Vlašské orechy: môžeme ich zbierať pri ceste a jesť aj rok staré?
24. 9. 2024, 18:06

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Reklama
V najnovšom podcaste Dobré jedlo pre Zdravie sme sa s pestovateľom vlašských orechov Ivanom Leškom rozprávali o zbere, lúskaní aj pestovaní orechov.

Video Player is loading.
Vlašské orechy: ako spoznám, že je orech kvalitný?Ako spoznám kvalitné vlašské orechy? V podcaste sa dozviete:
- Ako zbierať orechy a prečo by sme ich nemali obíjať palicou?
- Je lepšie sušiť ich v škrupine alebo vylúskané a kde ich skladovať?
- Oplatí sa ich pomlieť a odložiť?
- Môžeme ich mraziť?
- Ako zistíme, či je vlašský orech ešte vhodný na konzumáciu alebo je už pokazený?
- Môžeme jesť aj orechy z minulého roka?
- Existuje nejaký trik, aby sme si nezafarbili prsty pri zbere? Ak máme čierne ruky od orechov, ako sa toho vieme zbaviť?
- Prečo by sme nemali vyhadzovať škrupiny a aké majú zdravotné účinky?
- Oplatí sa nasušiť si aj orechové listy?
Anketa
Máte radi vlašské orechy?
Pustite si náš podcast:

Video Player is loading.
Vlašské orechy: ako spoznám, že je orech kvalitný?Ako prospievajú nášmu zdraviu vlašské orechy a ako ich vieme chrániť pred škodcami? Vypočujte si náš podcast:
- Priberieme z orechov?
- Naozaj prospievajú mozgu?
- Prečo sa ich oplatí jesť?
- Pestovateľ orechov Ivan Leško tiež prezradil, ako v záhrade ochrániť vlašský orech pred škodcami a chorobami.
- Koľko trvá, kým od zasadenia zozbierame plnú úrodu.
- Aká bude tohtoročná sezóna vlašských orechov? Bude tento rok dosť pre všetkých?
Chcete vedieť viac? Vypočujte si náš podcast:
Zdroj: Shutterstock
Pikantné slané orechy s rozmarínom
SUROVINY
- 300 g orechov
- 2 PL masla
- 2 ČL sušeného alebo čerstvého rozmarínu
- 1 ČL morskej soli čili korenie podľa chuti
POSTUP
- V miske roztopíme maslo, zmiešame s rozmarínom, soľou a čili.
- Do misky pridáme orechy, všetko premiešame rovnomerne a uložíme v jednej vrstve na plech na pečenie.
- Pečieme 15 minút pri 180 stupňoch. Necháme vychladnúť.
- Skladujeme v uzavretej vzduchotesnej nádobe.