TOP 6 potravín s najvyšším obsahom VITAMÍNU C: Toto si naložte na tanier!
17. 12. 2024, 10:02 (aktualizované: 17. 12. 2024, 10:54)

Zdroj: Shutterstock
V najnovšom podcaste Dobré jedlo pre Zdravie sme sa rozprávali s alergiológom a imunológom Petrom Pružincom o tom, či nám stačí jeden pomaranč na deň, aby sme si doplnili dávku vitamínu C a ktorú našu zeleninu a ovocie sa oplatí jesť viac ako pomaranč?

Poznáte potraviny bohaté na vitamín C?
Zdroj: Dušan Křístek
Paprika plnená zeleninou
1. ČERVENÁ PAPRIKA
100 g červenej papriky obsahuje približne 140 mg vitamínu C (dvojnásobok odporúčanej dennej dávky). Je bohatá na antioxidanty (beta-karotén a flavonoidy), podporuje imunitu, zdravie pokožky a zrak, obsahuje vlákninu, ktorá prospieva tráveniu.
Zdroj: shutterstock
Kyslá kapusta je ideálna lokálna zelenina na zimné obdobie bohatá na vitamíny.
2. KYSLÁ KAPUSTA
V 100 g kyslej kapusty je približne 20 mg vitamínu C (prírodný konzervačný proces vitamín stabilizuje). Obsahuje probiotiká, ktoré podporujú zdravú črevnú mikroflóru, podporuje trávenie a zlepšuje vstrebávanie živín. Má tiež detoxikačné vlastnosti. Doprajte si ju preto v zime dosýta, chrúmajte ju ako prílohu k pečenému mäsu alebo si uvarte skvelú kapustnicu.
Anketa
Užívate pravidelne vitamín C?
Zdroj: shutterstock
Šípková zavarenina skvele pasuje k zverine, zakomponujete ju aj do jesenných koláčov, pripravíte z nej „pečený“ čaj, ktorý zároveň bojuje proti zimným virózam. Takže sezónna nevyhnutnosť v komore.
3. ŠÍPKY
Sú hviezdou medzi sezónnymi potravinami. 100 g šípok obsahuje približne 400–1500 mg vitamínu C (záleží na odrode a zrelosti). Sú bohaté na antioxidanty, ako sú flavonoidy a karotenoidy, podporujú imunitu a zdravie pokožky. Pomáhajú pri liečbe zápalov močových ciest a obličiek a tiež obsahujú pektíny, ktoré zlepšujú trávenie a podporujú detoxikáciu. Ktorý šípkový džem je najlepší? V redakcii Dobré jedlo sme ich otestovali a poznáme víťaza.
Je účinok vitamínu C z tabletiek rovnaký ako ten zo stravy? Dozviete sa v podcaste Dobré jedlo pre Zdravie:
4. BIELA KAPUSTA
Vedeli ste, že 100 g čerstvej kapusty obsahuje približne 36 mg vitamínu C? Je bohatá na vitamín K, ktorý podporuje zdravé kosti a zrážanie krvi. Má vysoký obsah vlákniny, ktorá prospieva tráviacemu traktu. Obsahuje antioxidanty, ktoré chránia bunky pred oxidačným stresom.
Zdroj: shutterstock
Vďaka tomuto budú vaše deti ružičkový kel milovať.
5. RUŽIČKOVÝ KEL
Je ideálna zimná zelenina, ktorú dostať kúpiť z lokálnych zdrojov. 100 g ružičkového kelu obsahuje približne 85 mg vitamínu C. Ďalej v ňom nájdeme vitamín K, folát a vlákninu. Podporuje zdravie srdca a ciev a pomáha znižovať zápaly v tele.
Zdroj: Shutterstock
Kvercetín je prírodná látka proti vírusom, ktorú nájsť aj v čiernych ríbezliach.
6. ČIERNE RÍBEZLE
Čierne ríbezle patria medzi superpotraviny, ktoré poskytujú množstvo zdravotných benefitov vďaka vysokému obsahu vitamínov, minerálov a antioxidantov. V tomto obdobé siahnite po mrazených. Pri správnom mrazení si zachovávajú až 150–180 mg/100 g vitamínu C. Chránia naše bunky pred oxidačným stresom, podporujú nervový systém, zlepšujú trávenie. Upečte si z nich chutnú bublaninu či kysnuté slimáky.