Reklama

Vlašské orechy: môžeme ich zbierať pri ceste a jesť aj rok staré?

Ako lúskať vlašské orechy, aby sme z nich nemali čierne ruky? Dozviete sa v podcaste Dobré jedlo pre Zdravie.

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama
Ema Tekelyová-Pospíšilová

Ema Tekelyová-Pospíšilová

šéfredaktorka magazínu Dobré jedlo

V najnovšom podcaste Dobré jedlo pre Zdravie sme sa s pestovateľom vlašských orechov Ivanom Leškom rozprávali o zbere, lúskaní aj pestovaní orechov.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Vlašské orechy: ako spoznám, že je orech kvalitný?

    Ako spoznám kvalitné vlašské orechy? V podcaste sa dozviete:

    • Ako zbierať orechy a prečo by sme ich nemali obíjať palicou?
    • Je lepšie sušiť ich v škrupine alebo vylúskané a kde ich skladovať?
    • Oplatí sa ich pomlieť a odložiť?
    • Môžeme ich mraziť?
    • Ako zistíme, či je vlašský orech ešte vhodný na konzumáciu alebo je už pokazený?
    • Môžeme jesť aj orechy z minulého roka?
    • Existuje nejaký trik, aby sme si nezafarbili prsty pri zbere? Ak máme čierne ruky od orechov, ako sa toho vieme zbaviť?
    • Prečo by sme nemali vyhadzovať škrupiny a aké majú zdravotné účinky?
    • Oplatí sa nasušiť si aj orechové listy?
    Anketa

    Máte radi vlašské orechy?

    Pustite si náš podcast:

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Vlašské orechy: ako spoznám, že je orech kvalitný?

      Ako prospievajú nášmu zdraviu vlašské orechy a ako ich vieme chrániť pred škodcami? Vypočujte si náš podcast:

      Chcete vedieť viac? Vypočujte si náš podcast:

      Zdroj: Shutterstock

      Pikantné slané orechy s rozmarínom

      SUROVINY

      • 300 g orechov
      • 2 PL masla
      • 2 ČL sušeného alebo čerstvého rozmarínu
      • 1 ČL morskej soli čili korenie podľa chuti

      POSTUP

      1. V miske roztopíme maslo, zmiešame s rozmarínom, soľou a čili.
      2. Do misky pridáme orechy, všetko premiešame rovnomerne a uložíme v jednej vrstve na plech na pečenie.
      3. Pečieme 15 minút pri 180 stupňoch. Necháme vychladnúť.
      4. Skladujeme v uzavretej vzduchotesnej nádobe.

      Autor článku

      Ema Tekelyová-Pospíšilová

      šéfredaktorka magazínu Dobré jedlo
      Šéfredaktorka magazínu Dobré jedlo sa dlhé roky venuje zdravému vareniu a pečeniu z kvalitných a lokálnych surovín. Najnovšie v podcaste Dobré jedlo pre Zdravie rozoberá s odborníkmi a špecialistami, ako vplýva jedlo na naše zdravie, kedy pomáha proti rakovine, kedy klobása a čokoláda neublížia pri diéte ale aj kedy si môžete dať pohárik po športe. Jednoducho a zrozumiteľne, aby sa nám zdravšie žilo a dobre jedlo.