Reklama

Zákerné triky obchodníkov: Nedajte sa oklamať! Toto si všímajte na obaloch potravín

Čo všetko sa dozvieme z obalu potravín a čo z toho je iba marketingový trik?

Zdroj: shutterstock

Reklama
Ema Tekelyová-Pospíšilová

Ema Tekelyová-Pospíšilová

šéfredaktorka magazínu Dobré jedlo

V najnovšej časti podcastu Dobré jedlo pre Zdravie sme sa rozprávali s lektorkou vzdelávania o kvalitnom a udržateľnom jedle Anettou Vaculíkovou. Čo všetko sa dozvieme z obalu potravín a čo z toho je iba marketingový trik?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Poznáte rozdiel? Dátum spotreby vs. minimálna trvanlivost potravín.

    1. Všímajte si zloženie

    Ako prvé si na obale potravín pozerajte zloženie. "Čím má menej zložiek, to znamená, že je najčistejšie, tým lepšie, " vysvetľuje odborníčka a dodáva, že sama si vyberá také, kde rozumie, čo výrobok obsahuje. Pokiaľ je na etikete veľa slov, veľa riadkov a výrazy, ktorým nerozumiete, tak sa takýmto potravinám oblúkom vyhnite. Anetta Vaculíková odporúča v tomto prípade hľadať lepšiu alternatívu medzi podobnými typmi výrobkov.

    Zdroj: Shutterstock

    Porovnávajte zloženie produktu z rovnakej skupiny potravín.

    Musí mať "slovenská potravina" všetky zložky naozaj zo Slovenska? Vypočujte si náš podcast:

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Poznáte rozdiel? Dátum spotreby vs. minimálna trvanlivost potravín.

      Zdroj: Carlos Martinez Subirats

      Jogurt s proteínmi? Čítajte kriticky etikety a nenaleťte iba na lákavé nadpisy.

      2. S mäsom, proteínmi či vápnikom - kontrolujte informácie

      Výrobcovia často uvádzajú na obaloch veľkými pútavými nápismi informácie, ktoré robia produkt lákavejší. Môže to byť napríklad mlieko s vápnikom, jogurt s proteínmi alebo párky s mäsom. "Veľmi dôležite je vedieť rozoznať, čo je marketingový ťah, a ktorá informácia na obale je oficiálna. Mali by sme sa pozrieť na etiketu aj kritickým okom a zamyslieť sa nad tým, čo je relevantná informácia, za ktorou sú, oficiálne štúdie a tvrdenia," vysvetľuje odborníčka na kvalitu potravín.

      Ako je to s veľkosťou písma na etiketách? Vypočujte si náš podcast:

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Poznáte rozdiel? Dátum spotreby vs. minimálna trvanlivost potravín.

        3. Naučte sa čítať symboly a označenia na etikete

        Na obaloch potravín sa objavujú rôzne označenia a symboly. Môžu byť medzinárodné alebo slovenské. "Ide o to, aby sme sa ako spotrebitelia vedeli rozhodnúť správne, aby sme vedeli odlíšiť kvalitné a férovo vyrobené produkty." hovorí odborníčka na kvalitu potravín Anetta Vaculíková.

        Slovenské označenia majú zase upriamiť pozornosť slovenských spotrebiteľov na kvalitné domáce potraviny a uľahčiť im tak rozhodovanie pri nákupoch v pestrej ponuke domácich, ale aj zahraničných potravinárskych výrobkov.

        Anketa

        Čítate etikety potravín?

        Zdroj: Shutterstock

        Fairtrade označenie nájdete často na káve, čajoch, trstinovom cukre, kakau, banánoch, rezaných kvetoch, ryži a korení.

        • Značka FAIRTRADE označuje tovar, ktorý bol vyrobený v súlade s normami Fairtrade International a spĺňa určité sociálne, environmentálne a ekonomické kritériá. Cieľom tejto značky je poskytnúť pestovateľom, zamestnancom a robotníkom v Afrike, Ázii a Latinskej Amerike možnosť zarobiť si na živobytie vlastnou prácou za dôstojných podmienok. V jednoduchosti povedané, ak si kúpite čokoládu či kávu s takýmto logom, tak budete vedieť, že ľudia, ktorí sa podieľali na jeho výrobe, boli slušne zaplatení.
        • BIO/ EKO certifikácia Symbol "Euroleaf" (list vytvorený z hviezd na zelenom pozadí) označuje potraviny, ktoré spĺňajú prísne normy ekologického poľnohospodárstva. Znamená to, že aspoň 95 % surovín pochádza z ekologického hospodárstva a neboli použité syntetické pesticídy ani geneticky modifikované organizmy.
        • Protected Designation of Origin (PDO) je chránené označenie pôvodu (označené modrým a žltým logom), ktoré zaručuje, že celý proces produkcie (pestovanie, zber, spracovanie) prebiehal v danej oblasti. Napríklad taká slovenská Žitavská paprika je prvým slovenským výrobkom oceneným značkou kvality EÚ “Chránené označenie pôvodu”. Viac ako storočná tradícia pestovania a spracovania koreninovej papriky v Podunajskej nížine zaručuje tomuto produktu výnimočnosť a vysokú kvalitu.
        • Protected Geographical Indication (PGI) je chránené zemepisné označenie, čo znamená, že aspoň jedna fáza výroby sa musí odohrávať v danej oblasti. Tento symbol môžeme nájsť napríklad pri slovenskej bryndzi alebo Tatranskom čaji.
        • Symbol žaby, teda Rainforest Alliance Certified** sa používa na označenie produktov, ktoré sú pestované a zberané podľa prísnych environmentálnych a sociálnych štandardov. Zameriava sa na ochranu biodiverzity a zlepšenie podmienok pre farmárov.

        Čo predstavuje pojem dátum zmrazenia a dátum prvého zmrazenia? Aký je medzi nimi rozdiel si vypočujte v podcaste:

        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Poznáte rozdiel? Dátum spotreby vs. minimálna trvanlivost potravín.

          Tipy, ako nakupovať a nenechať sa oklamať podľa Anetty Vaculíkovej:

          1. Nakupujte priamo u výrobcu - u pekára, mäsiara, farmára. Nadviažte s ním vzťah, komunikujte a dozviete sa viac o produktoch.
          2. Všímajte si pôvod potravín - uprednostnite slovenské, lokálne a regionálne výrobky.
          3. Porovnávajte produkty v jednotlivých kategóriach.
          4. Sledujte označenia na obaloch, všímajte si tie, ktoré sú oficiálne.
          5. Rozhodujte sa aj podľa toho, ako je tovar zabalený. Čím je ho menej, tým lepšie. Obal by mal čo najviac chrániť životné prostredie, pretože aj tak skončí v koši a zároveň by mal chrániť potravinu.

          Viete, aký je rozdiel medzi "farmárskou potravinou" a potravinou, ktorá sa na obale chváli, že je z farmy? Dozviete sa v podcaste:

          Autor článku

          Ema Tekelyová-Pospíšilová

          šéfredaktorka magazínu Dobré jedlo
          Šéfredaktorka magazínu Dobré jedlo sa dlhé roky venuje zdravému vareniu a pečeniu z kvalitných a lokálnych surovín. Najnovšie v podcaste Dobré jedlo pre Zdravie rozoberá s odborníkmi a špecialistami, ako vplýva jedlo na naše zdravie, kedy pomáha proti rakovine, kedy klobása a čokoláda neublížia pri diéte ale aj kedy si môžete dať pohárik po športe. Jednoducho a zrozumiteľne, aby sa nám zdravšie žilo a dobre jedlo.