Dezerty z exotiky: Recepty plné vitamínov a skvelej chuti
1. 2. 2024, 9:36 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)

Zdroj: Dobré jedlo
Na pultoch obchodov sú rôzne druhy ovocia a o niektorých ani netušíme, ako by sa dali jesť. Pridajte ich do koláča, vynikne v ňom ich nevšedná chuť a vôňa.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku
CITRUSOVÁ BÁBOVKA S PHYSALISOM
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Citrusová bábovka s physalisom.
10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 45 AŽ 50 MINÚT
Potrebujete:
Na cesto:
- 110 g masla izbovej teploty + na potretie formy
- 180 g práškového cukru + na obalenie ovocia
- 2 vajcia
- 300 g hladkej múky
- 3 lyžičky kypriaceho prášku
- štvrť lyžičky soli
- 180 ml mlieka
- 150 g hustého gréckeho jogurtu
- kôra z 1 mandarínky
- 10 kusov ovocia physalis + na ozdobenie";i:10;s:35:"polohrubá múka na vysypanie formy
Na polevu:
- šťava z jednej mandarínky
- 150 g práškového cukru
POSTUP:
- Rúru zapnite na 180 °C, formu na bábovku dobre potrite maslom a vysypte polohrubou múkou.
- Maslo s cukrom vyšľahajte na nadýchanú penu. Po jednom zašľahajte vajíčka. Vsypte preosiatu múku s kypriacim práškom, so soľou a zapracujte do maslovej peny. Teraz pridajte mlieko, jogurt, nastrúhanú mandarínkovú kôru a premiešajte. Physalis nakrájajte na štvrtiny, obaľte v lyžici práškového cukru a vmiešajte do cesta.
- Cesto dajte do pripravenej formy a vložte do vyhriatej rúry. Pečte 45 až 50 minút. Urobte test špajľou.
- Bábovku nechajte 5 minút vychladnúť, následne vyberte z formy a nechajte úplne vychladnúť.
- Na polevu vymiešajte mandarínkovú šťavu s práškovým cukrom, tak aby získala jemne tečúcu konzistenciu, a polejte ňou bábovku. Potom ju už stačí len pekne ozdobiť physalisom a urobiť si k nej voňavý punč.

KOLÁČ S ČOKOLÁDOVÝM KRÉMOM A KIVI
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Koláč s čokoládovým krémom a kivi.
10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 10 MINÚT
Potrebujete:
Na základ:
- 250 g maslových sušienok
- 80 g masla
Na čokoládový krém:
- 2 žĺtky
- 3 lyžice krupicového cukru
- 20 g kukuričného škrobu
- 200 ml mlieka
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 2 lyžice masla z kešu orechov
- 50 g 54 %-nej čokolády
Na ozdobenie:
- 5 až 6 kusov kivi
- kakao
POSTUP:
- Formu s rozmerom 30 x 10 cm vyložte papierom na pečenie a rúru zohrejte na 180 °C.
- Sušienky rozmixujte, pridajte roztopené maslo a dobre premiešajte. Zmesou naplňte formu, pomocou lyžičky utlačte na dno aj boky. Vložte do rúry a pečte 10 minút. Nechajte vychladnúť.
- Na krém dajte do misky žĺtky, cukor, škrob a polovicu mlieka. Premiešajte. Zvyšné mlieko dajte zohriať pod bod varu. Teplé ho za stáleho miešania vlejte do žĺtkovej zmesi. Prelejte späť do hrnca a zasa za stáleho miešania varte, pokiaľ zmes nezhustne. Potom odstavte, pridajte vanilkový extrakt, maslo z kešu orechov a nasekanú čokoládu. Dobre premiešajte, aby sa čokoláda rozpustila. Takto pripravený krém nalejte na predpečený korpus a nechajte vychladnúť.
- Na ozdobenie ošúpte kivi, prekrojte na polovice a nakrájajte na tenké plátky. Tie v rôznych tvaroch poukladajte na vychladnutý koláč a nakoniec jemne posypte kakaom.

Zdroj: NMH
MANGOVO-KOKOSOVÝ TART
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Mangovo kokosový tart.
12 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 10 AŽ 12 MINÚT, CHLADENIE
Potrebujete:
Na základ:
- 145 g pražených nesolených arašidov
- 50 g ovsených vločiek
- 30 g strúhaného kokosu
- 2 lyžice kokosového cukru
- 75 g masla
- kokosový olej na potretie formy
Na náplň:
- 1 a pol lyžice citrónovej šťavy
- 1 lyžička práškovej želatíny
- 1 lyžica vody
- 170 g hustého jogurtu
- 250 g smotanového syra
- 3 až 4 lyžice javorového sirupu
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- polovica manga
- 1 marakuja
Na ozdobu:
- 1 a pol manga
- 1 marakuja
- kokosové lupienky
POSTUP:
- Rúru zohrejte na 180 °C. Formu s priemerom 24 cm dobre vymastite kokosovým olejom.
- Do mixéra vsypte arašidy, vločky, kokos, cukor a rozmixujte. Do zmesi vlejte rozpustené maslo a dobre premiešajte. Lyžicou arašidový základ rovnomerne utlačte na dno aj boky formy. Vložte do rúry a pečte 10 až 12 minú dozlatista.
- Do misky vlejte citrónovú šťavu a lyžicu vody, pridajte práškovú želatínu, premiešajte a nechajte 10 minút napučať.
- Vo väčšej mise premiešajte jogurt, smotanový syr, javorový sirup, vanilkový extrakt, rozmixované mango a šťavu z marakuje. V hrnčeku zohrejte želatínovú zmes tak, aby sa želatína rozpustila. Nesmie však vrieť. K rozpustenej želatíne pridajte lyžicu jogurtovo-mangovej zmesi, aby sa vyrovnali teploty, a želatínovú zmes pridajte k ostatnej náplni. Premiešajte a vylejte na korpus. Vložte do chladničky a nechajte stuhnúť 3 až 4 hodiny, ideálne cez noc.
- Mango ošúpte a nakrájajte na tenké plátky, z ktorých vytvarujte pekné vrtuľky a tie poukladajte na povrch tartu. Pridajte ešte marakujové semienka, kokosové lupienky a výborný koláč je na svete.

ANANÁSOVÝ OBRÁTENÝ KOLÁČ
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Ananásový obrátený koláč.
1 PLECH, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 45 AŽ 50 MINÚT
Potrebujete:
Na ananásovú vrstvu:
- 45 g masla
- 2 lyžice hnedého cukru
- 1 čerstvý ananás
Na cesto:
- 190 g hladkej múky
- 1 a pol lyžičky kypriaceho prášku
- štipka soli
- 115 g masla izbovej teploty
- 100 g krupicového cukru
- 2 vajcia L
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 60 g kyslej smotany
- 60 ml ananásovej šťavy
- 60 ml mlieka
POSTUP:
- Predhrejte rúru na 175 °C. Dno formy s rozmerom 30 x 20 cm vyložte papierom na pečenie, vylejte naň rozpustené maslo a posypte hnedým cukrom. Na cukor poukladajte plátky čerstvého ananásu a odložte.
- V mise zmiešajte múku, kypriaci prášok a soľ a odložte.
- V druhej mise vyšľahajte maslo s cukrom na svetlú penu. Po jednom vmiešajte vajcia, potom pridajte vanilkový extrakt a kyslú smotanu. Ananásovú šťavu a mlieko zmiešajte a pri nízkej rýchlosti primiešajte na dvakrát striedavo s múkovou zmesou.
- Cesto nalejte na ananásovú vrstvu a rovnomerne rozotrite. Vložte do vyhriatej rúry a pečte približne 45 až 50 minút.
- Koláč vyberte z rúry a nechajte 10 minút vychladnúť. Potom naň položte servírovací podnos, pretočte hore dnom a odstráňte formu aj papier na pečenie. Nechajte ešte 10 minút chladnúť a môžete podávať.
Ak vám koláč pri pečení začne na povrchu rýchlo hnednúť, prikryte ho alobalom a dopečte.

PANNA COTTA S GRANÁTOVÝM JABLKOM
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Panna cotta s granátovým jablkom.
6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 25 MINÚT + CHLADENIE
Potrebujete:
Na panna cottu:
- 45 ml studenej vody
- 9 g práškovej želatíny
- 500 ml šľahačkovej smotany
- šťava z 1 granátového jablka
- 50 g krupicového cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- olej na potretie formičiek
Na polevu:
- šťava z 1 granátového jablka
- 2 lyžice javorového sirupu
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 granátové jablko na ozdobu
POSTUP:
- Do misky nalejte studenú vodu, vsypte želatínu, premiešajte a nechajte napučať.
- V hrnci zmiešajte smotanu, šťavu z granátového jablka, cukor, vanilkový extrakt a napučanú želatínu. Na miernom ohni zahrievajte, kým sa cukor a želatína úplne nerozpustia. Odstavte.
- Formičky jemne potrite olejom a nalejte do nich smotanovú zmes. Vložte do chladničky minimálne na 6 hodín, najlepšie cez noc.
- Keď je panna cotta stuhnutá, pripravte si polevu. Šťavu z granátového jablka spolu s javorovým sirupom a citrónovou šťavou priveďte do varu a varte do mierneho zhustnutia. Odstavte a nechajte vychladnúť.
- Stuhnuté panna cotty vyberte z formičiek, polejte polevou a ozdobte semiačkami granátového jablka.