Reklama

Stačí nám jeden BANÁN alebo hrsť ORIEŠKOV na pokrytie dennej dávky HORČÍKA?

Banány nie sú jediným zdrojom horčíka. Kde ho ešte nájdete?

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Ema Tekelyová-Pospíšilová

Ema Tekelyová-Pospíšilová

šéfredaktorka magazínu Dobré jedlo

V najnovšej časti podcastu Dobré jedlo pre Zdravie sme sa rozprávali s farmaceutičkou Klárou Lapinovou o tom, či dokážeme z potravín získať dostatočné množstvo horčíka, ale aj čo robiť, aby sa nám najlepšie vstrebalo.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:57
Remaining Time 0:57
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Farmaceutka radí: Ktoré magnézium je najlepšie a ako ho užívať?

    Magnézium v potravinách. Ktoré ho majú najviac?

    1. Tmavá listová zelenina
    Tmavá listová zelenina, ako je špenát, kel a mangold je bohatá na horčík a je plná vitamínov, minerálov a antioxidantov.
    2. Orechy a semená
    Mandle, kešu oriešky, tekvicové semienka a slnečnicové semienka sú obzvlášť bohaté na horčík.
    3. Strukoviny
    Fazuľa, šošovica, cícer a hrach sú vynikajúcimi zdrojmi magnézia a poskytujú významné bielkoviny a vlákninu.

    Zdroj: Shutterstock

    Všetky potraviny s vysokým obsahom horčíka sú proti bolesti hlavy jednoducho skvelé. Zásobte sa najmä mandľami, vlašskými orechmi, kešu či tekvicovými semenami.

    Znižuje varenie obsah horčíka v zelenine? Vypočujte si náš podcast Dobré jedlo pre Zdravie:

    4. Celé zrná
    Celé zrná, ako je quinoa, hnedá ryža, ovos a jačmeň, sú bohaté na vlákninu a obsahujú dobré množstvo magnézia. T.
    5. Banány
    Banány sú pohodlnou a prenosnou desiatou a zdrojom magnézia. Okrem toho poskytujú draslík, vitamín C a vlákninu, čo z nich robí výživnú voľbu pre podporu celkového zdravia.
    6. Horká čokoláda
    Horká čokoláda s vysokým obsahom kakaa (70% a viac) je skvelý prehrešok, ako pridať magnézium do stravy.

    Je lepšie užívať magnézium ráno, večer, nalačno alebo s jedlom? Dozviete sa na ďalšej strane...

    Zdroj: Shutterstock

    Znižuje pitie kávy príjem horčíka? Dozviete sa v podcaste Dobré jedlo pre Zdravie.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:57
    Remaining Time 0:57
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Farmaceutka radí: Ktoré magnézium je najlepšie a ako ho užívať?
      Anketa

      Užívate magnézium ako výživový doplnok?

      V podcaste sa dozviete:

      • Viete, aký je rozdiel medzi horčíkom a magnéziom?
      • A čo znamená pojem elementárny horčík uvedený na obale výživového doplnku? Mali by ste sa ním riadiť pri kúpe?
      • Máte doma malát, citrát, chelát, bisglycinát, oxid alebo iný? Stačí mať len jeden?
      • Z ktorého vás zaručene preženie?
      • Vedeli ste, že niektorý pomôže pri migréne, ďalší pri strese, problémoch so zaspávaním či keď potrebujete zlepšiť športový výkon?
      • Ktorý horčík by si mali kúpiť srdciari, študenti, dôchodcovia a bežci?
      • Oplatí sa kupovať horčík s vitamínom B6 v jednom balení?
      • S ktorými minerálmi sa horčík neznesie a mali by ste ho užiť s časovým rozostupom?
      • Počuli ste, že niektoré magnézia sú horšie a lepšie vstrebateľné? Medzi lepšie vstrebateľné bez laxatívneho účinku patrí napríklad magnézium Puori M3 so zinkom a vitamínom B6.
      • Farmaceutka Klára Lapinová nám prezradila, ktoré magnézium je najlepšie, a poradila aj, ako ho užívať, aby sa čo najviac vstrebalo.
      • Koľko je odporúčaná denná dávka a dá sa získať aj zo stravy?
      • S akou formou horčíka sa môžete stretnúť a dá sa dostať do tela aj cez pokožku?
      • Všetko, čo potrebujete vedieť o horčíku, nájdete v našom podcaste Dobré jedlo pre Zdravie.

      Vypočujte si ho tu:

      Autor článku

      Ema Tekelyová-Pospíšilová

      šéfredaktorka magazínu Dobré jedlo
      Šéfredaktorka magazínu Dobré jedlo sa dlhé roky venuje zdravému vareniu a pečeniu z kvalitných a lokálnych surovín. Najnovšie v podcaste Dobré jedlo pre Zdravie rozoberá s odborníkmi a špecialistami, ako vplýva jedlo na naše zdravie, kedy pomáha proti rakovine, kedy klobása a čokoláda neublížia pri diéte ale aj kedy si môžete dať pohárik po športe. Jednoducho a zrozumiteľne, aby sa nám zdravšie žilo a dobre jedlo.