Reklama

Vláknina v jedle: Viete, ktorá je najlepšia? Kedy jej máme v strave málo?

Dlho vydržia, sú lacné, zasýtia, obsahujú veľa vlákniny a majú množstvo zdravotných benefitov. Zaraďte do jedálneho lístka strukoviny.

Zdroj: shutterstock

Dlho vydržia, sú lacné, zasýtia, obsahujú veľa vlákniny a majú množstvo zdravotných benefitov. Zaraďte do jedálneho lístka strukoviny.

🥦 Zelenina bohatá na vlákninu

  • Brokolica
  • Ružičkový kel
  • Mrkva
  • Cvikla
  • Artičoky
  • Zeler (najmä stopkový)
  • Sladké zemiaky (so šupkou)

🍎 Ovocie s vysokým obsahom vlákniny

  • Jablká (so šupkou)
  • Hrušky
  • Maliny
  • Černice
  • Slivky
  • Avokádo (má veľa rozpustnej vlákniny)
  • Figy

Kedy nám vláknina môže ublížiť? Vypočujte si podcast:

🥣 Strukoviny – vlákninové bomby

  • Šošovica
  • Cícer
  • Fazuľa (červená, čierna, biela)
  • Hrášok
  • Sójové bôby (aj edamame)

🌾 Celozrnné produkty

  • Ovsené vločky
  • Celozrnné pečivo
  • Celozrnná ryža
  • Jačmeň
  • Quinoa
  • Pohánka
  • Bulgur
Anketa

Máte v strave dostatok vlákniny?

🥜 Orechy a semienka

  • Mandle
  • Vlašské orechy
  • Slnečnicové semienka
  • Ľanové semienka
  • Chia semienka
  • Tekvicové semienka

Ako pridať do stravy viac vlákniny?

Nutričná terapeutka Karolína Bezecná odporúča pozamieňať bežné prílohy nejako trošku pozamieňať za celozrné. Pri pečení, pri varení kaše pridať alebo rozmixovať nejaké semiačka, orechy. "Pridať viacej zeleniny, robiť viacej zeleninových omáčok a zahusťovať rôznymi škrobmi, takými tými slizovitými ako kuzu škrob alebo iba zemiakový škrob." Tu však treba upozorniť aj na to, že keď ľudia na vlákninu nie sú zvyknutí, tak potom nastávajú problémy: "Často ide o zvýšenú plynatosť alebo nejaké kŕče v bruchu alebo hnačky." Na vlákninu sa dá adaptovať, len to treba robiť postupne, nastaviť sa na zvýšený príjem nie nárazovo, ale postupne ju do stravy pridávať.

Strana

2/2

Autor článku

Ema Tekelyová-Pospíšilová

šéfredaktorka magazínu Dobré jedlo
Šéfredaktorka magazínu Dobré jedlo sa dlhé roky venuje zdravému vareniu a pečeniu z kvalitných a lokálnych surovín. Najnovšie v podcaste Dobré jedlo pre Zdravie rozoberá s odborníkmi a špecialistami, ako vplýva jedlo na naše zdravie, kedy pomáha proti rakovine, kedy klobása a čokoláda neublížia pri diéte ale aj kedy si môžete dať pohárik po športe. Jednoducho a zrozumiteľne, aby sa nám zdravšie žilo a dobre jedlo.
Reklama