Reklama

Úžasné BROSKYNE ako živé z Pečie celé Slovensko: Vyskúšajte RECEPT technickej výzvy!

V 10.tej epizóde štvrtej série Pečie celé Slovensko finalisti piekli úchvatné broskyne, ako živé!

Zdroj: RTVS

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Vau, tie broskyne sú ale nádherné! Ak vás pri sledovaní Pečie celé Slovensko takisto zaujali, upečte si ich s nami. Máme pre vás recept technickej výzvy.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Jozefína Zaukolcová: Na Vianoce nesmie chýbať kapustnica a kačka s kapustou

    V nedeľu večer na Jednotke čakala finalistov štvrtej série Pečie celé Slovensko parádna technická výzva. Mali sa popasovať s pečením koláčikov, ktoré vyzerajú ako živé broskyne. A šlo im to náramne dobre! Čo poviete? Teraz si tie božské broskyne môžete upiecť aj vy - dostali sme pre vás recept technickej výzvy. Nech sa vám doma krásne koláčiky vydaria!

    Zdroj: RTVS

    V 10.tej epizóde štvrtej série Pečie celé Slovensko finalisti piekli úchvatné broskyne, ako živé!

    Broskyne z Pečie celé Slovensko

    11 KUSOV, PRÍPRAVA 90 MINÚT

    Potebujete:

    Na cesto:

    • 270 g hladkej múky
    • 1 čl prášku do pečiva
    • 2 vajcia
    • 80 g cukru krupica
    • 60 ml plnotučného mlieka
    • 60 g masla (roztopené a vychladené na izbovú teplotu)1/4 čl soli
    • 1/2 čl citrónovej kôry

    Na krém:

    • 250 g syra ricotta
    • 50 g cukru krupica
    • 1/2 čl vanilkovej pasty
    • 1 čl pomarančovej kôry

    Na dokončenie:

    • 250 g cukru krupica (na obaľovanie)
    • žlté a červené tekuté potravinárske farbivo
    • 1 PL rumu
    • 30 g marcipánu a zelené farbivo na lístky

    POSTUP je na ďalšej strane >>>

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Petra Tóthová pečie so synčekom Vikim tekvicové mafiny.

      Broskyne z Pečie celé Slovensko POSTUP

      POSTUP:

      1. Pripravte cesto: Do veľkej misy preosejeme múku a prášok do pečiva. V inej miske vyšľaháme vajcia a cukor, pridáme mlieko, rozpustené maslo, soľ a citrónovú kôru. Po častiach, na 2 až 3 krát, zapracujeme múčnu zmes do vaječnej zmesi.
      2. Cesto dokončíme miesením rukami a vyformujeme ho do gule. Cesto by malo byť hladké a mäkké. Necháme 15 minút odpočívať v chladničke, uľahčuje to manipuláciu.
      3. Rúru predhrejeme na 165 °C. Plech vyložíme papierom na pečenie a odložíme bokom.
        Cesto spracujeme na valec, rozrežeme na 22 kusov a z každého vytvarujeme hladkú guľu. Prenesieme ich na pripravený plech na pečenie. Každú guľu mierne zatlačíme, aby sa spodná časť sploštila.
      4. Pečieme asi 10 -15 minút, kým spodky nie sú zlatohnedé (vrchy majú zostať bledé).
        Kým sú sušienky ešte teplé, vyrežeme v spodnej časti každej sušienky kruh, aby sa do nej zmestila plnka. Vydlabané sušienky popárujeme a odložíme bokom.
      5. Pripravte krém: Vyšľaháme ricottu s cukrom do hladka na krém. Vmiešame pomarančovú kôru a vanilkovú pastu. Zmes prikrytú plastovou fóliou dlhšie ochladíme.
      6. Dokončenie: Každý otvor koláčika naplníme takým množstvom ricottovej plnky, aby ho
        úplne zakryla. Stlačíme dve ploché strany každej naplnenej polovice k sebe, aby plnka vystúpila vo „šve“.
      7. Pripravíme si tri misky, v jednej rozriedime 2 PL vody s rumom a jednou farbou, v druhej rovnako druhú farbu a v tretej miske cukor. Podľa toho ako sa sušienky upiekli, ich namáčame najskôr do žltej farby v miestach spoju. „Líčka“ broskyne namočíme do červenej. Následne jemne obalíme v cukre.
      8. Vymodelujeme ručne lístky a odzdobíme broskyne. Servírujeme na etažérke, na spodné
        poschodie uložíme 5 broskýň, na stredné poschodie 3 broskyne a na vrchné poschodie 3 broskyne. Dobrú chuť!

      Autor článku

      Katarína Brunovská

      redaktorka magazínu Dobré jedlo
      Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.