Pistácie si môžete vypestovať aj doma: Na TOTO ale nesmiete zabudnúť!
27. 12. 2022, 18:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:29)

Zdroj: Shutterstock
Hoci pistácie patria k najobľúbenejším, ale aj najdrahším orechom, ich pestovanie je stále zriedkavé...

Pistáciám sa dobre darí najmä v horúcom a suchom podnebí s chladnými zimami. Sú to rastliny, ktoré znesú vysokú škálu teplôt a rodiť začínajú, až keď majú osem až desať rokov. Dožívajú sa aj niekoľko sto rokov a charakteristická pre ne je striedavá úroda – jeden rok môže byť vysoká, druhý zase veľmi nízka, o čom napísal aj portál Záhradkár.sk.

Zdroj: Shutterstock
Vedeli ste, že pistácie sa dajú pestovať aj v črepníku?
Pistácie sa bez obáv dajú pestovať v črepníku, ak im doprajete priepustnú zeminu a vyššiu vlhkosť vzduchu. Majú radšej suchší substrát, ktorý medzi jednotlivými zálievkami nechajte mierne preschnúť a mladé pistácie je dobré každý rok presadiť. Postupujte však opatrne, lebo korene sú veľmi jemné a lámu sa. Rastliny v črepníkoch na zimu umiestnite do chladnejšej miestnosti, kde sa teplota pohybuje do 6 °C. Keďže sú to opadavé rastliny, svetlo v tomto období vôbec nepotrebujú.
Pistácie sa dajú pestovať aj vo voľnej pôde, zvoľte im však chránené stanovište pri múre domu. Vyhovuje im suchšie prostredie, pôda musí byť dobre priepustná, piesčitá, nakoľko neznášajú ťažké substráty, mladé rastliny je vhodné na zimu zasypať vrstvou lístia a chrániť pred holomrazmi.
Zdroj: Shutterstock
Pistácie môžete pestovať aj vo vašej záhrade.
Pistácie si môžete rozmnožiť aj semienkami, ktoré však musia byť čerstvé, čiže nie solené či pražené. Pred vysievaním ich na 2 až 3 dni namočte do teplej vody, potom ich zasypte substrátom tak, aby polovica ostala neprikrytá a udržiavajte ho mierne vlhký. Na svetlom mieste pri teplote 18 až 20 °C vyklíčia o 3 až 6 týždňov.
Čo by ste mali o pistáciách určite vedieť...
Zdroj: Shutterstock
Pistácie patria medzi najdrahšie orechy.
- Sú veľmi výživné. Obsahujú až 60 % prospešných nenasýtených tukov, okrem toho je v nich veľa železa, draslíka, fosforu, horčíka, vápnika, selénu i zinku. Dodávajú telu aj provitamín A, vitamíny skupiny B, E a esenciálne aminokyseliny.
- Znižujú vysoký krvný tlak, riziko srdcových ochorení, infarktov a rakoviny čriev, redukujú hladinu cholesterolu.
- Sú vhodné pri psychickej námahe a strese.
- Patria medzi pomerne drahé oriešky.
Čítajte viac z Dobrého jedla: