... kopu hladošov, lebo jedla bude naozaj veľa. Chutnú grilovačku želáme!

Ako na dobrý steak?

Radí šéfkuchár Jozef Riska

„Steaky ma naučili pripravovať v anglickom hoteli Cisswood hneď prvý deň, keď som nastúpil za kuchára. Od rána do večera som spájal palec s ukazovákom, ako mi to ukázali kolegovia. Pri palcovom kĺbe sa vytvorí navreté bruško – presne pod prostredníkom je mäkké ako rare, pod prstenníkom tvrdšie ako medium a keď chcete well done steak, musí byť na ohmat taký istý ako miesto pod malíčkom.“

Rib eye steak s grilovanou zeleninou

Rib eye steak s grilovanou zeleninou
Rib eye steak s grilovanou zeleninou
Zdroj: MATEJ KALINA

4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, GRILOVANIE 10 MINÚT

SUROVINY

  • 4 rib eye steaky do šípky: Jozef nedá dopustiť na overené hovädzie z Argentíny
  • žltá a červená paprika, šalotka, cuketa, hlávka cesnaku, špargľa
  • tymian, rozmarín
  • soľ, korenie
  • olivový olej

POSTUP

  1. Mäso vyberte z chladničky aspoň 10 minút pred grilovaním a poriadne rozpáľte gril. Steaky pred grilovaním osoľte, okoreňte. Na medium rare ich grilujte z každej strany 2-3 minúty, ostanú krásne šťavnaté. Odložte ich bokom a nechajte 10 minút odležať. Až potom pokvapkajte olivovým olejom.
  2. Umytú papriku a cuketu nakrájajte, cesnak a šalotku nechajte v celku. Špargľu predvarte asi minútu v osolenej vode. Všetku zeleninu potom opekajte na grile iba zopár minút. Keď je hotová, pokvapkajte ju olivovým olejom, ochuťte tymianom, rozmarínom, soľou a korením. Môžete podávať k odpočinutým steakom.

TIP
Žiadne teplé omáčky! „V lete sú k steaku úplne zbytočné. Kvalitné a dobre ugrilované mäso si vystačí s chutnou zeleninou,“ radí Jozef.

Kategórie