Prezradila nám ho farmaceutka a bylinkárka Klára Lapinová v najnovšej časti podcastu Dobré jedlo pre Zdravie. Rozprávali sme sa o účinkoch zázvoru, ale aj o tom, ako si správne pripraviť zázvorový čaj.
Aké má zázvor účinky?
"Pomáha ľudom pri nevoľnosti a má antioxidačné účinky. Rozťahuje priedušky a znižuje nadmernú aktivitu dýchacích ciest a tiež účinkuje v boji proti vírusom, baktériám a pliesňam", vysvetľuje farmaceutka Klára Lapinová a dodáva, že zázvor tiež reguluje cukry v krvi, pôsobí proti zápalu, antipireticky, antiflogisticky.
Anketa
Máte radi zázvor?
- áno90%
- nie10%
Hlasovanie bolo ukončené
Zdroj: Shutterstock
Zázvor je podzemok, teda koreň a vizuálne sa podobá aj na kurkumu (vpravo). Býva však oveľa väčší a má v reze svetložĺtu farbu. Kurkuma je sýto žĺtooranžová. Často sa používajú spolu v nápojoch aj v jedlách ako koreniny.
Aký zázvor kupovať?
Pri výbere čerstvého zázvoru sledujte tieto znaky:
- Pevnú a hladkú šupku – mala by byť napnutá, bez vrások a vysušených miest.
- Bez plesní a tmavých škvŕn – ak vidíte akékoľvek plesnivé miesta alebo príliš mäkké časti, vyhnite sa mu.
- Vôňa – čerstvý zázvor má výraznú, sviežu a korenistú arómu. Ak vonia slabo alebo nepríjemne, je starý.
- Hmotnosť – čerstvý koreň by mal byť na svoju veľkosť ťažký a nie vysušený.
- Mladý vs. starší zázvor – mladý má tenšiu, jemnejšiu šupku, ktorú možno ľahko zoškrabať nechtom. Starší má tvrdšiu šupku a vláknitejšiu dužinu. Najlepší je ten, ktorý je pevný, voňavý a má čo najmenej hrubých vláken.
Zázvor nie je pre každého! Aké má vedľajšie účinky? Vypočujte si náš podcast:
Zdroj: Shutterstock
Medové kuracie prsia so zázvorom a ryžou
Kuracie prsia v medovo zázvorovej marináde
POTREBUJETE:
- 4 porcie kuracieho mäsa (prsia, krídelka)
- 2 PL sójovej omáčky
- 1,5 PL medu
- 2 PL piva
- 1 PL čerstvo nastrúhaného zázvoru
- 1 PL oleja
- soľ, korenie, tymián, cesnak podľa chuti
- olej na vyprážanie
- 1 ČL škrobu
- sezam na dozdobenie
POSTUP:
- Zo všetkých surovín okrem okrem oleja, sezamu a škrobu si urobte marinádu na kura.
- Potrite mäso marinádou a nechajte ho cez noc odstáť, aby sa prepojili všetky chute.
- Na druhý deň kuracie kúsky poprášime zľahka škrobom, prudko orestujeme a necháme dusiť, kým nezmäknú. Ak treba podlejeme zvyškom marinády alebo pivom.
- Podávajte posypané sézamom a k mäsu servírujte ryžu a šalát.