Reklama

MANDLE vs. VLAŠSKÉ ORECHY: Ktoré zlepšujú vlasy, pleť aj zrak?

Ktoré orechy majú viac omega 3 mastných kyselín?

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Ema Tekelyová-Pospíšilová

Ema Tekelyová-Pospíšilová

šéfredaktorka magazínu Dobré jedlo

S farmaceutkou Gabrielou Kroupovou sme sa v najnovšej časti podcastu Dobré jedlo pre Zdravie rozprávali o tom, ktoré potraviny obsahujú najviac zdraviu prospešných omega 3 nenasýtených mastných kyselín.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Môžem si doplniť nedostatok omega 3 mastných kyselín aj z orechov?

    Prečo sú omega 3 mastné kyseliny pre nás dôležité?

    Omega-3 mastné kyseliny sú pre telo mimoriadne prospešné a ich dostatočný príjem pozitívne ovplyvňuje rôzne oblasti zdravia. Zdravý pomer omega-3 a omega-6 je približne 1:1 až 1:4. V bežnej strave je však tento pomer často až 1:20 v prospech omega-6, čo môže spôsobovať zápalové procesy v tele.

    • pomáhajú znižovať hladinu triglyceridov v krvi, čím znižujú riziko upchávania ciev a zlepšujú hladiny „dobrého“ HDL cholesterolu
    • majú silné protizápalové účinky, ktoré pomáhajú zmierňovať chronické zápalové ochorenia
    • výskumy ukazujú, že dostatočný príjem omega-3 môže pomôcť znížiť riziko demencie a Alzheimerovej choroby a prispieva aj k zlepšeniu nálady, čím znižuje riziko depresie a úzkosti
    • zlepšujú kvalitu zraku a pôsobia preventívne na očné ochorenia
    • pomáhajú zvlhčovať pokožku a chránia ju pred zápalmi, čo môže zlepšiť stav pri ochoreniach, ako je ekzém alebo psoriáza. Prispievajú aj k hydratácii pokožky, čím znižujú suchosť a podporujú zdravé vlasy.

    Nie je losos ako losos. Ktorý má viac omega 3 mastných kyselín a pomáha zlepšiť imunitu? Vypočujte si v podcaste:

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Kura na paprike? Pri výbere mäsa dávajte pozor z akého zdroja pochádza.

    Tieto potraviny konzumujte iba občas, pretože sú bohaté na omega 6 mastné kyseliny:

    • rastlinné oleje ako slnečnicový, kukuričný, sójový, arašidový
    • slnečnicové semienka, tekvicové semienka, kešu orechy
    • mäso a mliečne výrobky z bežných chovov
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Môžem si doplniť nedostatok omega 3 mastných kyselín aj z orechov?

      Tieto potraviny jedzte pravidelne, obsahujú prospešné omega 3 mastné kyseliny:

      • Vlašské orechy obsahujú približne 4:1 pomer omega-6 k omega-3, čo je lepší pomer než pri mnohých iných orechoch
      • Chia semienka a ľanové semienka majú vysoký obsah omega-3 v pomere
      • Mäso z hovädzieho dobytka, ktorý sa kŕmi trávou, má omnoho lepší pomer omega-3 k omega-6 v porovnaní s klasickým chovom
      • Tresčia pečeň alebo olej z nej patrí medzi najbohatšie potravinové zdroje omega-3
      Anketa

      Kedy ste naposledy jedli rybu?

      • tento týždeň25%
      • tento mesiac25%
      • už si ani nepamätám50%

      Hlasovanie bolo ukončené

      Musíme jesť rybu 3x týždenne? Toto hovorí odborníčka. Vypočujte si náš podcast:

      Autor článku

      Ema Tekelyová-Pospíšilová

      šéfredaktorka magazínu Dobré jedlo
      Šéfredaktorka magazínu Dobré jedlo sa dlhé roky venuje zdravému vareniu a pečeniu z kvalitných a lokálnych surovín. Najnovšie v podcaste Dobré jedlo pre Zdravie rozoberá s odborníkmi a špecialistami, ako vplýva jedlo na naše zdravie, kedy pomáha proti rakovine, kedy klobása a čokoláda neublížia pri diéte ale aj kedy si môžete dať pohárik po športe. Jednoducho a zrozumiteľne, aby sa nám zdravšie žilo a dobre jedlo.