Skvelé fašírky z rybieho filé od Zuzky Vačkovej: Tento recept musíte vyskúšať!
5. 11. 2024, 8:02

Zdroj: MATEJ KALINA
Receptov na jedlá z rýb nie je nikdy dosť. Fašírky s citrónovou omáčkou podľa herečky Zuzany Vačkovej sú skvelé a jednoduché!
Zdroj: MATEJ KALINA
Zdroj: MATEJ KALINA
Zdroj: MATEJ KALINA
Galéria k článku

Herečka Zuzana Vačková miluje dobré jedlo a okrem hereckých povinností je mimoriadne aktívna aj na Instagrame. Jej sledovatelia sú už zvyknutí na to, že im často prináša aj tipy na skvelé recepty či tipy do kuchyne.
Zdroj: https://www.instagram.com/p/DAa_3s2sCt9/
Netradičné quinoto s mäsom malo úspech.
To, že sa v kuchyni zvŕta často a rada, predviedla aj u nás v Dobrom jedle! Jej skvelé zeleninové mafiny môžete podávať do polhodinky a prispôsobiť ich môžete podľa chuti každého člena rodiny. Keďže sa pomaly, ale isto blížia vianočné sviatky, známa blondínka uverejnila recept na fašírky z rybieho filé.
Aj keď sú ryby zdravé a nízkokalorické, Slováci ich zjedia skutočne málo, malou svetlou výnimkou je práve vianočné obdobie. Pritom majú toľko výhod pre naše telo!
Prečo jesť ryby?
- Bohatý zdroj živín: Ryby obsahujú vysokokvalitné bielkoviny, vitamíny (najmä D a B2) a minerály ako vápnik, fosfor, železo, zinok, jód a horčík.
- Omega-3 mastné kyseliny: Mastné ryby, ako losos, makrela či sardinky, sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ktoré podporujú zdravie srdca, mozgu a znižujú zápaly v tele.
- Podpora kardiovaskulárneho systému: Pravidelná konzumácia rýb môže znižovať riziko srdcového infarktu a mozgovej mŕtvice.
- Zlepšenie funkcie mozgu: Omega-3 mastné kyseliny prispievajú k lepšej pamäti a kognitívnym funkciám, čím môžu znižovať riziko neurodegeneratívnych ochorení.
- Podpora zraku: Vitamín A a omega-3 mastné kyseliny v rybách prispievajú k zdraviu očí a môžu pomôcť predchádzať zhoršeniu zraku.

Zdroj: https://www.instagram.com/p/DAjC0G9szkq/
Zuzana Vačková pripravila fašírky z rybieho filé s citrónovou omáčkou a zeleninou.
Fašírky z rybieho filé so zeleninou a citrónovou omáčkou
2 PORCIE, PRÍPRAVA 40 MINÚT
Potrebujete:
Na fašírky:
- 500 g mrazeného rybieho filé
- 3 bobkové listy
- 1 ČL mletej rasce
- 1 cibuľu
- cícerovú múku podľa potreby
- 1 vajce
- olej
Na omáčku:
- 250 ml šľahačkovej smotany
- šťava z polovice citróna
- 1 čl dijonskej horčice
- soľ
Na zeleninovú prílohu:
- 3 mrkvy
- 1 karfiol
- 1 cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- olej
- soľ
- Osolené filé dajte variť s bobkovým listom, korením a mletou rascou. Keď je mäkké, vychladnuté ho natrhajte a jemne rozmixujte. Filé zmiešajte s nadrobno nakrájanou cibuľou, cícerovou múkou a vajíčkom.
- Vytvarujte guľky a tie trochu rozpučte, aby vznikli fašírky. Poukladajte na plech s papierom na pečenie, postriekajte olejom a dajte piecť na 200 stupňov asi na 20 minút.
- Medzitým si dajte variť nakrájanú mrkvu v osolenej vode, umytý karfiol rozoberte na ružičky. Keď je mrkva polomäkká, pridajte k nej aj karfiol. Na oleji osmahnite cibuľu, na plátky nakrájaný cesnak, pridajte karfiol s mrkvou a dobre premiešajte.
- Do vriacej šľahačkovej smotany vlejte citrónovú šťavu, soľ a trošku dijonskej horčice. Varte, kým omáčka poriadne nezhustne.