Na bravčovej masti alebo na masle? Na čom vyprážať REZEŇ?
23. 1. 2025, 11:31

S výživovou poradkyňou Zdenkou Solik sme sa v najnovšej časti podcastu Dobré jedlo pre Zdravie ropzrávali o tom, ktoré tuky patria na náš stôl, a ktoré by sme mali z jedálnička vylúčiť.
Nie sú tuky ako tuky! Ako sú na tom Slováci? "Keď sa na to pozriem všeobecne, v jedálničku ich máme zastúpených dostatok, ale sú to väčšinou nevhodné tuky. Preto je dôležité klásť dôraz na kvalitné zdroje tukov," hovorí Zdenka Solik.
Ktoré sú to zdravé tuky?
Kvalitné tuky sú predovšetkým nenasýtené tuky. Rozdeľujeme ich na mononenasýtené tuky, teda tie, ktoré znižujú hladinu "zlého" LDL cholesterolu a pomáhajú udržiavať zdravé srdce a polynenasýtené tuky, ktoré sú dôležité pre mozog a nervový systém.
Ide o semienka, orechy, rastlinné oleje ako olivový, avokádový, repkový či ľanový olej. Nezabúdajme tiež na avokádo a tučné ryby, ako je losos, makrela, sardinky, tuniak. "Také orechy však máme často na tanieri v nevhodnej podobe," tvrdí odborníčka a vysvetľuje, že si kupujeme orechy pražené, ktoré obsahujú príliš veľa soli a tiež z nich zjeme veľké a nevhodné množstvá. V naturálnej forme by sme mali zaradiť do jedálnička vlašské orechy, kešu, mandle, rôzne semienka, sezamové, slnečnicové, tekvicové.
Odskúšané! Ako schudnúť bez hladovania a námahy? Vypočujte si celý podcast tu:
Pozor na nezdravé tuky
"Nezdravé tuky to sú také, ktoré nachádzame v rôznych priemyselne spracovaných potravinách, polotovaroch, rôzne hotové omáčky, hotové jedlá," hovorí výživová poradkyňa a upozorňuje, aby sme si pozorne čítali etikety, pretože nie každý polotovar musí byť automaticky nezdravý. Takéto transtuky vznikajú pri priemyselnom spracovaní potravín a sú veľmi škodlivé pre zdravie. Vyhnúť by sme sa mali kokosovému a palmovému oleju, pretože ide o nasýtené tuky.
Ako je to s maslom? Patrí do nášho jedálnička? Odborníčka odporúča, že tuky by sme mali striedať. "Raz použijeme maslo, potom si spravíme nejakú rastlinnú nátierku. Použijeme avokádo, spravíme si vajíčkovú nátierku."
NA AKOM TUKU BY SME MALI VYPRÁŽAŤ REZEŇ? Dozviete sa na ďalšej strane...