Reklama

Stačí nám jeden BANÁN alebo hrsť ORIEŠKOV na pokrytie dennej dávky HORČÍKA?

Banány nie sú jediným zdrojom horčíka. Kde ho ešte nájdete?

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Ema Tekelyová-Pospíšilová

Ema Tekelyová-Pospíšilová

šéfredaktorka magazínu Dobré jedlo

V najnovšej časti podcastu Dobré jedlo pre Zdravie sme sa rozprávali s farmaceutičkou Klárou Lapinovou o tom, či dokážeme z potravín získať dostatočné množstvo horčíka, ale aj čo robiť, aby sa nám najlepšie vstrebalo.

Magnézium v potravinách. Ktoré ho majú najviac?

1. Tmavá listová zelenina
Tmavá listová zelenina, ako je špenát, kel a mangold je bohatá na horčík a je plná vitamínov, minerálov a antioxidantov.
2. Orechy a semená
Mandle, kešu oriešky, tekvicové semienka a slnečnicové semienka sú obzvlášť bohaté na horčík.
3. Strukoviny
Fazuľa, šošovica, cícer a hrach sú vynikajúcimi zdrojmi magnézia a poskytujú významné bielkoviny a vlákninu.

Zdroj: Shutterstock

Všetky potraviny s vysokým obsahom horčíka sú proti bolesti hlavy jednoducho skvelé. Zásobte sa najmä mandľami, vlašskými orechmi, kešu či tekvicovými semenami.

Znižuje varenie obsah horčíka v zelenine? Vypočujte si náš podcast Dobré jedlo pre Zdravie:

4. Celé zrná
Celé zrná, ako je quinoa, hnedá ryža, ovos a jačmeň, sú bohaté na vlákninu a obsahujú dobré množstvo magnézia. T.
5. Banány
Banány sú pohodlnou a prenosnou desiatou a zdrojom magnézia. Okrem toho poskytujú draslík, vitamín C a vlákninu, čo z nich robí výživnú voľbu pre podporu celkového zdravia.
6. Horká čokoláda
Horká čokoláda s vysokým obsahom kakaa (70% a viac) je skvelý prehrešok, ako pridať magnézium do stravy.

Je lepšie užívať magnézium ráno, večer, nalačno alebo s jedlom? Dozviete sa na ďalšej strane...

Zdroj: Shutterstock

Znižuje pitie kávy príjem horčíka? Dozviete sa v podcaste Dobré jedlo pre Zdravie.

Anketa

Užívate magnézium ako výživový doplnok?

V podcaste sa dozviete:

  • Viete, aký je rozdiel medzi horčíkom a magnéziom?
  • A čo znamená pojem elementárny horčík uvedený na obale výživového doplnku? Mali by ste sa ním riadiť pri kúpe?
  • Máte doma malát, citrát, chelát, bisglycinát, oxid alebo iný? Stačí mať len jeden?
  • Z ktorého vás zaručene preženie?
  • Vedeli ste, že niektorý pomôže pri migréne, ďalší pri strese, problémoch so zaspávaním či keď potrebujete zlepšiť športový výkon?
  • Ktorý horčík by si mali kúpiť srdciari, študenti, dôchodcovia a bežci?
  • Oplatí sa kupovať horčík s vitamínom B6 v jednom balení?
  • S ktorými minerálmi sa horčík neznesie a mali by ste ho užiť s časovým rozostupom?
  • Počuli ste, že niektoré magnézia sú horšie a lepšie vstrebateľné? Medzi lepšie vstrebateľné bez laxatívneho účinku patrí napríklad magnézium Puori M3 so zinkom a vitamínom B6.
  • Farmaceutka Klára Lapinová nám prezradila, ktoré magnézium je najlepšie, a poradila aj, ako ho užívať, aby sa čo najviac vstrebalo.
  • Koľko je odporúčaná denná dávka a dá sa získať aj zo stravy?
  • S akou formou horčíka sa môžete stretnúť a dá sa dostať do tela aj cez pokožku?
  • Všetko, čo potrebujete vedieť o horčíku, nájdete v našom podcaste Dobré jedlo pre Zdravie.

Vypočujte si ho tu:

Autor článku

Ema Tekelyová-Pospíšilová

šéfredaktorka magazínu Dobré jedlo
Šéfredaktorka magazínu Dobré jedlo sa dlhé roky venuje zdravému vareniu a pečeniu z kvalitných a lokálnych surovín. Najnovšie v podcaste Dobré jedlo pre Zdravie rozoberá s odborníkmi a špecialistami, ako vplýva jedlo na naše zdravie, kedy pomáha proti rakovine, kedy klobása a čokoláda neublížia pri diéte ale aj kedy si môžete dať pohárik po športe. Jednoducho a zrozumiteľne, aby sa nám zdravšie žilo a dobre jedlo.