5 receptov na božsky krémový CHEESECAKE: Jeden lepší, než druhý!
15. 3. 2024, 14:23 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)

Cheesecaky od našej cukrárky Veroniky sú božské! Je to tak. Každý kúsok sme v redakcii ochutnali a musíme skonštatovať, že sú nebesky fantastické. Vyskúšajte niektorý z nich a sami uvidíte.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku
Anketa
Ktorý cheesecake sa vám najviac pozdáva?
- Malinový8%
- Čokoládovo-pomarančový17%
- Karamelový61%
- Tiramisu8%
- Broskyňový2%
Hlasovanie bolo ukončené
MALINOVÝ ETON MESS CHEESECAKE
10 AŽ 12 KUSOV, PRÍPRAVA 60 MINÚT, PEČENIE 35 AŽ 40 MINÚT, CHLADENIE
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Malinový eton mess cheesecake.
Potrebujete:
Na korpus:
- 4 vajcia
- 120 g krupicového cukru
- 100 ml rastlinného oleja
- 60 g jogurtu
- pol lyžičky mletej vanilky
- 140 g hladkej múky
- 10 g kypriaceho prášku
Na náplň:
- 60 ml teplej vody
- 2 a pol lyžičky práškovej želatíny
- 500 g smotanového syra
- 250 g mascarpone
- 260 ml šľahačkovej smotany
- 100 g malých pusiniek
- 90 g malinového džemu + 2 lyžice
- 60 g mrazených malín
- 1 lyžica práškového cukru
- lyofilizované maliny
POSTUP:
- Na korpus vyšľahajte žĺtky s cukrom na hustú svetlú penu, pridajte olej, jogurt, vanilku a zamiešajte. Vsypte múku s kypriacim práškom a zapracujte. Cesto vylejte do formy s priemerom 22 cm, ktorej dno ste vyložili papierom na pečenie. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte 35 až 40 minút. Urobte test špajľou. Korpus nechajte vychladnúť.
- Keď je korpus vychladnutý, prerežte ho na polovice a jednu časť vráťte do formy. Dno formy predtým vyložte papierom na pečenie alebo fóliou.
- Teraz si pripravte želatínu. Do vody vsypte želatínu a nechajte ju 10 minút napučať. Potom ju začnite jemne zahrievať až do rozpustenia. Odstavte.
- V mise vyšľahajte smotanový syr s mascarpone a so 100 ml šľahačkovej smotany. Tretinu tohto krému si odložte bokom. Teraz do krému pridajte rozdrobené pusinky (8 ks si nechajte na ozdobenie),malinový džem, rozmrazené maliny, želatínu a už len ručne zamiešajte.
- Krém rovnomerne rozotrite na spodný korpus a zakryte druhým korpusom. Jemne pritlačte a vložte do chladničky aspoň na 2 hodiny.
- Cheesecake vyberte z formy a povrch potrite zvyšným krémom vyšľahaným so zvyšnou šľahačkovou smotanou a s cukrom. Pomocou lyžice urobte na kréme červené plôšky s malinovým džemom a jemne ich rozotrite.
- Nakoniec cheesecake ozdobte lyofilizovanými malinami a pusinkami.

ČOKOLÁDOVO-POMARANČOVÝ CHEESECAKE
10 AŽ 12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 60 MINÚT, CHLADENIE
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Čokoládovo - pomarančový cheesecake.
Potrebujete:
Na základ:
- 400 g sušienok Oreo
- 4 lyžice rozpusteného masla
- štipka soli
Na náplň:
- 360 g čokolády 54 %
- 120 ml šľahačkovej smotany
- 110 g cukru
- pomarančová kôra z jedného pomaranča
- 400 g smotanového syra
- 3 veľké vajcia
- 115 g kyslej smotany izbovej teploty
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 60 ml pomarančovej šťavy
Na čokoládovú ganáš:
- 135 g čokolády 54 %
- 60 g šľahačkovej smotany
Na kandizovaný pomaranč:
- 2 pomaranče
- 400 g kryštálového cukru
- 355 g vody
POSTUP:
- Rúru zapnite na 180 °C. Formu s priemerom 22 cm vyložte papierom na pečenie.
- Sušienky rozmixujte, zmiešajte s maslom, so soľou a vysypte do formy. Rovnomerne utlačte na dno aj boky. Dajte na 10 minút piecť do rúry.
- Do žiaruvzdornej misky vsypte nasekanú čokoládu, vlejte smotanu a za stáleho miešania nechajte rozpustiť. Odstavte a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
- Cukor s pomarančovou kôrou vsypte do misy a prstami miešajte, kým sa nesfarbí. Potom k cukru pridajte smotanový syr a šľahajte. Po jednom zapracujte vajcia. Vlejte rozpustenú čokoládu a miešajte, kým sa nezapracuje. Pridajte kyslú smotanu, vanilkový extrakt, šťavu a dobre premiešajte. Zmes vylejte na predpečený základ.
- Formu vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Na dno rúry položte hlbší plech naplnený vriacou vodou a pečte 50 minút. Potom cheesecake vyberte a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu a potom koláč vložte aspoň a 2 hodiny do chladničky.
- Na čokoládovú ganáš dajte do misky nasekanú čokoládu a zalejte ju horúcou šľahačkovou smotanou. Nechajte minútu povoliť a potom rozmiešajte dohladka. Ganáš nalejte na cheesecake a pomocou lyžice rozotrite. Dajte na 30 minút do chladničky.
- Koláč nakrájajte a ozdobte kandizovanými pomarančmi, ktoré si pripravíte tak, že cukor s vodou dáte do hrnca a uvaríte do sirupovej konzistencie. Potom do sirupu vložte plátky pomarančov a varte na miernom ohni 10 minút, často ich prevracajte. Pomaranče sú hotové, keď ich kôra vyzerá trochu priesvitná.

KARAMELOVÝ CHEESECAKE
10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 50 AŽ 55 MINÚT, CHLADENIE
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Karamelový cheesecake.
Potrebujete:
Na základ:
- 240 g maslových sušienok
- 120 g masla
- štipka soli
Na náplň:
- 250 g jemného tučného tvarohu
- 125 g kyslej smotany
- 125 g krupicového cukru
- 1 lyžička vanilkovej pasty
- 3 lyžice hladkej múky
- 3 vajcia izbovej teploty
Na karamelovú omáčku:
- 120 g krupicového cukru
- 160 ml šľahačkovej smotany
- 30 g masla
- vločková soľ
POSTUP:
- Rúru zapnite na 175 °C a formu s priemerom 22 cm vyložte papierom na pečenie.
- Rozmixované sušienky zmiešajte s roztopeným maslom a vysypte ich do formy. Pomocou lyžice ich rovnomerne rozprestrite a utlačte. Vložte formu do rúry a pečte 10 minút.
- Medzitým zmiešajte tvaroh s kyslou smotanou, cukrom, vanilkovou pastou, tak aby sa cukor úplne rozpustil. Pridajte múku a po jednom zapracujte vajíčka. Zmes nalejte na predpečený základ a vložte do rúry s teplotou 160 °C na strednú mriežku. Na dno položte hlbší plech s vriacou vodou. Pečte 50 až 55 minút. Po upečení nechajte vychladnúť na izbovú teplotu a následne vložte do chladničky aspoň na 2 až 3 hodiny.
- Na karamelovú omáčku dajte do hrnca cukor a nechajte skaramelizovať. Vlejte horúcu smotanu a miešajte, aby nevznikli karamelové hrudky. Odstavte a vmiešajte maslo. Nechajte 20 minút chladnúť a môžete podávať.
- Cheesecake polejte karamelovou omáčkou a podľa chuti posypte vločkovou soľou.

TIRAMISU CHEESECAKE
6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT + CHLADENIE
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Tiramisu cheesecake.
Potrebujete:
Na kávovú vrstvu:
- 125 ml horúceho espresa
- 2 a pol lyžičky práškovej želatíny
- 250 g smotanového syra
- 250 g mascarpone
- 150 g práškového cukru
- 250 ml šľahačkovej smotany 33 %
Na smotanovú vrstvu:
- 250 ml šľahačkovej smotany 40 %
- 200 g hustej kyslej smotany
- 2 lyžice práškového cukru
- 54 dlhých cukrárenských piškót
- kakao na posypanie
POSTUP:
- Šesť formičiek s priemerom 7,5 cm vyložte cukrárenskou fóliou.
- Do misky vlejte kávu a pridajte želatínový prášok. Nechajte 10 minút napučať a následne pomaly zohrievajte, aby sa želatína rozpustila. Nesmie však vrieť.
- Vyšľahajte smotanový syr s mascarpone a cukrom. Pridajte želatínovú zmes, 250 ml šľahačkovej smotany a vyšľahajte. Zmes rovnomerne rozdeľte do pripravených formičiek a vložte do chladničky na hodinu stuhnúť.
- Kávovú penu vyberte z formičiek a obložte dlhými cukrárenskými piškótami.
- Zvyšnú šľahačku vyšľahajte spolu s kyslou smotanou a cukrom na mäkké špičky. Vyšľahanou smotanou naplňte pripravené cheesecaky, jemne poprášte kakaom a môžete podávať.

BROSKYŇOVÝ CHEESECAKE
10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 35 MINÚT + CHLADENIE
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Broskyňový cheesecake.
Na základ:
- 150 g kešu orieškov
- 50 g sušených marhúľ
- 50 g sušených datlí
- štipka soli
Na náplň:
- 3 plátky želatíny
- 2 lyžice sirupu z konzervy
- 300 g smotanového syra
- 80 g jogurtu gréckeho typu
- 30 g kokosového oleja
- 80 g broskýň z konzervy
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 lyžička vanilkovej pasty
- 3 lyžice práškového cukru
Na broskyňovú vrstvu:
- 6 až 7 broskyňových polovičiek z konzervy
- 200 ml sirupu z konzervy
- balenie tortového želé
POSTUP:
- Kešu oriešky deň vopred namočte do studenej vody. Potom ich sceďte a rozmixujte spolu so sušenými marhuľami, s datľami a so soľou. Zmes preložte do formy s rozmerom 13 x 23 cm, ktorú ste vyložili papierom na pečenie. Pomocou lyžičky rovnomerne utlačte na dno a vložte do chladničky.
- Želatínu namočte do studenej vody na 10 minút. Vyberte ju a vložte do hrnčeka so sirupom z broskýň. Jemne zohrievajte, kým sa želatína nerozpustí. Všetky suroviny na náplň dajte do mixéra, pridajte rozpustenú želatínu a rozmixujte dohladka. Náplň vylejte na vychladnutý základ a vložte späť do chladničky minimálne na 4 hodiny.
- Jednu polovicu broskyne spolu so sirupom a s tortovým želé vložte do mixéra a rozmixujte dohladka. Zmes vylejte do hrnca a priveďte do varu. Varte minútu, potom odstavte a nechajte 5 minút chladnúť. Zvyšné broskyne nakrájajte na mesiačiky, poukladajte na stuhnutú náplň a zalejte broskyňovým želé. Dajte späť do chladničky na hodinu a môžete podávať.
Anketa
Ktorý cheesecake sa vám najviac pozdáva?
- Malinový8%
- Čokoládovo-pomarančový17%
- Karamelový61%
- Tiramisu8%
- Broskyňový2%
Hlasovanie bolo ukončené