Reklama

TOP 6 potravín s najvyšším obsahom VITAMÍNU C: Toto si naložte na tanier!

Ako skladovať jednotlivé druhy zeleniny?

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Ema Tekelyová-Pospíšilová

Ema Tekelyová-Pospíšilová

šéfredaktorka magazínu Dobré jedlo

V najnovšom podcaste Dobré jedlo pre Zdravie sme sa rozprávali s alergiológom a imunológom Petrom Pružincom o tom, či nám stačí jeden pomaranč na deň, aby sme si doplnili dávku vitamínu C a ktorú našu zeleninu a ovocie sa oplatí jesť viac ako pomaranč?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Stačí nám jeden pomaranč na pokrytie dennej dávky vitamínu C?

    Poznáte potraviny bohaté na vitamín C?

    Zdroj: Dušan Křístek

    Paprika plnená zeleninou

    1. ČERVENÁ PAPRIKA

    100 g červenej papriky obsahuje približne 140 mg vitamínu C (dvojnásobok odporúčanej dennej dávky). Je bohatá na antioxidanty (beta-karotén a flavonoidy), podporuje imunitu, zdravie pokožky a zrak, obsahuje vlákninu, ktorá prospieva tráveniu.

    Zdroj: shutterstock

    Kyslá kapusta je ideálna lokálna zelenina na zimné obdobie bohatá na vitamíny.

    2. KYSLÁ KAPUSTA

    V 100 g kyslej kapusty je približne 20 mg vitamínu C (prírodný konzervačný proces vitamín stabilizuje). Obsahuje probiotiká, ktoré podporujú zdravú črevnú mikroflóru, podporuje trávenie a zlepšuje vstrebávanie živín. Má tiež detoxikačné vlastnosti. Doprajte si ju preto v zime dosýta, chrúmajte ju ako prílohu k pečenému mäsu alebo si uvarte skvelú kapustnicu.

    Anketa

    Užívate pravidelne vitamín C?

    Zdroj: shutterstock

    Šípková zavarenina skvele pasuje k zverine, zakomponujete ju aj do jesenných koláčov, pripravíte z nej „pečený“ čaj, ktorý zároveň bojuje proti zimným virózam. Takže sezónna nevyhnutnosť v komore.

    3. ŠÍPKY

    Sú hviezdou medzi sezónnymi potravinami. 100 g šípok obsahuje približne 400–1500 mg vitamínu C (záleží na odrode a zrelosti). Sú bohaté na antioxidanty, ako sú flavonoidy a karotenoidy, podporujú imunitu a zdravie pokožky. Pomáhajú pri liečbe zápalov močových ciest a obličiek a tiež obsahujú pektíny, ktoré zlepšujú trávenie a podporujú detoxikáciu. Ktorý šípkový džem je najlepší? V redakcii Dobré jedlo sme ich otestovali a poznáme víťaza.

    Je účinok vitamínu C z tabletiek rovnaký ako ten zo stravy? Dozviete sa v podcaste Dobré jedlo pre Zdravie:

    4. BIELA KAPUSTA

    Vedeli ste, že 100 g čerstvej kapusty obsahuje približne 36 mg vitamínu C? Je bohatá na vitamín K, ktorý podporuje zdravé kosti a zrážanie krvi. Má vysoký obsah vlákniny, ktorá prospieva tráviacemu traktu. Obsahuje antioxidanty, ktoré chránia bunky pred oxidačným stresom.

    Zdroj: shutterstock

    Vďaka tomuto budú vaše deti ružičkový kel milovať.

    5. RUŽIČKOVÝ KEL

    Je ideálna zimná zelenina, ktorú dostať kúpiť z lokálnych zdrojov. 100 g ružičkového kelu obsahuje približne 85 mg vitamínu C. Ďalej v ňom nájdeme vitamín K, folát a vlákninu. Podporuje zdravie srdca a ciev a pomáha znižovať zápaly v tele.

    Zdroj: Shutterstock

    Kvercetín je prírodná látka proti vírusom, ktorú nájsť aj v čiernych ríbezliach.

    6. ČIERNE RÍBEZLE

    Čierne ríbezle patria medzi superpotraviny, ktoré poskytujú množstvo zdravotných benefitov vďaka vysokému obsahu vitamínov, minerálov a antioxidantov. V tomto obdobé siahnite po mrazených. Pri správnom mrazení si zachovávajú až 150–180 mg/100 g vitamínu C. Chránia naše bunky pred oxidačným stresom, podporujú nervový systém, zlepšujú trávenie. Upečte si z nich chutnú bublaninu či kysnuté slimáky.

    Autor článku

    Ema Tekelyová-Pospíšilová

    šéfredaktorka magazínu Dobré jedlo
    Šéfredaktorka magazínu Dobré jedlo sa dlhé roky venuje zdravému vareniu a pečeniu z kvalitných a lokálnych surovín. Najnovšie v podcaste Dobré jedlo pre Zdravie rozoberá s odborníkmi a špecialistami, ako vplýva jedlo na naše zdravie, kedy pomáha proti rakovine, kedy klobása a čokoláda neublížia pri diéte ale aj kedy si môžete dať pohárik po športe. Jednoducho a zrozumiteľne, aby sa nám zdravšie žilo a dobre jedlo.