Ako zvýšiť imunitu? Stačí, ak si naservírujete na tanier toto!
22. 10. 2024, 8:13 (aktualizované: 23. 10. 2024, 11:05)
S farmaceutkou Gabrielou Kroupovou sme sa v najnovšej časti podcastu Dobré jedlo pre Zdravie rozprávali o omega 3,6 a 9 mastných kyselinách. Viete, aký vplyv majú na naše zdravie, a v ktorých potravinách ich nájdete?
Konzumácia rýb na Slovensku je pomerne nízka v porovnaní s inými európskymi krajinami. Podľa prieskumov a štatistických údajov patrí Slovensko k tým krajinám, kde sa ryby konzumujú výrazne menej, než je odporúčané množstvo.
Anketa
Ako často jedávate ryby?
Priemerný Slovák skonzumuje približne 5-6 kg rýb ročne, čo je výrazne pod priemerom Európskej únie, kde sa odporúča zjesť aspoň 20 kg rýb ročne. Na Slovensku sú ryby stále často vnímané ako príležitostné jedlo, najmä počas sviatkov alebo špeciálnych príležitostí, a nie ako pravidelná súčasť stravy.
Ryby jedávame najčastejšie na Vianoce. Práve počas sviatkov si na tanier naložíme sladkovodné ryby, ako napríklad kapor. V porovnaní s morskými rybami však sladkovodné ryby často obsahujú menej omega-3 mastných kyselín.
Losos, sardinky, tresčia pečeň
Kvôli nízkej spotrebe rýb, najmä tých mastných väčšina Slovákov nemá dostatočný príjem omega-3 mastných kyselín. Tieto kyseliny sú nevyhnutné pre zdravie srdca, mozgu a celkový imunitný systém.
Najlepší zdroj omega-3 mastných kyselín je tresčia pečeň, losos, makrela či sardinky. "Dôležité však je, odkiaľ ryba pochádza. Je totiž rozdiel či je chovaná na farme alebo žijúca voľne v mori," vysvetľuje v podcaste farmaceutka Gabriela Kroupová.
Zdroj: Shutterstock
Sardinky sú vynikajúcim zdrojom omega-3 mastných kyselín. Urobte si z nich skvelú nátierku.
Omega-3 a omega-6: pre dobrý zrak, na depresiu aj úzkostnú poruchu?
Omega-3 a omega-6 nenasýtené mastné kyseliny sú esenciálne pre zdravie a musíme ich získavať zo stravy, pretože si ich telo nevie samo vytvoriť. Navyše je dôležité konzumovať ich v správnom pomere, aby sme dosiahli zdravotný benefit.
Zatiaľ čo omega-3 mastné kyseliny majú protizápalový účinok a podporujú kardiovaskulárne zdravie, omega-6 mastné kyseliny môžu pri nadmernej konzumácii podporovať zápalové procesy v našom tele. Preto je veľmi dôležitý vyvážený pomer medzi omega-3 a omega-6, ktorý by mal byť ideálne 1:1 až 1:5, avšak v západnej strave je tento pomer často až 1:20 v prospech omega-6.
V podcaste sa tiež dozviete:
- Viete, koľko omega-3 a 6 máte vôbec v tele? Ako sa to zisťuje?
- Je pravda, že ľudia žijúci pri mori sú oproti nám vo výhode?
- Prečo sa oplatí užívať omega 3 mastné kyseliny počas tehotenstva? Čo hovoria výskumy?
- S farmaceutkou Gabrielou Kroupovou sme sa rozprávali, ako si vybrať rybí olej v lekárni, prebrali sme čo je to DHA a EPA a prečo by sme sa nimi mali riadiť.
- Zisťovali sme či denné užívanie rybieho oleja pomôže zabezpečiť vyváženú dávku omega 3 a tiež či je lepšie ho užiť ráno alebo večer.