.
- Maslové: Hutnejšie a vláčne, s bohatou chuťou. Pripravuje sa z múky, cukru, masla a vajec, často sa pridáva smotana alebo jogurt pre jemnosť. Použitie: Výborne drží tvar a je vhodné pre bábovky s ovocím alebo orechmi.
- Kysnuté cesto: Má hutnejšiu štruktúru a jemne kyslastú chuť. Pripravuje sa z droždia, mlieka, vajec a masla. Použitie: Ideálne pre tradičnejšie, rustikálne bábovky s náplňami ako mak, tvaroh alebo orechy.
Príprava cesta
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Cesto na bábovku treba správne vymiešať.
- Vyberte vajíčka a maslo z chladničky: Ak sa chystáte piecť bábovku, ingrediencie na cesto by mali mať izbovú teplotu. Lepšie sa zapracujú a cesto bude hladké, jemné a nadýchané.
- Správne miešajte: Najskôr vyšľahajte maslo s cukrom do krémovej konzistencie, potom postupne pridávajte vajcia, aby sa všetko pekne spojilo. Múku pridávajte na konci a len krátko premiešajte, aby cesto nebolo príliš hutné. Po pridaní múky už len jemne premiešajte, aby sa cesto neprešľahalo. Ak by ste ho miešali príliš dlho, mohlo by byť hutné a menej nadýchané.
- Osievajte: Pre jemné cesto je dobré preosiať múku, čo pomôže, aby bábovka bola nadýchaná.
Prísady do cesta
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Bábovka so sušenými hrozienkami.
- Použite kvalitné suroviny: Základom je vždy používať kvalitné ingrediencie. Príliš lacné kakao alebo nevhodné sladidlá môžu výrazne ovplyvniť chuť bábovky.
- Pridajte prísady: Ak do cesta pridávate ovocie, orechy, sušené ovocie alebo čokoládové kúsky, jemne ich obaľte v múke, aby neklesli na dno formy.
- Dochuťte: Kúsok vanilky, škorice alebo citrónovej kôry dodá bábovke výraznú chuť a vôňu, experimentujte s kombináciami.
Pečenie bábovky
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Mozartova bábovka s pistáciami a čokoládou.
- Predhrejte rúru: Múčniky vždy pečte v dobre predhriatej rúre. Ak vložíte bábovku do príliš studenej rúry, cesto môže spľasnúť.
- Pripravte formu: Formu na bábovku dôkladne vymažte maslom alebo stuženým či kokosovým tukom a vysypte najlepšie hrubou múku, jemnou strúhankou, strúhaným kokosom, aby sa bábovka po upečení ľahko vyklopila.
- Sledujte čas pečenia: Bábovku pečte pri strednej teplote, zvyčajne 170-180 °C. Kontrolujte ju špajdľou, či je už hotová – keď po vytiahnutí ostane špajdľa čistá, bábovka je upečená. Prvých 15 - 20 minút rúru neotvárajte. Čas pečenia záleží od tipu cesta aj od veľkosti formy.
- Vyklopte ju: Bábovku nechajte vo forme asi 10 minút po upečení, potom ju vlažnú preklopte najlepšie na mriežku. Ak ju necháte úplne vychladnúť, mohla by sa o formu prilepiť a lámať.