Zákerné triky obchodníkov: Nedajte sa oklamať! Toto si všímajte na obaloch potravín
12. 10. 2024, 12:22 (aktualizované: 21. 10. 2024, 10:25)

Zdroj: shutterstock
V najnovšej časti podcastu Dobré jedlo pre Zdravie sme sa rozprávali s lektorkou vzdelávania o kvalitnom a udržateľnom jedle Anettou Vaculíkovou. Čo všetko sa dozvieme z obalu potravín a čo z toho je iba marketingový trik?

1. Všímajte si zloženie
Ako prvé si na obale potravín pozerajte zloženie. "Čím má menej zložiek, to znamená, že je najčistejšie, tým lepšie, " vysvetľuje odborníčka a dodáva, že sama si vyberá také, kde rozumie, čo výrobok obsahuje. Pokiaľ je na etikete veľa slov, veľa riadkov a výrazy, ktorým nerozumiete, tak sa takýmto potravinám oblúkom vyhnite. Anetta Vaculíková odporúča v tomto prípade hľadať lepšiu alternatívu medzi podobnými typmi výrobkov.
Zdroj: Shutterstock
Porovnávajte zloženie produktu z rovnakej skupiny potravín.
Musí mať "slovenská potravina" všetky zložky naozaj zo Slovenska? Vypočujte si náš podcast:

Zdroj: Carlos Martinez Subirats
Jogurt s proteínmi? Čítajte kriticky etikety a nenaleťte iba na lákavé nadpisy.
2. S mäsom, proteínmi či vápnikom - kontrolujte informácie
Výrobcovia často uvádzajú na obaloch veľkými pútavými nápismi informácie, ktoré robia produkt lákavejší. Môže to byť napríklad mlieko s vápnikom, jogurt s proteínmi alebo párky s mäsom. "Veľmi dôležite je vedieť rozoznať, čo je marketingový ťah, a ktorá informácia na obale je oficiálna. Mali by sme sa pozrieť na etiketu aj kritickým okom a zamyslieť sa nad tým, čo je relevantná informácia, za ktorou sú, oficiálne štúdie a tvrdenia," vysvetľuje odborníčka na kvalitu potravín.
Ako je to s veľkosťou písma na etiketách? Vypočujte si náš podcast:

3. Naučte sa čítať symboly a označenia na etikete
Na obaloch potravín sa objavujú rôzne označenia a symboly. Môžu byť medzinárodné alebo slovenské. "Ide o to, aby sme sa ako spotrebitelia vedeli rozhodnúť správne, aby sme vedeli odlíšiť kvalitné a férovo vyrobené produkty." hovorí odborníčka na kvalitu potravín Anetta Vaculíková.
Slovenské označenia majú zase upriamiť pozornosť slovenských spotrebiteľov na kvalitné domáce potraviny a uľahčiť im tak rozhodovanie pri nákupoch v pestrej ponuke domácich, ale aj zahraničných potravinárskych výrobkov.
Anketa
Čítate etikety potravín?
Zdroj: Shutterstock
Fairtrade označenie nájdete často na káve, čajoch, trstinovom cukre, kakau, banánoch, rezaných kvetoch, ryži a korení.
- Značka FAIRTRADE označuje tovar, ktorý bol vyrobený v súlade s normami Fairtrade International a spĺňa určité sociálne, environmentálne a ekonomické kritériá. Cieľom tejto značky je poskytnúť pestovateľom, zamestnancom a robotníkom v Afrike, Ázii a Latinskej Amerike možnosť zarobiť si na živobytie vlastnou prácou za dôstojných podmienok. V jednoduchosti povedané, ak si kúpite čokoládu či kávu s takýmto logom, tak budete vedieť, že ľudia, ktorí sa podieľali na jeho výrobe, boli slušne zaplatení.
- BIO/ EKO certifikácia Symbol "Euroleaf" (list vytvorený z hviezd na zelenom pozadí) označuje potraviny, ktoré spĺňajú prísne normy ekologického poľnohospodárstva. Znamená to, že aspoň 95 % surovín pochádza z ekologického hospodárstva a neboli použité syntetické pesticídy ani geneticky modifikované organizmy.
- Protected Designation of Origin (PDO) je chránené označenie pôvodu (označené modrým a žltým logom), ktoré zaručuje, že celý proces produkcie (pestovanie, zber, spracovanie) prebiehal v danej oblasti. Napríklad taká slovenská Žitavská paprika je prvým slovenským výrobkom oceneným značkou kvality EÚ “Chránené označenie pôvodu”. Viac ako storočná tradícia pestovania a spracovania koreninovej papriky v Podunajskej nížine zaručuje tomuto produktu výnimočnosť a vysokú kvalitu.
- Protected Geographical Indication (PGI) je chránené zemepisné označenie, čo znamená, že aspoň jedna fáza výroby sa musí odohrávať v danej oblasti. Tento symbol môžeme nájsť napríklad pri slovenskej bryndzi alebo Tatranskom čaji.
- Symbol žaby, teda Rainforest Alliance Certified** sa používa na označenie produktov, ktoré sú pestované a zberané podľa prísnych environmentálnych a sociálnych štandardov. Zameriava sa na ochranu biodiverzity a zlepšenie podmienok pre farmárov.
Čo predstavuje pojem dátum zmrazenia a dátum prvého zmrazenia? Aký je medzi nimi rozdiel si vypočujte v podcaste:

Tipy, ako nakupovať a nenechať sa oklamať podľa Anetty Vaculíkovej:
- Nakupujte priamo u výrobcu - u pekára, mäsiara, farmára. Nadviažte s ním vzťah, komunikujte a dozviete sa viac o produktoch.
- Všímajte si pôvod potravín - uprednostnite slovenské, lokálne a regionálne výrobky.
- Porovnávajte produkty v jednotlivých kategóriach.
- Sledujte označenia na obaloch, všímajte si tie, ktoré sú oficiálne.
- Rozhodujte sa aj podľa toho, ako je tovar zabalený. Čím je ho menej, tým lepšie. Obal by mal čo najviac chrániť životné prostredie, pretože aj tak skončí v koši a zároveň by mal chrániť potravinu.