Reklama

BUDHA BOWL: Zdravá miska ovládla svetové food trendy!

MISKA S ČERVENOU RYŽOU, HALLOUMI A RUKOLOVÝM PESTOM

Zdroj: MATEJ KALINA

Reklama

Zdravie na tanieri je in! Pripravte si jednoduché budha misky, známe aj ako misky hojnosti

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Current Time 
Duration 
Remaining Time 
Loaded: 0%
 
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, selected

    Vyskúšajte si každý deň pripraviť podľa našich receptov inú budha misku a máte postarané o jedálny lístok na celý týždeň. Nezabudnite si poriadne naložiť, týchto zdravých pochúťok sa nedá prejesť!

    MISKA S ČERVENOU RYŽOU, HALLOUMI A RUKOLOVÝM PESTOM

    Zdroj: MATEJ KALINA

    MISKA S ČERVENOU RYŽOU, HALLOUMI A RUKOLOVÝM PESTOM

    2 PORCIE, PRÍPRAVA 25 MINÚT

    Potrebujete:

    • 250 g červenej ryže
    • 200 g halloumi
    • 1 menšia cukina
    • 1 lyžica olivového oleja
    • 2 stredne veľké paradajky (10 malých cherry paradajok)
    • 1 vajce uvarené na mäkko
    • soľ, korenie
    • bazalka na ozdobu

    NA RUKOLOVÉ PESTO:

    • za hrsť rukoly
    • 30 g lúpaných mandlí
    • 1 strúčik cesnaku
    • 30 g parmezánu
    • olivový olej
    • citrónová šťava

    POSTUP:

    1. Červenú ryžu premyte pod studenou vodou, zalejte vodou v pomere 1 : 2, osoľte a varte do zmäknutia 15-20 minút.
    2. Panvicu s nepriľnavým povrchom rozohrejte a opečte na nej halloumi nakrájané na plátky. Syr vyberte, do panvice dajte trochu oleja a opečte na ňom cukiny nakrájané na plátky.
    3. Urobte pesto: Do mixéra dajte rukolu, mandle, cesnak, parmezán a 3-4 lyžice olivového oleja. Dobre rozmixujte. Ak je pesto príliš husté, dolejte olivový olej. Potom ho dochuťte citrónovou šťavou.
    4. Do misky dajte uvarenú ryžu, obložte ju kopcom nakrájaných a posolených paradajok, opečenou cukinou, halloumi, rozkrojeným vajíčkom a pokvapkajte poriadnou dávkou rukolového pesta. Misku ozdobte bazalkou a môžete servírovať.

    Recepty na chutné misky pokračujú na ďalšej strane >>>

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Vedecky dokázané! Tieto jedlá vám skutočne zlepšia náladu

      MISKA S QUINOOU, MRKVOU A HRÁŠKOVÝM PYRÉ

      Zdroj: MATEJ KALINA

      MISKA S QUINOOU, MRKVOU A HRÁŠKOVÝM PYRÉ

      2 PORCIE, PRÍPRAVA 25 MINÚT

      Potrebujete:

      • 250 g cícera z konzervy alebo uvareného
      • 2 lyžice olivového oleja + na pokvapkanie mrkvičiek
      • pol lyžičky korenia karí
      • štvrť lyžičky mletej údenej papriky
      • 12 malých mrkvičiek
      • 250 g quinoy (1 šálka)
      • zelený listový šalát
      • 1 avokádo
      • sezamové semiačka
      • soľ, korenie

      NA HRÁŠKOVÉ PYRÉ:

      • 1 lyžica masla
      • pol malej cibule
      • 150 g hrášku
      • za hrsť koriandrových listov (+ na ozdobu)
      • soľ, korenie

      POSTUP:

      1. Do misky nasypte scedený cícer, pridajte olej, karí, údenú papriku, soľ, korenie, dobre premiešajte a vysypte na polovicu plechu vystlaného papierom na pečenie. Na druhú polovicu plechu poukladajte osolené, okorenené mrkvičky poliate olivovým olejom.
      2. Pečte v rúre vyhriatej na 200 °C asi 20 minút. Po 10 minútach zeleninu pootáčajte.
      3. Quinou dobre prepláchnite horúcou vodou. Jemne ju opražte na oleji a zalejte vodou v pomere 1 : 2. Osoľte a varte prikryté do zmäknutia asi 15 minút.
      4. Pripravte hráškové pyré: V panvici s maslom orestujte cibuľu nakrájanú nadrobno. Pridajte hrášok, deci vody, soľ, korenie a 5 minút poduste. Rozmixujte, pridajte za hrsť koriandrových listov a ešte raz premixujte.
      5. Do misky dajte quinou, na bok rozotrite poriadnu lyžicu hráškového pyré a dookola naaranžujte listový šalát, avokádo nakrájané na plátky, pečenú mrkvu a cícer. Misku ozdobte lístkami koriandra, posypte sezamovými semiačkami a môžete podávať.

      Recepty na chutné misky pokračujú na ďalšej strane >>>

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Írske pečené rebierka podľa šéfkuchára. Božsky dobré!

        MISKA S POHÁNKOVÝMI REZANCAMI A PEČENOU TEKVICOU

        Zdroj: MATEJ KALINA

        MISKA S POHÁNKOVÝMI REZANCAMI A PEČENOU TEKVICOU

        2 PORCIE, PRÍPRAVA 25 MINÚT

        Potrebujete:

        • pol menšieho hokkaida
        • 1 stredná cibuľa
        • 150 g pohánkových rezancov
        • čerstvý špenát
        • pol červeného grepu
        • za hrsť petržlenovej vňate
        • za hrsť vlašských orechov
        • olivový olej
        • soľ, korenie
        • sezamové semiačka

        NA AVOKÁDOVÝ DRESING:

        • 1 avokádo
        • 3 lyžice jogurtu
        • soľ, korenie
        • citrónová šťava

        POSTUP:

        1. Tekvicu a cibuľu očistite, nakrájajte na mesiačiky, položte na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkajte olejom, osoľte, okoreňte a dajte piecť do rúry vyhriatej na 200 °C na 15-20 minút.
        2. Urobte avokádový dresing: Len rozmixujte všetky suroviny a dochuťte ich citrónovou šťavou.
        3. Pohánkové rezance uvarte podľa návodu na obale (vo vriacej vode 5-6 minút).
        4. Do misky dajte rezance, priložte veľa čerstvého špenátu, očisteného grepu, pečenej tekvice s cibuľou, za hrsť petržlenovej vňate a nasekaných orechov. Posypte sezamovými semiačkami a nakoniec pridajte avokádový dresing.

        Recepty na chutné misky pokračujú na ďalšej strane >>>

        MISKA S BULGUROM, HUMMUSOM A KAPUSTOU PAK CHOI

        Zdroj: MATEJ KALINA

        MISKA S BULGUROM, HUMMUSOM A KAPUSTOU PAK CHOI

        2 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT

        Potrebujete:

        • 250 g bulguru
        • 1 kapusta pak choi
        • pol brokolice
        • 150 g hrášku
        • 1 uhorka nakrájaná na plátky
        • mäta na ozdobu
        • soľ

        NA HUMMUS:

        • 1 konzerva cícera v slanom náleve
        • 1 strúčik cesnaku
        • 4 lyžice pasty tahini (sezamovú pastu zoženiete v každých dobrých potravinách)
        • 4 lyžice olivového oleja
        • citrónová šťava na dochutenie

        NA DRESING:

        • 3 lyžice pasty tahini
        • 1 lyžica olivového oleja
        • 1 lyžička citrónovej šťavy
        • soľ, korenie

        POSTUP:

        1. Bulgur dajte do osolenej vriacej vody a uvarte. Potom ho sceďte od prebytočnej vody.
        2. Pripravte hummus: Do mixéra dajte všetky suroviny a rozmixujte ich dohladka. Ochutnajte a dochuťte citrónovou šťavou.
        3. Na dresing len v miske zmiešajte všetky ingrediencie.
        4. Do stredne veľkého hrnca dajte vodu a priveďte do varu. Brokolicu rozoberte na malé hlavičky a vhoďte ich do vriacej vody na 2-3 minúty. Potom ich ihneď vyberte a zachlaďte v studenej vode. Ostanú krásne zelené a chrumkavé. Takisto pripravte kapustu pak choi.
        5. Môžete podávať: Do misky dajte bulgur a zmiešajte ho s polovicou hrášku. Na bok misky dajte poriadnu lyžicu hummusu, pridajte všetku ostatnú zeleninu a polejte dresingom.

        Recepty na chutné misky pokračujú na ďalšej strane >>>

        MISKA S KRÚPAMI, MANGOM A TOFU

        Zdroj: MATEJ KALINA

        MISKA S KRÚPAMI, MANGOM A TOFU

        2 PORCIE, PRÍPRAVA 25 MINÚT

        Potrebujete:

        • 250 g krúp
        • 1 lyžica olivového oleja
        • 1 malá cibuľa
        • 1 strúčik cesnaku
        • 1 balenie neúdeného tofu
        • 1 lyžica sójovej omáčky
        • 1 stredne veľká cvikla (uvarená)
        • štvrť malej červenej kapusty
        • 1 červená paprika
        • pol malého manga";i:10;s:57:"mäso zo slepačej polievky alebo opečené kuracie prsia";i:11;s:7:"korenie

        NA DRESING:

        • 1 malý strúčik cesnaku
        • 1 lyžička nastrúhaného zázvoru
        • 1 lyžica nasekanej pažítky
        • 5-6 lyžíc olivového oleja
        • citrónová šťava
        • soľ, korenie

        POSTUP:

        1. Krúpy dobre premyte, zalejte ich vriacou vodou, osoľte a uvarte do mäkka.
        2. Na panvici rozohrejte lyžicu olivového oleja, pridajte cibuľu a osmažte dozlatista. Vsypte cesnak, krúpy a orestujte.
        3. Tofu nakrájajte na menšie kocky a dajte do misy. Pridajte lyžicu sójovej omáčky, štipku korenia a dobre premiešajte.
        4. Na rozohriatej panvici s nepriľnavým povrchom opražte tofu z každej strany.
        5. Pripravte malý zaváraninový pohár, ktorý sa dá zatvoriť. Dajte doň pretlačený cesnak, zázvor, pažítku, soľ, korenie, olej a citrónovú šťavu. Pohár zatvorte a dobre ním zatraste, aby sa všetky suroviny premiešali.
        6. Môžete servírovať: Na dno misky dajte krúpy. Repu a papriku nakrájané na plátky poukladajte po boku misky, vedľa uložte nakrájané kuracie mäso. Pridajte červenú kapustu nakrájanú najemno, chrumkavé tofu, mango nakrájané na mesiačiky a všetko polejte dresingom.

        Vyskúšajte aj fit šalát podľa videa: