Zelený POKLAD: Pistácie sú príchuťou súčasnosti. Toto ste o nich nevedeli!
18. 2. 2025, 14:06

Zdroj: Shutterstock
Malé, no extrémne cenné. Trend pistácii nespomalí ani v 2025. Práve naopak! A niet sa čomu diviť. Dôvodov, prečo milujeme toto zelené zlato je neúrekom.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku

Pistácie sú rozhodne príchuťou súčasnosti, ktorá si ľahko podmanila chuťové poháriky konzumentov po celom svete svojou bohatou orieškovou chuťou a žiarivým zeleným odtieňom. Inak tomu nebude ani v roku 2025. Pistácie ostávajú jednou z najobľúbenejších potravín v oblasti zdravého stravovania a kulinárskych trendov.
Ich výnimočná chuť, všestrannosť a zdravotné benefity ich radia medzi top suroviny, po ktorých siahajú nielen milovníci zdravého životného štýlu, ale aj šéfkuchári po celom svete.
Prečo práve pistácie?
Jedným z hlavných dôvodov ich popularity je rastúci dopyt po udržateľných a nutrične bohatých potravinách. Pistácie sú nielen chutné, ale aj ekologicky menej náročné na pestovanie v porovnaní s inými orechmi, čo z nich robí ideálnu voľbu pre zero waste nadšencov a environmentálne uvedomelých spotrebiteľov.
Zdroj: shutterstock
Pistácie sú viac než len snack – sú trendom, ktorý si zamilujete.
Zdravotné benefity pistácií
- Bohaté na bielkoviny a vlákninu – Pomáhajú zasýtiť na dlhší čas a podporujú zdravé trávenie.
- Zdravé tuky – Obsahujú mononenasýtené a polynenasýtené tuky, ktoré podporujú zdravie srdca.
- Zdroj antioxidantov – Pistácie sú plné antioxidantov, ako je luteín a zeaxantín, ktoré chránia oči a pokožku.
- Podpora chudnutia – Vďaka nízkemu obsahu kalórií a vysokému obsahu bielkovín sú ideálnym snackom pri redukčných diétach.
- Kontrola hladiny cukru v krvi – Pomáhajú stabilizovať hladinu cukru a zlepšujú citlivosť na inzulín.
Vedeli ste?
Pistácie patria k jedným z najstarších orechov na svete. Dnes sú jeho najväčšími producentmi Irán a USA. Svoju výraznú zelenú farbu majú vďaka vysokému obsahu chlorofylu.
Pistácie, známe ako "zelené zlato", zohrávajú dôležitú úlohu v mnohých kultúrach po celom svete. Ich história siaha viac ako 9 000 rokov dozadu, pričom sa predpokladá, že pôvodne pochádzajú z oblasti dnešného Iránu a Strednej Ázie.
Zdroj: Shutterstock
Pistácie prešli dlhú cestu od starovekých civilizácií po súčasnú globálnu gastronómiu, pričom si v každej kultúre našli svoje nezameniteľné miesto.
V Taliansku, najmä na Sicílii, sú pistácie z Bronte považované za jedny z najlepších na svete. Sú základom pre slávne pistáciové gelato, pesta, či dokonca cestovín.
V Iráne sú tieto orechy symbolom pohostinnosti. V Indii sú pistácie súčasťou bohatej a aromatickej kuchyne. Sú tiež symbolom hojnosti a luxusu. Používajú sa v sladkostiach ako kulfi (tradičná zmrzlina) alebo v bohatých kari a biryani. V Iráne sú tieto orechy symbolom pohostinnosti.
Kalifornia je dnes jedným z hlavných producentov pistácií. Americká kultúra ich vníma najmä ako zdravú pochúťku na desiatu, no čoraz viac sa uplatňujú aj v moderných dezertoch, šalátoch a dokonca aj v remeselných syroch.
Anketa
Využívate pistácie aj vo vašej kuchyni?
- Nie. Nemám rád/a pistácie5%
- Nie, ale chcel/a by som ich viac zaradiť do jedálnička5%
- Áno! Pistácie milujem90%
Hlasovanie bolo ukončené
V roku 2025 sa očakáva, že pistácie sa aj naďalej budú objavovať v mnohých moderných receptoch – od pistáciového masla, cez vegánske dezerty, až po slané jedlá ako pesto či krémy. Nechýbajú ani v zero waste kuchyni, kde sa využíva aj škrupina ako prírodný čistič alebo dekorácia. Pistácie sú skrátka viac než len snack – sú trendom, ktorý si zamilujete! Pistácie si môžete vypestovať aj doma: Na TOTO ale nesmiete zabudnúť!