Testovali sme ŠÍPKOVÝ DŽEM: Ktorý je riedky a ktorý chutí ako domáci?
14. 10. 2024, 14:01

Zdroj: shutterstock
Kúpiť dobrý šípkový džem presne podľa vašej chuti už nebude problém! Otestovali sme ich pre vás vo video teste, aj odborne nižšie v článku.

Šípkový džem je tradičná sladká pochúťka z plodov šípok. Radi ho majú Škandinávci, Chorváti, Rakúšania i Nemci a tento produkt obľubujeme i my. A ak si ho nevaríte sami, určite si vyberiete z džemov, ktoré sú v obchodoch. Otestovali sme ich pre vás!
Hodnotili:
šéfkuchár ĽUBOŠ MEGO
Ak ste niekedy sami nazbierali šípky a uvarili vlastný džem, keď ho ochutnáte, hneď zabudnete, koľko práce si jeho príprava vyžiadala a budete ho mať na piedestáli, rovnako ako je to u nás doma.
redaktorka Dobrého jedla DOBROSLAVA BRUNOVSKÁ
Tradičným spôsobom prastarých mám sa šípkový džem v kotlíku varil aj 10 hodín, veď nepoužívali žiadne zahusťovadllá. Takýto postup je mimoriadne náročný, šípkový džem robím jednoduchšie a veľkým pomocníkom je práve tlakový hrniec.
Hamé Extra džem šípkový
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Hamé extra džem šípkový.
340 g/ 2,99 €
Vyrobené: v Českej republike
Zloženie: cukor, šípky (50 g/100 g výrobku), želírujúca látka pektín, regulátor kyslosti: kyselina citrónová, antioxidant: kyselina askorbová
Celkový dojem: Stredne hustý šípkový džem s lesklým povrchom, hladkou konzistenciou a viditeľnými drobnými kúskami vlákniny. Džem, podobne ako ostatné vzorky, je aromatický, zemitý, vyvážene sladkokyslý. Produkt sa dobre rozotiera, z lyžice sa husto leje, ku koncu odtŕha. Dobrý sladší lekvár so strednou hustotou.
Dm Bio Hagebutte Fruchtaustrich
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
DM bio hagebutte fruchtaustrich.
340 g/ 2,99 €
Vyrobené: v Nemecku
Zloženie: šípky 55 %, repný cukor, koncentrát citrónovej šťavy, želírujúca látka, pektín
Celkový dojem: Relatívne svetlá vzorka šípkového džemu s veľmi hladkou, jemne pasírovanou krémovou konzistenciou. Džem má zo všetkých najnižšiu viskozitu, je polotekutý, z lyžice sa leje v hustej stuhe. Aróma je typicky lesná, šípková, chuť sladká, na konci jemne trpká a zemitá. Dobrý a mierne sladký šípkový džem.
Riso Šípkový extra džem
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Riso šípkový extra džem.
350 g/ 3,99 €
Vyrobené: na Slovensku
Zloženie: šípková dreň 54 %, cukor, regulátor kyslosti, kyselina citrónová, želírujúca látka, pektín
Celkový dojem: Vzorka s najsýtejšou farbou. Džem je tuhý, z lyžice padá v hustých hrudkách. Štruktúra je pomerne hladká s viditeľnými kúskami vlákniny. Aróma je šípkovo zemitá, prirodzená, jemne kyslá. Chuť je šípková, výrazne sladkokyslá, koncentrovaná. Vhodný pre tých, ktorí preferujú výraznejšie sladko karamelové džemy, ktoré dobre držia v plnkách alebo na povrchoch.
Víťaz testu: Dida Boža BIO Šipak ekstra džem
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Dida boža bio šipak ekstra džem.
240 g/ 3,99 €
Vyrobené: v Chorvátsku
Zloženie: šípky 91 g ovocia na 100 g výrobku, cukor, voda, zahusťovadlo, pektín, regulátor kyslosti: kyselina mliečna, antioxidant: kyselina askorbová
Celkový dojem: Relatívne tmavší a hutnejší džem, ktorý z lyžice padá v hustých hrudkách. Na povrchu je lesklý, ale badať v ňom i cítiť na jazyku malé kúsky šípok a ich typickej vlákniny. Aromaticky jemný, kríkový s bobuľovými tónmi, podobne ako ostatné vzorky. Chuť je výrazná, štruktúra rustikálna, domáca, silne šípková. Džem je vhodný do plniek, omáčok, ale aj na priamu konzumáciu.