Úžasné BROSKYNE ako živé z Pečie celé Slovensko: Vyskúšajte RECEPT technickej výzvy!
9. 12. 2024, 6:01

Zdroj: RTVS
Vau, tie broskyne sú ale nádherné! Ak vás pri sledovaní Pečie celé Slovensko takisto zaujali, upečte si ich s nami. Máme pre vás recept technickej výzvy.
Zdroj: RTVS
Zdroj: RTVS
Zdroj: RTVS
Galéria k článku

V nedeľu večer na Jednotke čakala finalistov štvrtej série Pečie celé Slovensko parádna technická výzva. Mali sa popasovať s pečením koláčikov, ktoré vyzerajú ako živé broskyne. A šlo im to náramne dobre! Čo poviete? Teraz si tie božské broskyne môžete upiecť aj vy - dostali sme pre vás recept technickej výzvy. Nech sa vám doma krásne koláčiky vydaria!
Zdroj: RTVS
V 10.tej epizóde štvrtej série Pečie celé Slovensko finalisti piekli úchvatné broskyne, ako živé!
Broskyne z Pečie celé Slovensko
11 KUSOV, PRÍPRAVA 90 MINÚT
Potebujete:
Na cesto:
- 270 g hladkej múky
- 1 čl prášku do pečiva
- 2 vajcia
- 80 g cukru krupica
- 60 ml plnotučného mlieka
- 60 g masla (roztopené a vychladené na izbovú teplotu)1/4 čl soli
- 1/2 čl citrónovej kôry
Na krém:
- 250 g syra ricotta
- 50 g cukru krupica
- 1/2 čl vanilkovej pasty
- 1 čl pomarančovej kôry
Na dokončenie:
- 250 g cukru krupica (na obaľovanie)
- žlté a červené tekuté potravinárske farbivo
- 1 PL rumu
- 30 g marcipánu a zelené farbivo na lístky
POSTUP je na ďalšej strane >>>

Broskyne z Pečie celé Slovensko POSTUP
POSTUP:
- Pripravte cesto: Do veľkej misy preosejeme múku a prášok do pečiva. V inej miske vyšľaháme vajcia a cukor, pridáme mlieko, rozpustené maslo, soľ a citrónovú kôru. Po častiach, na 2 až 3 krát, zapracujeme múčnu zmes do vaječnej zmesi.
- Cesto dokončíme miesením rukami a vyformujeme ho do gule. Cesto by malo byť hladké a mäkké. Necháme 15 minút odpočívať v chladničke, uľahčuje to manipuláciu.
- Rúru predhrejeme na 165 °C. Plech vyložíme papierom na pečenie a odložíme bokom.
Cesto spracujeme na valec, rozrežeme na 22 kusov a z každého vytvarujeme hladkú guľu. Prenesieme ich na pripravený plech na pečenie. Každú guľu mierne zatlačíme, aby sa spodná časť sploštila. - Pečieme asi 10 -15 minút, kým spodky nie sú zlatohnedé (vrchy majú zostať bledé).
Kým sú sušienky ešte teplé, vyrežeme v spodnej časti každej sušienky kruh, aby sa do nej zmestila plnka. Vydlabané sušienky popárujeme a odložíme bokom. - Pripravte krém: Vyšľaháme ricottu s cukrom do hladka na krém. Vmiešame pomarančovú kôru a vanilkovú pastu. Zmes prikrytú plastovou fóliou dlhšie ochladíme.
- Dokončenie: Každý otvor koláčika naplníme takým množstvom ricottovej plnky, aby ho
úplne zakryla. Stlačíme dve ploché strany každej naplnenej polovice k sebe, aby plnka vystúpila vo „šve“. - Pripravíme si tri misky, v jednej rozriedime 2 PL vody s rumom a jednou farbou, v druhej rovnako druhú farbu a v tretej miske cukor. Podľa toho ako sa sušienky upiekli, ich namáčame najskôr do žltej farby v miestach spoju. „Líčka“ broskyne namočíme do červenej. Následne jemne obalíme v cukre.
- Vymodelujeme ručne lístky a odzdobíme broskyne. Servírujeme na etažérke, na spodné
poschodie uložíme 5 broskýň, na stredné poschodie 3 broskyne a na vrchné poschodie 3 broskyne. Dobrú chuť!