Reklama

Dezerty z exotiky: Recepty plné vitamínov a skvelej chuti

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:12
Remaining Time 0:12
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Dezerty z exotiky: Recepty plné vitamínov a skvelej chuti
    Zdroj: Dobré jedlo
    Reklama
    Veronika Kollárová

    Veronika Kollárová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo

    Na pultoch obchodov sú rôzne druhy ovocia a o niektorých ani netušíme, ako by sa dali jesť. Pridajte ich do koláča, vynikne v ňom ich nevšedná chuť a vôňa.

    CITRUSOVÁ BÁBOVKA S PHYSALISOM

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Citrusová bábovka s physalisom.

    10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 45 AŽ 50 MINÚT

    Potrebujete:

    Na cesto:

    • 110 g masla izbovej teploty + na potretie formy
    • 180 g práškového cukru + na obalenie ovocia
    • 2 vajcia
    • 300 g hladkej múky
    • 3 lyžičky kypriaceho prášku
    • štvrť lyžičky soli
    • 180 ml mlieka
    • 150 g hustého gréckeho jogurtu
    • kôra z 1 mandarínky
    • 10 kusov ovocia physalis + na ozdobenie";i:10;s:35:"polohrubá múka na vysypanie formy

    Na polevu:

    • šťava z jednej mandarínky
    • 150 g práškového cukru

    POSTUP:

    1. Rúru zapnite na 180 °C, formu na bábovku dobre potrite maslom a vysypte polohrubou múkou.
    2. Maslo s cukrom vyšľahajte na nadýchanú penu. Po jednom zašľahajte vajíčka. Vsypte preosiatu múku s kypriacim práškom, so soľou a zapracujte do maslovej peny. Teraz pridajte mlieko, jogurt, nastrúhanú mandarínkovú kôru a premiešajte. Physalis nakrájajte na štvrtiny, obaľte v lyžici práškového cukru a vmiešajte do cesta.
    3. Cesto dajte do pripravenej formy a vložte do vyhriatej rúry. Pečte 45 až 50 minút. Urobte test špajľou.
    4. Bábovku nechajte 5 minút vychladnúť, následne vyberte z formy a nechajte úplne vychladnúť.
    5. Na polevu vymiešajte mandarínkovú šťavu s práškovým cukrom, tak aby získala jemne tečúcu konzistenciu, a polejte ňou bábovku. Potom ju už stačí len pekne ozdobiť physalisom a urobiť si k nej voňavý punč.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Zdobenie torty nemusí byť zložité: Inšpirujte sa postupom

      KOLÁČ S ČOKOLÁDOVÝM KRÉMOM A KIVI

      Zdroj: LAURA WITTEKOVA

      Koláč s čokoládovým krémom a kivi.

      10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 10 MINÚT

      Potrebujete:

      Na základ:

      • 250 g maslových sušienok
      • 80 g masla

      Na čokoládový krém:

      • 2 žĺtky
      • 3 lyžice krupicového cukru
      • 20 g kukuričného škrobu
      • 200 ml mlieka
      • 1 lyžička vanilkového extraktu
      • 2 lyžice masla z kešu orechov
      • 50 g 54 %-nej čokolády

      Na ozdobenie:

      • 5 až 6 kusov kivi
      • kakao

      POSTUP:

      1. Formu s rozmerom 30 x 10 cm vyložte papierom na pečenie a rúru zohrejte na 180 °C.
      2. Sušienky rozmixujte, pridajte roztopené maslo a dobre premiešajte. Zmesou naplňte formu, pomocou lyžičky utlačte na dno aj boky. Vložte do rúry a pečte 10 minút. Nechajte vychladnúť.
      3. Na krém dajte do misky žĺtky, cukor, škrob a polovicu mlieka. Premiešajte. Zvyšné mlieko dajte zohriať pod bod varu. Teplé ho za stáleho miešania vlejte do žĺtkovej zmesi. Prelejte späť do hrnca a zasa za stáleho miešania varte, pokiaľ zmes nezhustne. Potom odstavte, pridajte vanilkový extrakt, maslo z kešu orechov a nasekanú čokoládu. Dobre premiešajte, aby sa čokoláda rozpustila. Takto pripravený krém nalejte na predpečený korpus a nechajte vychladnúť.
      4. Na ozdobenie ošúpte kivi, prekrojte na polovice a nakrájajte na tenké plátky. Tie v rôznych tvaroch poukladajte na vychladnutý koláč a nakoniec jemne posypte kakaom.

      MANGOVO-KOKOSOVÝ TART

      Zdroj: LAURA WITTEKOVA

      Mangovo kokosový tart.

      12 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 10 AŽ 12 MINÚT, CHLADENIE

      Potrebujete:

      Na základ:

      • 145 g pražených nesolených arašidov
      • 50 g ovsených vločiek
      • 30 g strúhaného kokosu
      • 2 lyžice kokosového cukru
      • 75 g masla
      • kokosový olej na potretie formy

      Na náplň:

      • 1 a pol lyžice citrónovej šťavy
      • 1 lyžička práškovej želatíny
      • 1 lyžica vody
      • 170 g hustého jogurtu
      • 250 g smotanového syra
      • 3 až 4 lyžice javorového sirupu
      • 1 lyžička vanilkového extraktu
      • polovica manga
      • 1 marakuja

      Na ozdobu:

      • 1 a pol manga
      • 1 marakuja
      • kokosové lupienky

      POSTUP:

      1. Rúru zohrejte na 180 °C. Formu s priemerom 24 cm dobre vymastite kokosovým olejom.
      2. Do mixéra vsypte arašidy, vločky, kokos, cukor a rozmixujte. Do zmesi vlejte rozpustené maslo a dobre premiešajte. Lyžicou arašidový základ rovnomerne utlačte na dno aj boky formy. Vložte do rúry a pečte 10 až 12 minú dozlatista.
      3. Do misky vlejte citrónovú šťavu a lyžicu vody, pridajte práškovú želatínu, premiešajte a nechajte 10 minút napučať.
      4. Vo väčšej mise premiešajte jogurt, smotanový syr, javorový sirup, vanilkový extrakt, rozmixované mango a šťavu z marakuje. V hrnčeku zohrejte želatínovú zmes tak, aby sa želatína rozpustila. Nesmie však vrieť. K rozpustenej želatíne pridajte lyžicu jogurtovo-mangovej zmesi, aby sa vyrovnali teploty, a želatínovú zmes pridajte k ostatnej náplni. Premiešajte a vylejte na korpus. Vložte do chladničky a nechajte stuhnúť 3 až 4 hodiny, ideálne cez noc.
      5. Mango ošúpte a nakrájajte na tenké plátky, z ktorých vytvarujte pekné vrtuľky a tie poukladajte na povrch tartu. Pridajte ešte marakujové semienka, kokosové lupienky a výborný koláč je na svete.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Exotická torta zo Sladkej výzvy s liči, makom a malinami

        ANANÁSOVÝ OBRÁTENÝ KOLÁČ

        Zdroj: LAURA WITTEKOVA

        Ananásový obrátený koláč.

        1 PLECH, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 45 AŽ 50 MINÚT

        Potrebujete:

        Na ananásovú vrstvu:

        • 45 g masla
        • 2 lyžice hnedého cukru
        • 1 čerstvý ananás

        Na cesto:

        • 190 g hladkej múky
        • 1 a pol lyžičky kypriaceho prášku
        • štipka soli
        • 115 g masla izbovej teploty
        • 100 g krupicového cukru
        • 2 vajcia L
        • 1 lyžička vanilkového extraktu
        • 60 g kyslej smotany
        • 60 ml ananásovej šťavy
        • 60 ml mlieka

        POSTUP:

        1. Predhrejte rúru na 175 °C. Dno formy s rozmerom 30 x 20 cm vyložte papierom na pečenie, vylejte naň rozpustené maslo a posypte hnedým cukrom. Na cukor poukladajte plátky čerstvého ananásu a odložte.
        2. V mise zmiešajte múku, kypriaci prášok a soľ a odložte.
        3. V druhej mise vyšľahajte maslo s cukrom na svetlú penu. Po jednom vmiešajte vajcia, potom pridajte vanilkový extrakt a kyslú smotanu. Ananásovú šťavu a mlieko zmiešajte a pri nízkej rýchlosti primiešajte na dvakrát striedavo s múkovou zmesou.
        4. Cesto nalejte na ananásovú vrstvu a rovnomerne rozotrite. Vložte do vyhriatej rúry a pečte približne 45 až 50 minút.
        5. Koláč vyberte z rúry a nechajte 10 minút vychladnúť. Potom naň položte servírovací podnos, pretočte hore dnom a odstráňte formu aj papier na pečenie. Nechajte ešte 10 minút chladnúť a môžete podávať.

        Ak vám koláč pri pečení začne na povrchu rýchlo hnednúť, prikryte ho alobalom a dopečte.

        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Nepečené sviatočné DEZERTY Z KOŠÍČKOV: Ešte lepšie, než ŠUHAJDY!

          PANNA COTTA S GRANÁTOVÝM JABLKOM

          Zdroj: LAURA WITTEKOVA

          Panna cotta s granátovým jablkom.

          6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 25 MINÚT + CHLADENIE

          Potrebujete:

          Na panna cottu:

          • 45 ml studenej vody
          • 9 g práškovej želatíny
          • 500 ml šľahačkovej smotany
          • šťava z 1 granátového jablka
          • 50 g krupicového cukru
          • 1 lyžička vanilkového extraktu
          • olej na potretie formičiek

          Na polevu:

          • šťava z 1 granátového jablka
          • 2 lyžice javorového sirupu
          • 1 lyžica citrónovej šťavy
          • 1 granátové jablko na ozdobu

          POSTUP:

          1. Do misky nalejte studenú vodu, vsypte želatínu, premiešajte a nechajte napučať.
          2. V hrnci zmiešajte smotanu, šťavu z granátového jablka, cukor, vanilkový extrakt a napučanú želatínu. Na miernom ohni zahrievajte, kým sa cukor a želatína úplne nerozpustia. Odstavte.
          3. Formičky jemne potrite olejom a nalejte do nich smotanovú zmes. Vložte do chladničky minimálne na 6 hodín, najlepšie cez noc.
          4. Keď je panna cotta stuhnutá, pripravte si polevu. Šťavu z granátového jablka spolu s javorovým sirupom a citrónovou šťavou priveďte do varu a varte do mierneho zhustnutia. Odstavte a nechajte vychladnúť.
          5. Stuhnuté panna cotty vyberte z formičiek, polejte polevou a ozdobte semiačkami granátového jablka.

          Autor článku

          Veronika Kollárová

          redaktorka magazínu Dobré jedlo
          Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.
          Výber pre vás