RÍBEZĽOVÉ KOLÁČE: Máme pre vás úžasne šťavnaté RECEPTY!
14. 8. 2023, 18:02 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:31)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Torta, bublanina, palacinky i kysnuté slimáky. Všade sa hodia kyselkavé bobuľky, ktoré vám osviežia leto. Tak sa rozhodnite, kde ich dnes dáte.
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Galéria k článku

Kysnuté ríbezľové slimáky
12 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 25-30 MINÚT
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Kysnuté slimáky. Použiť môžete aj iné ovocie, napríklad maliny alebo čučoriedky.
POTREBUJETE:
- 200 ml vlažného mlieka
- 20 g čerstvého droždia
- 80 g krupicového cukru
- 500 g hladkej múky + na podsypanie
- štipka soli
- 2 vajcia
- 100 g rozpusteného masla
- olej alebo maslo na vymazanie formy
Na plnku:
- 200 g jemného tučného tvarohu
- 1 lyžička vanilkovej pasty
- 100 g práškového cukru
- 2 lyžice kukuričného škrobu
- 300 g červených ríbezlí
POSTUP:
- V mise zmiešajte vlažné mlieko, rozdrobené droždie, lyžicu cukru, lyžicu múky, premiešajte a nechajte vzísť kvások.
- Do veľkej misy preosejte múku, soľ, pridajte rozpustené vychladnuté maslo, vajcia, kvások a vymieste hladké cesto. Ak je potrebné, pridajte múku alebo mlieko, podľa nasiakavosti múky. Cesto vložte do múkou vysypanej misy, prikryte a nechajte kysnúť aspoň hodinu.
- Zatiaľ pripravte náplň: Tvaroh zmiešajte s vanilkovou pastou, cukrom a škrobom.
- Vykysnuté cesto preložte na dosku posypanou múkou a rozvaľkajte do tvaru obdĺžnika. Cesto natrite náplňou a husto posypte očistenými ríbezľami. Cesto zo širšej strany zrolujte do rolády a nakrájajte na 12 kusov. Plech vymažte olejom alebo roztopeným maslom a aj každého slimáka dookola potrite aby sa po upečení ľahko oddeľovali.
- Slimáky uložené v plechu prikryte utierkou a ešte nechajte 20 minút podkysnúť.
- Takto pripravené slimáky vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte 25-30 minút, tak aby povrch koláčikov získal peknú zlatú farbu. Nechajte vychladnúť a môžete sa do nich pustiť.

Zdroj: NMH
Palacinková torta s ríbezľami
15 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT
POTREBUJETE:
- 125 g hladkej múky
- 2 vajcia
- 180 ml mlieka
- 125 ml vody
- 3 lyžice roztopeného masla
- štipka soli
- olej alebo maslo na pečenie palaciniek
Na plnku:
- 250 g ricotty
- 250 ml smotany na šľahanie
- 3 lyžice práškového cukru
- ríbezle (do krému aj na ozdobu)
- práškový cukor na posypanie
POSTUP:
- Najprv urobte palacinky: Múku, vajcia, mlieko, vodu, maslo a soľ dobre vymiešajte v mise a nechajte oddýchnuť 30 minút.
- Nepriľnavú panvicu jemne potrite maslom a nechajte dobre rozohriať. Nalejte za žufanku cesta, dobre ho rozlejte po celej panvici a upečte po oboch stranách. Postup opakujte, kým neminiete cesto. Palacinky nechajte celkom vychladnúť.
- Pripravte krém: Do misy dajte všetky suroviny a vyšľahajte ich dotuha.
- Teraz skladajte tortu: Palacinky potreté krémom a posypané ríbezľami vrstvite, kým sa neminú. Tortu nakoniec jemne poprášte práškovým cukrom a ozdobte zvyšnými ríbezľami.

Makovo-ríbezľová bublanina
12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT
POTREBUJETE:
- 4 vajcia
- 100 g trstinového cukru
- 240 g mletého maku
- 50 g ryžovej múky
- 1 lyžička kypriaceho prášku
- 200 g jogurtu
- štipka soli
- ryžová alebo kokosová múčka na vysypanie formy
- 200 g ríbezlí
POSTUP:
- Žĺtky s cukrom vyšľahajte do peny. Pridajte mak, ryžovú múku, kypriaci prášok, jogurt a zmiešajte.
- Z bielkov a zo štipky soli vyšľahajte sneh a jemne ho zamiešajte do makovej zmesi.
- Tortovú formu (24 cm) vysteľte papierom na pečenie alebo vymažte a vysypte kokosovou či ryžovou múkou. Hmotu vylejte do formy a husto posypte umytými ríbezľami. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi 30 minút. Nechajte trochu vychladnúť a podávajte.

Ríbezľová torta so snehom
Recept nám poslala Anna Slatinská z Tomášoviec
PRE CELÚ RODINU, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 25 MINÚT + CHLADENIE
POTREBUJETE:
Na korpus:
- 7 žĺtkov
- 200 g cukru
- citrónová kôra
- 6 lyžíc horúcej vody
- 200 g hrubej múky
- 1 kypriaci prášok
- maslo na vymazanie formy
- ríbezľový džem na potretie
- červené a čierne ríbezle
Na snehovú penu:
- 7 bielkov
- 400 g práškového cukru
- šťava z 1 citróna
Na polevu:
- 100 ml smotany na šľahanie
- 150 g horkej čokolády
POSTUP:
- Upečte korpus: Žĺtky s cukrom vymiešajte do peny. Pridajte nastrúhanú citrónovú kôru, vodu a múku zmiešanú s kypriacim práškom. Dobre vymiešajte. Cesto prelejte do vymastenej tortovej formy (25 cm) vystlanej papierom na pečenie a pečte pri 180 °C 25- 30 minút. Ak treba, urobte test špajdľou.
- Vychladnutý korpus potrite lekvárom a naň rozložte ríbezle.
- Pripravte snehovú penu: Bielky s cukrom a citrónovou šťavou vyšľahajte nad parou do tuha. Potom sneh rovnomerne naneste na tortu a dajte aspoň na pol hodiny do chladničky.
- Uvarte čokoládovú polevu: V kastróle zohrejte smotanu pod bod varu, odstavte a vmiešajte nasekanú čokoládu. Hladkú polevu nechajte trochu vychladnúť a potom ňou polejte sneh na torte. Dajte stuhnúť do chladničky. Tortu podávajte so šálkou dobrej kávy.
Upečte tiež: