Reklama

Dezerty z exotiky: Recepty plné vitamínov a skvelej chuti

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Dezerty z exotiky: Recepty plné vitamínov a skvelej chuti
    Zdroj: Dobré jedlo
    Reklama
    Veronika Kollárová

    Veronika Kollárová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo

    Na pultoch obchodov sú rôzne druhy ovocia a o niektorých ani netušíme, ako by sa dali jesť. Pridajte ich do koláča, vynikne v ňom ich nevšedná chuť a vôňa.

    CITRUSOVÁ BÁBOVKA S PHYSALISOM

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Citrusová bábovka s physalisom.

    10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 45 AŽ 50 MINÚT

    Potrebujete:

    Na cesto:

    • 110 g masla izbovej teploty + na potretie formy
    • 180 g práškového cukru + na obalenie ovocia
    • 2 vajcia
    • 300 g hladkej múky
    • 3 lyžičky kypriaceho prášku
    • štvrť lyžičky soli
    • 180 ml mlieka
    • 150 g hustého gréckeho jogurtu
    • kôra z 1 mandarínky
    • 10 kusov ovocia physalis + na ozdobenie";i:10;s:35:"polohrubá múka na vysypanie formy

    Na polevu:

    • šťava z jednej mandarínky
    • 150 g práškového cukru

    POSTUP:

    1. Rúru zapnite na 180 °C, formu na bábovku dobre potrite maslom a vysypte polohrubou múkou.
    2. Maslo s cukrom vyšľahajte na nadýchanú penu. Po jednom zašľahajte vajíčka. Vsypte preosiatu múku s kypriacim práškom, so soľou a zapracujte do maslovej peny. Teraz pridajte mlieko, jogurt, nastrúhanú mandarínkovú kôru a premiešajte. Physalis nakrájajte na štvrtiny, obaľte v lyžici práškového cukru a vmiešajte do cesta.
    3. Cesto dajte do pripravenej formy a vložte do vyhriatej rúry. Pečte 45 až 50 minút. Urobte test špajľou.
    4. Bábovku nechajte 5 minút vychladnúť, následne vyberte z formy a nechajte úplne vychladnúť.
    5. Na polevu vymiešajte mandarínkovú šťavu s práškovým cukrom, tak aby získala jemne tečúcu konzistenciu, a polejte ňou bábovku. Potom ju už stačí len pekne ozdobiť physalisom a urobiť si k nej voňavý punč.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Zdobenie torty nemusí byť zložité: Inšpirujte sa postupom

      KOLÁČ S ČOKOLÁDOVÝM KRÉMOM A KIVI

      Zdroj: LAURA WITTEKOVA

      Koláč s čokoládovým krémom a kivi.

      10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 10 MINÚT

      Potrebujete:

      Na základ:

      • 250 g maslových sušienok
      • 80 g masla

      Na čokoládový krém:

      • 2 žĺtky
      • 3 lyžice krupicového cukru
      • 20 g kukuričného škrobu
      • 200 ml mlieka
      • 1 lyžička vanilkového extraktu
      • 2 lyžice masla z kešu orechov
      • 50 g 54 %-nej čokolády

      Na ozdobenie:

      • 5 až 6 kusov kivi
      • kakao

      POSTUP:

      1. Formu s rozmerom 30 x 10 cm vyložte papierom na pečenie a rúru zohrejte na 180 °C.
      2. Sušienky rozmixujte, pridajte roztopené maslo a dobre premiešajte. Zmesou naplňte formu, pomocou lyžičky utlačte na dno aj boky. Vložte do rúry a pečte 10 minút. Nechajte vychladnúť.
      3. Na krém dajte do misky žĺtky, cukor, škrob a polovicu mlieka. Premiešajte. Zvyšné mlieko dajte zohriať pod bod varu. Teplé ho za stáleho miešania vlejte do žĺtkovej zmesi. Prelejte späť do hrnca a zasa za stáleho miešania varte, pokiaľ zmes nezhustne. Potom odstavte, pridajte vanilkový extrakt, maslo z kešu orechov a nasekanú čokoládu. Dobre premiešajte, aby sa čokoláda rozpustila. Takto pripravený krém nalejte na predpečený korpus a nechajte vychladnúť.
      4. Na ozdobenie ošúpte kivi, prekrojte na polovice a nakrájajte na tenké plátky. Tie v rôznych tvaroch poukladajte na vychladnutý koláč a nakoniec jemne posypte kakaom.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Božské DEZERTY z vychýrenej cukrárne v Piešťanoch: Dostali sme pre vás RECEPTY!
        Zdroj: NMH

        MANGOVO-KOKOSOVÝ TART

        Zdroj: LAURA WITTEKOVA

        Mangovo kokosový tart.

        12 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 10 AŽ 12 MINÚT, CHLADENIE

        Potrebujete:

        Na základ:

        • 145 g pražených nesolených arašidov
        • 50 g ovsených vločiek
        • 30 g strúhaného kokosu
        • 2 lyžice kokosového cukru
        • 75 g masla
        • kokosový olej na potretie formy

        Na náplň:

        • 1 a pol lyžice citrónovej šťavy
        • 1 lyžička práškovej želatíny
        • 1 lyžica vody
        • 170 g hustého jogurtu
        • 250 g smotanového syra
        • 3 až 4 lyžice javorového sirupu
        • 1 lyžička vanilkového extraktu
        • polovica manga
        • 1 marakuja

        Na ozdobu:

        • 1 a pol manga
        • 1 marakuja
        • kokosové lupienky

        POSTUP:

        1. Rúru zohrejte na 180 °C. Formu s priemerom 24 cm dobre vymastite kokosovým olejom.
        2. Do mixéra vsypte arašidy, vločky, kokos, cukor a rozmixujte. Do zmesi vlejte rozpustené maslo a dobre premiešajte. Lyžicou arašidový základ rovnomerne utlačte na dno aj boky formy. Vložte do rúry a pečte 10 až 12 minú dozlatista.
        3. Do misky vlejte citrónovú šťavu a lyžicu vody, pridajte práškovú želatínu, premiešajte a nechajte 10 minút napučať.
        4. Vo väčšej mise premiešajte jogurt, smotanový syr, javorový sirup, vanilkový extrakt, rozmixované mango a šťavu z marakuje. V hrnčeku zohrejte želatínovú zmes tak, aby sa želatína rozpustila. Nesmie však vrieť. K rozpustenej želatíne pridajte lyžicu jogurtovo-mangovej zmesi, aby sa vyrovnali teploty, a želatínovú zmes pridajte k ostatnej náplni. Premiešajte a vylejte na korpus. Vložte do chladničky a nechajte stuhnúť 3 až 4 hodiny, ideálne cez noc.
        5. Mango ošúpte a nakrájajte na tenké plátky, z ktorých vytvarujte pekné vrtuľky a tie poukladajte na povrch tartu. Pridajte ešte marakujové semienka, kokosové lupienky a výborný koláč je na svete.
        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Exotická torta zo Sladkej výzvy s liči, makom a malinami

          ANANÁSOVÝ OBRÁTENÝ KOLÁČ

          Zdroj: LAURA WITTEKOVA

          Ananásový obrátený koláč.

          1 PLECH, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 45 AŽ 50 MINÚT

          Potrebujete:

          Na ananásovú vrstvu:

          • 45 g masla
          • 2 lyžice hnedého cukru
          • 1 čerstvý ananás

          Na cesto:

          • 190 g hladkej múky
          • 1 a pol lyžičky kypriaceho prášku
          • štipka soli
          • 115 g masla izbovej teploty
          • 100 g krupicového cukru
          • 2 vajcia L
          • 1 lyžička vanilkového extraktu
          • 60 g kyslej smotany
          • 60 ml ananásovej šťavy
          • 60 ml mlieka

          POSTUP:

          1. Predhrejte rúru na 175 °C. Dno formy s rozmerom 30 x 20 cm vyložte papierom na pečenie, vylejte naň rozpustené maslo a posypte hnedým cukrom. Na cukor poukladajte plátky čerstvého ananásu a odložte.
          2. V mise zmiešajte múku, kypriaci prášok a soľ a odložte.
          3. V druhej mise vyšľahajte maslo s cukrom na svetlú penu. Po jednom vmiešajte vajcia, potom pridajte vanilkový extrakt a kyslú smotanu. Ananásovú šťavu a mlieko zmiešajte a pri nízkej rýchlosti primiešajte na dvakrát striedavo s múkovou zmesou.
          4. Cesto nalejte na ananásovú vrstvu a rovnomerne rozotrite. Vložte do vyhriatej rúry a pečte približne 45 až 50 minút.
          5. Koláč vyberte z rúry a nechajte 10 minút vychladnúť. Potom naň položte servírovací podnos, pretočte hore dnom a odstráňte formu aj papier na pečenie. Nechajte ešte 10 minút chladnúť a môžete podávať.

          Ak vám koláč pri pečení začne na povrchu rýchlo hnednúť, prikryte ho alobalom a dopečte.

          Video Player is loading.
          Stream Type LIVE
          Current Time 
          Duration 
          Remaining Time 
          Loaded: 0%
           
            • Chapters
            • descriptions off, selected
            • captions and subtitles off, selected

            PANNA COTTA S GRANÁTOVÝM JABLKOM

            Zdroj: LAURA WITTEKOVA

            Panna cotta s granátovým jablkom.

            6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 25 MINÚT + CHLADENIE

            Potrebujete:

            Na panna cottu:

            • 45 ml studenej vody
            • 9 g práškovej želatíny
            • 500 ml šľahačkovej smotany
            • šťava z 1 granátového jablka
            • 50 g krupicového cukru
            • 1 lyžička vanilkového extraktu
            • olej na potretie formičiek

            Na polevu:

            • šťava z 1 granátového jablka
            • 2 lyžice javorového sirupu
            • 1 lyžica citrónovej šťavy
            • 1 granátové jablko na ozdobu

            POSTUP:

            1. Do misky nalejte studenú vodu, vsypte želatínu, premiešajte a nechajte napučať.
            2. V hrnci zmiešajte smotanu, šťavu z granátového jablka, cukor, vanilkový extrakt a napučanú želatínu. Na miernom ohni zahrievajte, kým sa cukor a želatína úplne nerozpustia. Odstavte.
            3. Formičky jemne potrite olejom a nalejte do nich smotanovú zmes. Vložte do chladničky minimálne na 6 hodín, najlepšie cez noc.
            4. Keď je panna cotta stuhnutá, pripravte si polevu. Šťavu z granátového jablka spolu s javorovým sirupom a citrónovou šťavou priveďte do varu a varte do mierneho zhustnutia. Odstavte a nechajte vychladnúť.
            5. Stuhnuté panna cotty vyberte z formičiek, polejte polevou a ozdobte semiačkami granátového jablka.

            Autor článku

            Veronika Kollárová

            redaktorka magazínu Dobré jedlo
            Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.
            Výber pre vás