Reklama

Kuracie prsia so zázvorom! Rýchly recept bude u vás hitom

Medové kuracie prsia so zázvorom a ryžou

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Ema Tekelyová-Pospíšilová

Ema Tekelyová-Pospíšilová

šéfredaktorka magazínu Dobré jedlo

Prezradila nám ho farmaceutka a bylinkárka Klára Lapinová v najnovšej časti podcastu Dobré jedlo pre Zdravie. Rozprávali sme sa o účinkoch zázvoru, ale aj o tom, ako si správne pripraviť zázvorový čaj.

Aké má zázvor účinky?

"Pomáha ľudom pri nevoľnosti a má antioxidačné účinky. Rozťahuje priedušky a znižuje nadmernú aktivitu dýchacích ciest a tiež účinkuje v boji proti vírusom, baktériám a pliesňam", vysvetľuje farmaceutka Klára Lapinová a dodáva, že zázvor tiež reguluje cukry v krvi, pôsobí proti zápalu, antipireticky, antiflogisticky.

Anketa

Máte radi zázvor?

  • áno90%
  • nie10%

Hlasovanie bolo ukončené

Zdroj: Shutterstock

Zázvor je podzemok, teda koreň a vizuálne sa podobá aj na kurkumu (vpravo). Býva však oveľa väčší a má v reze svetložĺtu farbu. Kurkuma je sýto žĺtooranžová. Často sa používajú spolu v nápojoch aj v jedlách ako koreniny.

Aký zázvor kupovať?

Pri výbere čerstvého zázvoru sledujte tieto znaky:
- Pevnú a hladkú šupku – mala by byť napnutá, bez vrások a vysušených miest.
- Bez plesní a tmavých škvŕn – ak vidíte akékoľvek plesnivé miesta alebo príliš mäkké časti, vyhnite sa mu.
- Vôňa – čerstvý zázvor má výraznú, sviežu a korenistú arómu. Ak vonia slabo alebo nepríjemne, je starý.
- Hmotnosť – čerstvý koreň by mal byť na svoju veľkosť ťažký a nie vysušený.
- Mladý vs. starší zázvor – mladý má tenšiu, jemnejšiu šupku, ktorú možno ľahko zoškrabať nechtom. Starší má tvrdšiu šupku a vláknitejšiu dužinu. Najlepší je ten, ktorý je pevný, voňavý a má čo najmenej hrubých vláken.

Zázvor nie je pre každého! Aké má vedľajšie účinky? Vypočujte si náš podcast:

Zdroj: Shutterstock

Medové kuracie prsia so zázvorom a ryžou

Kuracie prsia v medovo zázvorovej marináde

POTREBUJETE:

  • 4 porcie kuracieho mäsa (prsia, krídelka)
  • 2 PL sójovej omáčky
  • 1,5 PL medu
  • 2 PL piva
  • 1 PL čerstvo nastrúhaného zázvoru
  • 1 PL oleja
  • soľ, korenie, tymián, cesnak podľa chuti
  • olej na vyprážanie
  • 1 ČL škrobu
  • sezam na dozdobenie

POSTUP:

  1. Zo všetkých surovín okrem okrem oleja, sezamu a  škrobu si urobte marinádu na kura.
  2. Potrite mäso marinádou a nechajte ho cez noc odstáť, aby sa prepojili všetky chute. 
  3. Na druhý deň kuracie kúsky poprášime zľahka škrobom, prudko orestujeme a necháme dusiť, kým nezmäknú. Ak treba podlejeme zvyškom marinády alebo pivom.
  4. Podávajte posypané sézamom a k mäsu servírujte ryžu a šalát.

 

Autor článku

Ema Tekelyová-Pospíšilová

šéfredaktorka magazínu Dobré jedlo
Šéfredaktorka magazínu Dobré jedlo sa dlhé roky venuje zdravému vareniu a pečeniu z kvalitných a lokálnych surovín. Najnovšie v podcaste Dobré jedlo pre Zdravie rozoberá s odborníkmi a špecialistami, ako vplýva jedlo na naše zdravie, kedy pomáha proti rakovine, kedy klobása a čokoláda neublížia pri diéte ale aj kedy si môžete dať pohárik po športe. Jednoducho a zrozumiteľne, aby sa nám zdravšie žilo a dobre jedlo.