Reklama

Dezerty z exotiky: Recepty plné vitamínov a skvelej chuti

Reklama
Veronika Kollárová

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Na pultoch obchodov sú rôzne druhy ovocia a o niektorých ani netušíme, ako by sa dali jesť. Pridajte ich do koláča, vynikne v ňom ich nevšedná chuť a vôňa.

CITRUSOVÁ BÁBOVKA S PHYSALISOM

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Citrusová bábovka s physalisom.

10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 45 AŽ 50 MINÚT

Potrebujete:

Na cesto:

  • 110 g masla izbovej teploty + na potretie formy
  • 180 g práškového cukru + na obalenie ovocia
  • 2 vajcia
  • 300 g hladkej múky
  • 3 lyžičky kypriaceho prášku
  • štvrť lyžičky soli
  • 180 ml mlieka
  • 150 g hustého gréckeho jogurtu
  • kôra z 1 mandarínky
  • 10 kusov ovocia physalis + na ozdobenie";i:10;s:35:"polohrubá múka na vysypanie formy

Na polevu:

  • šťava z jednej mandarínky
  • 150 g práškového cukru

POSTUP:

  1. Rúru zapnite na 180 °C, formu na bábovku dobre potrite maslom a vysypte polohrubou múkou.
  2. Maslo s cukrom vyšľahajte na nadýchanú penu. Po jednom zašľahajte vajíčka. Vsypte preosiatu múku s kypriacim práškom, so soľou a zapracujte do maslovej peny. Teraz pridajte mlieko, jogurt, nastrúhanú mandarínkovú kôru a premiešajte. Physalis nakrájajte na štvrtiny, obaľte v lyžici práškového cukru a vmiešajte do cesta.
  3. Cesto dajte do pripravenej formy a vložte do vyhriatej rúry. Pečte 45 až 50 minút. Urobte test špajľou.
  4. Bábovku nechajte 5 minút vychladnúť, následne vyberte z formy a nechajte úplne vychladnúť.
  5. Na polevu vymiešajte mandarínkovú šťavu s práškovým cukrom, tak aby získala jemne tečúcu konzistenciu, a polejte ňou bábovku. Potom ju už stačí len pekne ozdobiť physalisom a urobiť si k nej voňavý punč.

KOLÁČ S ČOKOLÁDOVÝM KRÉMOM A KIVI

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Koláč s čokoládovým krémom a kivi.

10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 10 MINÚT

Potrebujete:

Na základ:

  • 250 g maslových sušienok
  • 80 g masla

Na čokoládový krém:

  • 2 žĺtky
  • 3 lyžice krupicového cukru
  • 20 g kukuričného škrobu
  • 200 ml mlieka
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 2 lyžice masla z kešu orechov
  • 50 g 54 %-nej čokolády

Na ozdobenie:

  • 5 až 6 kusov kivi
  • kakao

POSTUP:

  1. Formu s rozmerom 30 x 10 cm vyložte papierom na pečenie a rúru zohrejte na 180 °C.
  2. Sušienky rozmixujte, pridajte roztopené maslo a dobre premiešajte. Zmesou naplňte formu, pomocou lyžičky utlačte na dno aj boky. Vložte do rúry a pečte 10 minút. Nechajte vychladnúť.
  3. Na krém dajte do misky žĺtky, cukor, škrob a polovicu mlieka. Premiešajte. Zvyšné mlieko dajte zohriať pod bod varu. Teplé ho za stáleho miešania vlejte do žĺtkovej zmesi. Prelejte späť do hrnca a zasa za stáleho miešania varte, pokiaľ zmes nezhustne. Potom odstavte, pridajte vanilkový extrakt, maslo z kešu orechov a nasekanú čokoládu. Dobre premiešajte, aby sa čokoláda rozpustila. Takto pripravený krém nalejte na predpečený korpus a nechajte vychladnúť.
  4. Na ozdobenie ošúpte kivi, prekrojte na polovice a nakrájajte na tenké plátky. Tie v rôznych tvaroch poukladajte na vychladnutý koláč a nakoniec jemne posypte kakaom.

MANGOVO-KOKOSOVÝ TART

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Mangovo kokosový tart.

12 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 10 AŽ 12 MINÚT, CHLADENIE

Potrebujete:

Na základ:

  • 145 g pražených nesolených arašidov
  • 50 g ovsených vločiek
  • 30 g strúhaného kokosu
  • 2 lyžice kokosového cukru
  • 75 g masla
  • kokosový olej na potretie formy

Na náplň:

  • 1 a pol lyžice citrónovej šťavy
  • 1 lyžička práškovej želatíny
  • 1 lyžica vody
  • 170 g hustého jogurtu
  • 250 g smotanového syra
  • 3 až 4 lyžice javorového sirupu
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • polovica manga
  • 1 marakuja

Na ozdobu:

  • 1 a pol manga
  • 1 marakuja
  • kokosové lupienky

POSTUP:

  1. Rúru zohrejte na 180 °C. Formu s priemerom 24 cm dobre vymastite kokosovým olejom.
  2. Do mixéra vsypte arašidy, vločky, kokos, cukor a rozmixujte. Do zmesi vlejte rozpustené maslo a dobre premiešajte. Lyžicou arašidový základ rovnomerne utlačte na dno aj boky formy. Vložte do rúry a pečte 10 až 12 minú dozlatista.
  3. Do misky vlejte citrónovú šťavu a lyžicu vody, pridajte práškovú želatínu, premiešajte a nechajte 10 minút napučať.
  4. Vo väčšej mise premiešajte jogurt, smotanový syr, javorový sirup, vanilkový extrakt, rozmixované mango a šťavu z marakuje. V hrnčeku zohrejte želatínovú zmes tak, aby sa želatína rozpustila. Nesmie však vrieť. K rozpustenej želatíne pridajte lyžicu jogurtovo-mangovej zmesi, aby sa vyrovnali teploty, a želatínovú zmes pridajte k ostatnej náplni. Premiešajte a vylejte na korpus. Vložte do chladničky a nechajte stuhnúť 3 až 4 hodiny, ideálne cez noc.
  5. Mango ošúpte a nakrájajte na tenké plátky, z ktorých vytvarujte pekné vrtuľky a tie poukladajte na povrch tartu. Pridajte ešte marakujové semienka, kokosové lupienky a výborný koláč je na svete.

ANANÁSOVÝ OBRÁTENÝ KOLÁČ

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Ananásový obrátený koláč.

1 PLECH, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 45 AŽ 50 MINÚT

Potrebujete:

Na ananásovú vrstvu:

  • 45 g masla
  • 2 lyžice hnedého cukru
  • 1 čerstvý ananás

Na cesto:

  • 190 g hladkej múky
  • 1 a pol lyžičky kypriaceho prášku
  • štipka soli
  • 115 g masla izbovej teploty
  • 100 g krupicového cukru
  • 2 vajcia L
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 60 g kyslej smotany
  • 60 ml ananásovej šťavy
  • 60 ml mlieka

POSTUP:

  1. Predhrejte rúru na 175 °C. Dno formy s rozmerom 30 x 20 cm vyložte papierom na pečenie, vylejte naň rozpustené maslo a posypte hnedým cukrom. Na cukor poukladajte plátky čerstvého ananásu a odložte.
  2. V mise zmiešajte múku, kypriaci prášok a soľ a odložte.
  3. V druhej mise vyšľahajte maslo s cukrom na svetlú penu. Po jednom vmiešajte vajcia, potom pridajte vanilkový extrakt a kyslú smotanu. Ananásovú šťavu a mlieko zmiešajte a pri nízkej rýchlosti primiešajte na dvakrát striedavo s múkovou zmesou.
  4. Cesto nalejte na ananásovú vrstvu a rovnomerne rozotrite. Vložte do vyhriatej rúry a pečte približne 45 až 50 minút.
  5. Koláč vyberte z rúry a nechajte 10 minút vychladnúť. Potom naň položte servírovací podnos, pretočte hore dnom a odstráňte formu aj papier na pečenie. Nechajte ešte 10 minút chladnúť a môžete podávať.

Ak vám koláč pri pečení začne na povrchu rýchlo hnednúť, prikryte ho alobalom a dopečte.

PANNA COTTA S GRANÁTOVÝM JABLKOM

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Panna cotta s granátovým jablkom.

6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 25 MINÚT + CHLADENIE

Potrebujete:

Na panna cottu:

  • 45 ml studenej vody
  • 9 g práškovej želatíny
  • 500 ml šľahačkovej smotany
  • šťava z 1 granátového jablka
  • 50 g krupicového cukru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • olej na potretie formičiek

Na polevu:

  • šťava z 1 granátového jablka
  • 2 lyžice javorového sirupu
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 1 granátové jablko na ozdobu

POSTUP:

  1. Do misky nalejte studenú vodu, vsypte želatínu, premiešajte a nechajte napučať.
  2. V hrnci zmiešajte smotanu, šťavu z granátového jablka, cukor, vanilkový extrakt a napučanú želatínu. Na miernom ohni zahrievajte, kým sa cukor a želatína úplne nerozpustia. Odstavte.
  3. Formičky jemne potrite olejom a nalejte do nich smotanovú zmes. Vložte do chladničky minimálne na 6 hodín, najlepšie cez noc.
  4. Keď je panna cotta stuhnutá, pripravte si polevu. Šťavu z granátového jablka spolu s javorovým sirupom a citrónovou šťavou priveďte do varu a varte do mierneho zhustnutia. Odstavte a nechajte vychladnúť.
  5. Stuhnuté panna cotty vyberte z formičiek, polejte polevou a ozdobte semiačkami granátového jablka.

Autor článku

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.